Ulft, Netherlands

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Een maand na de start van de tweede fase van de proef met de landbouwsluis tussen Laag-Keppel en Wehl worden steeds meer knelpunten zichtbaar. De Doesburgseweg in Wehl en Nieuw-Wehl lijkt voor veel automobilisten een sluiproute geworden, wat zorgt voor drukte op straat en grote zorgen bij omwonenden, waaronder verstandelijk beperkte cliënten van zorginstelling Elver.
Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 september 2023 16:24 | Aangepast op 22 september 2023 16:24
“We hebben heel veel wegen van rechts hier, dat is een hele grote zorg want de mensen remmen niet af. Je mag zestig kilometer per uur, maar ze rijden veel harder dan dat. We snappen de frustratie wel dat men denkt: 'ik moet omrijden, ik geef gas', maar denk ook aan ons”, schetst Anne Vreman, een van de bezorgde buurtbewoners. Buurvrouw Corrie In 't Hout vult aan: “Ik vond het eerst een veilige weg, de mensen die hier met de auto kwamen hadden hier iets te zoeken en weten hoe de weg in elkaar zit. Nu hebben we heel veel forensenverkeer en die houden daar geen rekening mee.”

De bezorgde bewoners sloegen de handen ineen en begonnen een actiegroep. Bij een meerderheid van de huizen langs de Doesburgseweg staat een ludiek bord in de tuin, maar met een doodserieuze boodschap. ‘Kunt u nog remmen?’, ‘Weg van rechts’ en ‘Keer om’ zijn enkele van de kreten op de borden. “Wij willen zowel de gemeente, de provincie, als de automobilisten laten zien dit gewoon gevaarlijk is en vragen houd rekening met ons”, aldus In ’t Hout. “We willen dat het stopt. Deze weg is niet geschikt om zoveel verkeer te verwerken.”
Elver
De bewoners van de Doesburgseweg komen niet alleen op voor hun eigen problemen, maar ook voor de mede-Wehlenaren. Ze zien dat de voetballers van Concordia Wehl en bezoekers van manege Zandewierde te maken krijgen met gevaarlijke verkeerssituaties. Maar met name om de bewoners Elver, die over de weg fietsen en wandelen, maakt de actiegroep zich grote zorgen. “Die maken soms wel eens onverwachte bewegingen en wij houden daar rekening mee want we weten dat”, zegt In ’t Hout. “Maar mensen die hier niet vandaan komen weten dat niet.”

'We zijn buren'
Ook bij zorginstelling Elver zelf maken ze zich grote zorgen over de verkeerssituatie: “De Doesburgseweg sluit aan op ons terrein en we merken de toename van het verkeer. We willen de veiligheid van onze bewoners waarborgen”, aldus Carlo Aalders, veiligheidscoördinator bij Elver. “Het is een fijn gevoel dat de buurt met ons meeleeft, we zijn buren en moeten voor elkaar opkomen.”

'Liever gister nog dan vandaag'
De landbouwsluis op de Keppelseweg tussen Wehl en Laag-Keppel is geplaatst om verkeer te weren van de Dorpsstraat in Laag-Keppel. De proef duurt nog tot en met eind november, maar als het aan de actiegroep eindigt die eerder. “Liever gisteren nog dan vandaag”, zegt Vreman. “Wij hopen dat er inzicht komt bij de provincie en gemeente Bronckhorst dat er duidelijkheid komt dat dit geen meerwaarde heeft.” Hier is ook In ’t Hout het roerend mee eens: “Wij hopen dat de provincie luistert naar ons en dat ze beseffen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel

Altijd al op een voormalig voetbalveld willen wonen? Het kan over een tijdje in Lengel. Nu voetbalcl...

Showdown-sporters uit Wehl zoeken nieuwe scheidsrechters

Showdown-vereniging BonBini uit Wehl is de enige club in de Achterhoek waar mensen met een visuele b...

Legendarisch kerstverhaal komt naar Braamt: "Het is nog steeds actueel"

Kerstmis staat weer voor de deur. Daarom vindt Geert Prein, eigenaar van het Land van Jan Klaassen, ...

Ruim 550 nieuwe woningen in Varsseveld, wijk moet aandoen als park

In de nieuwbouwwijk de Tuit in Varsseveld worden er de komende jaren 566 nieuwe woningen gebouwd. On...

Uitslaande brand in schuur bij woning in Zelhem

In een schuur achter een woning van een ouder echtpaar aan de Keijenborgseweg in Zelhem is vrijdagoc...

Temperatuur gaat oplopen, voorspelt weerboer Gerrit Vossers vanuit Ulft

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. V...