Ulft, Netherlands

Nieuwe jeugdburgemeester Jorik wil Bronckhorst verduurzamen

Jorik de Greef (10) uit Hengelo is de nieuwe jeugdburgemeester van gemeente Bronckhorst. Vijf kandidaten uit groep 7 van verschillende basisscholen uit de gemeente zaten in de race, maar na onder meer een presentatie en een debat werd Jorik verkozen door de jury.
Tim Rondeel | 20 oktober 2022 14:12 | Aangepast op 20 oktober 2022 14:12
“Ze hebben het alle vijf fantastisch gedaan”, aldus burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. “En dan is het heel ingewikkeld om een keuze te maken, maar we zijn blij dat Jorik onze nieuwe jeugdburgemeester is.” Toen de naam van Jorik genoemd werd stak hij euforisch zijn arme de lucht in. “Er ging heel veel door me heen”, aldus de Hengeloër. “Super vet.” De kersverse burgemeester werd gekozen wegens zijn aanstekelijke enthousiasme en ideeën over duurzaamheid, een thema wat volgens hem erg belangrijk is. “Omdat anders bijvoorbeeld de wereld vergaat”, schetst Jorik over zijn drijfveer. Ook heeft hij al enkele ideeën om de gemeente te helpen op het gebied van duurzaamheid: “Dat er in een speeltuin dingen komen die elektriciteit kunnen opwekken.”

Het jeugdburgemeesterschap bestaat sinds 2018 in de gemeente. Jorik is in zijn rol aanspreekpunt voor alle kinderen die ideeën hebben voor de gemeente. Een belangrijke taak volgens Besselink: “Je hoort het de kinderen zelf ook zeggen: ‘het is onze toekomst en iedereen beslist er maar over en wij willen er ook over meebeslissen.’ We leven hier samen met elkaar, en om de stem van de kinderen ook te horen vind ik heel erg van belang.” Ook krijgt Jorik aan de zijde van burgemeester Besselink een rol bij allerlei activiteiten, zoals de intocht van Sinterklaas en op Dodenherdenking. “Er komen zo ongelofelijk veel dingen op je pad, die té leuk zijn om niet te doen”, aldus Besselink. “Dus ik denk dat hij heel veel leuke dingen gaat beleven het komende jaar.”

Kinderparlement
Niet alleen Jorik had goede ideeën en daarom is burgemeester Besselink opgelucht dat ze geen afscheid hoeft te nemen van de andere kandidaten. “Ik ben heel blij dat de rest van de kinderen in het kinderparlement komen, omdat ik vond dat de kinderen allemaal leuke ideeën hadden”, laat de volwassen burgemeester weten. “Of het nou over veiligheid ging of over armoede, of speeltuinen. Dus volgens mij wordt het sowieso een heel leuk jaar in het kinderparlement.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.
Foto: REGIO8

Lees ook

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester

Bronckhorst vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe burgemeester. De opvolgster van Mariann...

Vitale Kern Zelhem gaat als zelfstandige stichting verder

Ondanks dat de oorspronkelijke samenwerking met de gemeente Bronckhorst is afgelopen, gaat de werkgr...

Vraagstuk windmolens blijft boven Bronckhorst hangen

De energietransitie in Bronckhorst staat voorlopig stil. De gemeenteraad stuurde wethouder Wilko Pel...

Aanpassingen aan oever in Bronkhorst moet zorgen voor verbeterd natuurgebied

Rijkswaterstaat wil de natuur in de Bronkhorsterwaarden aan de IJssel nabij het stadje Bronkhorst ve...

Nog geen besluit over windmolens in Bronckhorst, raad zet wethouder aan het werk

Bronckhorst kan voorlopig niet verder met de plannen voor grote windmolens langs de Oude IJssel bij ...