Ulft, Netherlands

Onbeperkt Meedoen zorgt voor steeds meer bewustwording in Oude IJsselstreek

Het lijkt in de gemeente Oude IJsselstreek tegenwoordig bijna een vanzelfsprekendheid. Organiseer je een evenement? Dan komt de werkgroep Onbeperkt Meedoen van tevoren kritisch kijken of er gedacht is aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Geen kabel blijft ongezien en alle rijplaten worden uitgeprobeerd.
Bart Sollman | 28 augustus 2023 14:28 | Aangepast op 28 augustus 2023 14:28
Vrijdagmiddag rond een uurtje of vier verzamelen een aantal leden van de werkgroep zich in de cafétent in Gendringen. Een uurtje voordat de kermis in Gendringen aftrapt met het prikkelarme uurtje onderwerpt de groep het terrein aan een laatste keuring. De leden van de werkgroep zijn gelijk positief verrast, dit is de eerste kermis waar een mindervalide toilet geplaatst is. Een eerste vinkje voor de organisatie in Gendringen. “Maar dan zijn we er nog niet, we moeten ook kijken of alles in en rond dat toilet in orde is”, zegt lid van de werkgroep Roy Splithof.

Bij het toilet aangekomen stuit Splithof op de eerste gebreken. Zo zit de rijplaat los en is de deur bijna niet dicht te doen als je in een rolstoel zit. Splithof: “Maar dat is gelukkig heel makkelijk op te lossen, een paar schroefjes in de rijplaat en een touwtje aan de deurklink, dan ben je er al.” Daan, die namens de organisatie meeloopt met de ronde van Onbeperkt Meedoen, komt gelijk in actie. Eén belletje en het probleem wordt opgelost.

Bewustwording
Het doel van de werkgroep is vooral een stukje bewustwording creëren bij de organisatoren van evenementen. Daan is dan ook blij met de check: “Het zorgt ervoor dat ik ook buiten mijn eigen vriendengroep en leeftijdsgenoten ga denken bij het opzetten van een evenement.” Zo heeft de organisatie dus al voor een prikkelarm uurtje gezorgd, een mindervalide toilet en letten ze extra op kabelgoten en rijplaten.

Kleine aanpassingen
Hoewel de organisatie al erg goed op weg is, constateert de werkgroep nog een paar extra puntjes die aangepast moeten worden. Zo ligt er bijvoorbeeld een rubberen mat over een kabel bij de entree van het kermisterrein. “Dat is al heel goed, maar hij is nu voor slechtziende mensen bijna niet te zien”, zegt Splithof terwijl hij wat in zijn rugzak rommelt. “Daar hebben we wat voor, we zijn op alles voorbereid.” Uit de rugzak komt een rolletje fluorescerende tape, die wordt vakkundig op de rubberen mat geplakt. Weer een probleem opgelost.

Hopelijk niet meer nodig
“Ik hoop dat de werkgroep Onbeperkt Meedoen over een tijdje niet meer nodig is”, zegt Splithof. Hij hoopt dat er zoveel bewustwording is gecreëerd dat organisaties van evenementen uit zichzelf al aan alle maatregelen voor mindervaliden denken. Om hierbij handvaten te bieden krijgen organisatoren vanaf volgend jaar een checklist van Onbeperkt Meedoen bij de vergunningsaanvraag.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 mei 2024 16:10

Lees ook

Vreman zet krabbel en blijft hoofdtrainer van De Graafschap

Jan Vreman is ook volgend seizoen hoofdtrainer van De Graafschap, dat heeft de club dinsdagavond tij...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

Triatleet en kickbokster in de prijzen bij Sportverkiezing Oude IJsselstreek

Triatleet Ralf Scholten en kickbokster Romy Loevering zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen tijde...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...