Ulft, Netherlands

 

Nieuwe jeugdburgemeester Jorik wil Bronckhorst verduurzamen

Jorik de Greef (10) uit Hengelo is de nieuwe jeugdburgemeester van gemeente Bronckhorst. Vijf kandidaten uit groep 7 van verschillende basisscholen uit de gemeente zaten in de race, maar na onder meer een presentatie en een debat werd Jorik verkozen door de jury.
Tim Rondeel | 20 oktober 2022 14:12 | Aangepast op 20 oktober 2022 14:12
“Ze hebben het alle vijf fantastisch gedaan”, aldus burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. “En dan is het heel ingewikkeld om een keuze te maken, maar we zijn blij dat Jorik onze nieuwe jeugdburgemeester is.” Toen de naam van Jorik genoemd werd stak hij euforisch zijn arme de lucht in. “Er ging heel veel door me heen”, aldus de Hengeloër. “Super vet.” De kersverse burgemeester werd gekozen wegens zijn aanstekelijke enthousiasme en ideeën over duurzaamheid, een thema wat volgens hem erg belangrijk is. “Omdat anders bijvoorbeeld de wereld vergaat”, schetst Jorik over zijn drijfveer. Ook heeft hij al enkele ideeën om de gemeente te helpen op het gebied van duurzaamheid: “Dat er in een speeltuin dingen komen die elektriciteit kunnen opwekken.”

Het jeugdburgemeesterschap bestaat sinds 2018 in de gemeente. Jorik is in zijn rol aanspreekpunt voor alle kinderen die ideeën hebben voor de gemeente. Een belangrijke taak volgens Besselink: “Je hoort het de kinderen zelf ook zeggen: ‘het is onze toekomst en iedereen beslist er maar over en wij willen er ook over meebeslissen.’ We leven hier samen met elkaar, en om de stem van de kinderen ook te horen vind ik heel erg van belang.” Ook krijgt Jorik aan de zijde van burgemeester Besselink een rol bij allerlei activiteiten, zoals de intocht van Sinterklaas en op Dodenherdenking. “Er komen zo ongelofelijk veel dingen op je pad, die té leuk zijn om niet te doen”, aldus Besselink. “Dus ik denk dat hij heel veel leuke dingen gaat beleven het komende jaar.”

Kinderparlement
Niet alleen Jorik had goede ideeën en daarom is burgemeester Besselink opgelucht dat ze geen afscheid hoeft te nemen van de andere kandidaten. “Ik ben heel blij dat de rest van de kinderen in het kinderparlement komen, omdat ik vond dat de kinderen allemaal leuke ideeën hadden”, laat de volwassen burgemeester weten. “Of het nou over veiligheid ging of over armoede, of speeltuinen. Dus volgens mij wordt het sowieso een heel leuk jaar in het kinderparlement.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.
Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Vordenaar speurt naar nieuwe fruitrassen

Er bestaan honderden oude en zeldzame soorten appels en peren. Vordenaar Hennie Rossel speurt al mee...

Woondeal geen verlies voor Bronckhorst, ambitie blijft op 1.700

In de nieuwe regionale woondeal van de Achterhoek is opgenomen dat er in Bronckhorst voor 2030 minim...

Geen gewonden na ongeval bij Velswijk

Twee voertuigen zijn woensdagavond op elkaar gebotst in het buitengebied bij Velswijk. Geen van de b...

Landgoed Keppel wil zeven woningen realiseren

De beheerders van Landgoed Keppel in Laag-Keppel willen zeven nieuwe woningen realiseren op hun gron...

Sander (11) benoemd tot kinderburgemeester

Sander Starink is benoemd tot eerste kinderburgemeester van Montferland. De elfjarige Sander mag de ...

Quinn eerste kinderburgemeester van Oude IJsselstreek

Burgemeester Otwin van Dijk heeft donderdagavond de eerste kindergemeenteraad van Oude IJsselstreek ...