Ulft, Netherlands

Oldtimer na bijna vijftig jaar in Silvoldse garage geschonken aan stichting

Jaren stond er een verborgen pareltje in een garage aan het Dassenhof in Silvolde. Vrijdag zag de Berliet 944 Dauphine uit 1936 van Harm Warner voor het eerst in bijna vijftig jaar het daglicht. Toen hij de auto in 1977 kocht wilde hij hem zelf opknappen om er op bruiloften mee te rijden. Vanwege verschillende problemen lukte dat niet, daarom schenkt hij de oldtimer belangeloos aan stichting Talent4Classics uit Zeewolde, in de hoop dat zij de auto weer rijdend krijgen.
Nick Hermsen | Bart Sollman | 25 april 2023 12:45 | Aangepast op 25 april 2023 12:45
Een leek moet een groot inbeeldingsvermogen hebben om in de auto die in de garage staat iets unieks te zien. Het voertuig is volledig gezandstraald en geschuurd waardoor het ijzer er roestig en versleten uitziet. Het interieur is niet in de auto aanwezig, dat ligt op grote stapels rond de wagen. De banden zijn zo plat als een dubbeltje, er moet op het eerste oog dan ook nog flink wat gebeuren om hem uit de garage te krijgen. Tóch is Mike Kastrop van stichting Talent4classics wel heel enthousiast. Met een sprankeling in zijn ogen bekijkt hij de auto van alle kanten. “Hier kunnen we echt wel iets heel moois van maken”, zegt hij trots.

Dat enthousiasme is één van de redenen waarom Warner niet sentimenteel is bij de overdracht: “Ik weet dat de auto goed terecht komt. Ik heb de garage al eens bezocht nadat ik ze in een televisieprogramma zag.” De stichting zit gevestigd in de garage van Kastrop in Zeewolde, Classics by Mike, hier restaureren jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt klassieke auto’s. Ze doen altijd alles samen, vandaar dat ze ook met elf man naar Silvolde zijn afgereisd om de Berliet op te halen. Dit gaat Warner aan het hart, hij had namelijk vroeger vanwege zijn dyslexie ook wat problemen met leren.

Frietkraam en appelflappen
Warner en zijn familie wilden van de overdracht een bijzonder uitje maken voor de jongeren. Zo regelden ze een frietkraam, drankjes en appelflappen. “We zijn heel blij dat ze auto komen ophalen en ermee aan de slag willen. Daarom moeten we ze ook netjes ontvangen met een hapje en drankje”, zegt Warner. Kastrop: “Dat maken we echt nooit mee, echt heel fijn. Meneer belde zelfs om te vragen welk bier we lekker vinden.” Bij aankomst krijgen alle jongeren een stempel, hiermee kunnen ze onbeperkt gebruik maken van de frietkraam. Leuk detail, zelfs die stempel is het logo van Berliet.

Hij rolt nog
De auto is volledig belangeloos ter beschikking gesteld. “Maar de jongens moeten hem wel zelf uit de garage halen”, legt Warner uit. Dat leek een flinke opgave, maar het was in mum van tijd gefikst. Nadat de onderdelen aan de kant waren gelegd en er lucht in de banden zat werd de oldtimer zo uit de garage gerold. Dit was een emotioneel moment voor de kinderen van Warner, zij hadden de auto nog nooit rollend gezien, hij stond altijd maar stil in de schuur.

Eerste ritje
Kastrop verwacht dat ze zo’n vijftien maanden bezig zijn om de auto weer fabrieksnieuw te maken. Dit doen ze met alleen maar originele onderdelen. Hij wil dan ook de wens van de Silvoldse eigenaar in vervulling laten gaan. Warner wil namelijk graag samen met zijn vrouw het eerste rondje maken als de auto is gerestaureerd. “Natuurlijk gaan we dat regelen, dat is wel het minste wat we kunnen doen”, zegt Kastrop.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Silvolde|Techniek|Auto|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Geniet nu het nog kan, weerboer Gerrit voorspelt minder weer in Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Lie...

Ruim honderd motorrijders nemen afscheid van overleden Silvoldenaar

Silvolde heeft donderdagavond op indrukwekkende wijze afscheid genomen van de 34-jarige Danny. Ruim ...

Motorrijder uit Silvolde en Duitser in rolstoel overleden na ernstig ongeval

Bij een ernstig ongeluk in de Duitse grensplaats Isselburg zijn zaterdagmiddag twee personen om het ...

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

De Doetinchemse muziekdocent Arn Kortooms is met de Fortunate Sons opeens een landelijke bekendheid ...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

Weerboer Gerrit voorspelt een zonnig weekend voor de Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. V...