Ulft, Netherlands

 

Nieuwjaarsduik start dit jaar niet op het strand maar in Winterswijk

Ieder jaar duiken op Nieuwjaarsdag duizenden mensen de koude Noordzee in op het strand van Scheveningen. Dit jaar kent die nieuwjaarsduik een langere aanloop, want vrijdagochtend werd het startsein al gegeven in Winterswijk, waar hardlopers in etappes, 226 kilometer lopen richting de Noordzeekust.
Davie Klein Gunnewiek | 30 december 2022 14:49 | Aangepast op 30 december 2022 14:49
“We konden niet langer wachten na twee jaar geen nieuwjaarsduik”, zegt voorzitter Alex Schuttert. “Dan is het leuk om in het uiterste oostelijke puntje van Nederland te beginnen. Winterswijk heeft natuurlijk ‘winter’ in de naam zitten, dus alles kwam op een mooie manier bij elkaar”, aldus Schuttert. De hele route van Winterswijk naar Scheveningen is verdeeld in etappes van ongeveer tien kilometer. “Overal in het land hebben we mensen klaar staan die lokaal een nieuwsjaarduik organiseren, bereid gevonden om die estafette voor hun rekening te nemen”, vertelt Schuttert. “Daarbij gaat er toorts met een nieuwjaarsmuts van hand tot hand en die zal op 1 januari op het strand van Scheveningen eindigen.”

Jorn en Froukje Stegeman, geheel gekleed in badkleding, staan vrijdagochtend in Winterswijk aan de start. “Als je hard genoeg blijft rennen ga je het niet koud krijgen”, zegt Jorn. “Ik doe aan survival, dus ren wel vaak.” Zus Froukje vindt het leuk dat de landelijke nieuwjaarsduik start in Winterswijk. “Super gaaf natuurlijk dat het hier in Winterswijk is. Dat is wel wat.”

Om kwart over negen gaf burgemeester Joris Bengevoord het officiële startsein, waarna de lopers vertrokken vanaf het strandbad. Via de ijsbaan van Winterswijk waar een rondje over de baan werd gelopen eindigde de eerste etappe bij de plaatselijke atletiekvereniging. Vanaf daar ging in het etappes richting Lievelde, Harreveld, Zelhem, Doetinchem, Wehl, Didam om daarna richting Arnhem door te rennen.

'Vooral de gezelligheid is belangrijk'
“Het is voor ons een grote logistieke happening, maar wel leuk om te mogen organiseren”, zegt Schuttert. “Mensen staan door heel het land klaar op afgesproken GPS-punten. Daarbij is het niet de bedoeling om de snelste tijd neer te zetten, maar is vooral de gezelligheid belangrijk.” Zelf loopt Schuttert ook nog ergens een stukje mee. “Ik weet nog niet precies waar, maar ik denk dat ik mij ergens onderweg niet kan beheersen en eventjes uit de auto spring om mee te lopen.”

Fakkel komt zaterdag aan in Den Haag
De lopers zullen zaterdag aan de rand van Den Haag aankomen waar de Haagse burgemeester Jan van Zanen de fakkel bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag in ontvangst zal nemen. Op de ochtend van 1 januari wordt de laatste etappe naar Scheveningen afgelegd.

Foto: AV Archeus Winterswijk

Lees meer over:

Winterswijk|Nieuwjaarsduik|

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Lees ook

Toch een kerstgevoel op de covid-afdeling

De kerstdagen vieren in het ziekenhuis, dat is misschien niet de eerste plek waaraan je denkt om Ker...

Brandje op dak van woning in Winterswijk

Op het dak van een woning in Winterswijk is dinsdag een brandje ontstaan. De bewoner heeft het vuur ...

Winterswijk voldoet aan 'dringend beroep' van COA

Winterswijk houdt voorlopig vijfhonderd vluchtelingen in het azc en voldoet daarmee aan een 'dringen...

Koninklijke onderscheiding voor Winterswijker Dirk Willink

Dirk Willink uit Winterswijk is zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de...

Eerste ijspret van het jaar op schaatsbaan in Winterswijk

Tientallen schaatsers stonden woensdagochtend vroeg op de centimeter dikke ijsvloer van de Winterswi...

Automobilist slaat over de kop in buitengebied Eibergen

Een automobilist is zondagmiddag over de kop geslagen na een botsing met een ander voertuig in Eiber...