Ulft, Netherlands

Nieuwe machine zorgt voor kruidenrijk grasland in De Heurne

Kruidenrijk grasland is beter voor de biodiversiteit en houdt door de diepere wortels ook meer water vast. Gelderse melkveehouders kunnen voor de grasmengsels al een paar jaar subsidie krijgen en de ideale manier van inzaaien is er dankzij een nieuwe machine nu ook. Twee broers uit Ede rijden er de hele provincie mee door, zoals op een perceel in De Heurne.
Davie Klein Gunnewiek | 5 september 2023 10:52 | Aangepast op 5 september 2023 10:52
Maandagochtend zijn ze met de machine aan het werk op een perceel in De Heurne, vlakbij Aalten. Anderhalf uur hebben ze er over gereden om met de trekker naar de Achterhoek te komen. "Als er wordt betaald voor de transportkosten hebben we dat er graag voor over", zegt Dennis Minnen. Hij legt uit hoe de machine precies werkt: "De zaden worden anderhalve centimeter onder de graszode geplaatst. Daardoor heeft het zaad meteen contact met vaste grond en kan het meteen wortelen." Een normale zaaimachine snijdt ook door de grond met een schijf, maar dan in een andere vorm. "Meestal in een V-vorm", legt Minnen uit. "Als er dan een droge periode komt, blijft het zaad open en bloot liggen en kan het verdrogen. Bij ons systeem snijden we wat dieper."

Achterop de zaaimachine zit de grote schijf die een snee in de grond maakt. "Door het grote loopwiel dat erachter zit worden de zoden weer dichtgedrukt", aldus Minnen. De machine kent vier verschillende tanks. "Twee tanks voor fijne zaden en twee voor grove zaden", vervolgt Minnen. "Daardoor kunnen we heel fijn doseren. Zo kunnen we bijvoorbeeld extra 'rode klaver' in het perceel aanbrengen als daarom wordt gevraagd." De Edenaar heeft de eerste machine in Nederland die op deze manier het grasland kan inzaaien: "We pakken alles aan en rijden er mee door de hele provincie. Mensen vinden het interessant wat we doen, omdat het een nieuwe machine is. Dat willen we graag verder uitbreiden."

Nieuwe campagne
Vanaf vorige week krijgen melkveehouders weer korting op kruidenrijke grasmengels. Daarmee besparen boeren op kunstmest en gewasbeschermers. In Gelderland werden tot nu toe al meer dan zevenhonderd hectare kruidenrijk gerealiseerd. De provincie is net een nieuwe campagne gestart, zodat meer boeren dankzij een donatie korting kunnen krijgen op duurdere grasmengsels.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Aalten|Boeren|De Heurne|Landbouw|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Fietsster naar het ziekenhuis na aanrijding in Aalten

Een fietsster is vrijdagochtend gewond geraakt na een botsing met een automobiliste op een rotonde i...

De Graafschap oefent tegen PEC en Duitsers, Zelhem is even thuisbasis

De Graafschap oefent in aanloop naar het nieuwe seizoen in de Keuken Kampioen Divisie onder meer teg...

Kookadvies in Liemers voorbij, nu zorgen over drinkwater in de Achterhoek

Het kookadvies voor kraanwater in een groot deel van de Liemers is dinsdagavond door Vitens ingetrok...

Driejarig kindje huilt alleen in huis, politie moet raam openbreken

Een driejarig kindje is in de nacht van woensdag op donderdag door de politie uit een huis gehaald. ...

Mountainbiker kan gecrashte auto bij Varsseveld maar net ontwijken

Het had woensdagmiddag een stuk slechter af kunnen lopen op de weg tussen Varsseveld en Aalten. Na e...

Duitsers kiezen steeds vaker voor Achterhoekse crematoria

In Nederland hebben nabestaanden meer mogelijkheden dan in Duitsland. Dat merken ze bij crematoria l...