Ulft, Netherlands

Nieuwkomer onder kandidaat-wethouders in Montferland

De kandidaten die donderdag tijdens de raadsvergadering gekozen kunnen worden als wethouder zijn bekend. De huidige wethouders worden daarbij opnieuw aangedragen als kandidaat, het CDA schuift met Gerard Nijland een nieuw gezicht naar voren.
Redactie REGIO8 | 10 mei 2023 17:03 | Aangepast op 10 mei 2023 17:03
“Wij hebben opnieuw gekozen voor Henk Groote, omdat hij met zijn ervaring en capaciteiten wat ons betreft de beste kandidaat is”, vertelt Erik Wassing, de fractievoorzitter van Lijst Groot Montferland. De raad stemt donderdag voor de wethouderskandidaten en dan wordt er ook besloten hoeveel wethouders er worden aangesteld. Eerder werd bekend dat de kans op een wethoudersfunctie voor Rob Mos klein is door het conflict in het huidige college, toch wordt Mos opnieuw naar voren geschoven door zijn partij Helder. “Rob is een wethouder die voor de benodigde vernieuwing binnen de gemeente kan zorgen en daarbij heeft hij ook het vertrouwen gekregen van de kiezers”, vertelt fractievoorzitter Karin Straatsma.

Ook de PvdA en Lokaal Belang Montferland blijven bij hun huidige wethouder. “Ingrid (Wolsing, red.) is een wethouder die veel ervaring heeft op het sociale domein, ze is daarbij als een vis in het water”, vertelt de fractievoorzitter van de PvdA, Els Rutting-Baars. “Ze heeft dit onderwerp ook in haar vorige periode als wethouder gehad en ze heeft een portefeuille die goed past bij de PvdA.” Fractievoorzitter Henk Peters van Lokaal Belang geeft ook aan tevreden te zijn met wethouder Jeanette Derksen: “Wij blijven haar steunen. Ze heeft het de laatste acht maanden goed gedaan en ze is gewaardeerd door ambtenaren."

Nieuw gezicht
Het CDA kiest voor een wethouder van buiten de gemeente: Gerard Nijland. “Het CDA Montferland gaat met deze keuze voor bestuurlijke ervaring en stabiliteit in het college van Montferland”, laat het CDA weten. Nijland is eerder onder andere raadslid, fractievoorzitter en CDA-lijsttrekker geweest in de gemeente Angerlo. Daarnaast is hij ook al eerder wethouder geweest in Zevenaar en Aalten. “Ik heb er zin in om samen met de overige collegeleden, de gemeenteraad, medewerkers en natuurlijk de Montferlandse inwoners het raadsbreed vastgestelde akkoord tot uitvoer te brengen”, laat Nijland weten.

Andere kandidaten
De VVD heeft fractievoorzitter Martin Som aangedragen als kandidaat. De keuze voor Som is onder andere gebaseerd op zijn eerdere ervaring als wethouder en raadslid. “Hij is afkomstig uit één van de grote kernen: Didam. En er is voldoende herkenning van de VVD in het raadsakkoord om de gemeente verder te brengen”, laat de VVD weten. Fractie Toon Schepers en D66 hebben geen wethouderskandidaat.

Nieuwe aanmelding
Joost Gerritsen heeft nadat Lijst Groot Montferland afscheid van hem nam besloten door te gaan met één zetel. Hij heeft inmiddels een naam gekozen voor zijn partij: Daadkracht. Ook heeft hij zichzelf aangemeld als mogelijke wethouder. "Ik vind dat er te weinig keuze is onder de wethouders”, geeft Gerritsen aan. “De kandidaat van D66 heeft zich teruggetrokken en misschien trekt nog iemand zich wel terug, wat valt er dan nog te kiezen? Er bestaan vermoedens dat het allemaal allang is voorgekookt. Daarbij is er ruimte voor vijf wethouders, dan vind ik ook dat je dat moet benutten.” Gerritsen heeft aangegeven zich in te willen zetten voor ruimtelijke ordening en zijn salaris in te willen zetten voor externe ondersteuning.

Foto: REGIO8


Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...