Ulft, Netherlands

Nieuw onderzoek naar cameratoezicht in Doetinchem

Doetinchem gaat opnieuw onderzoek doen naar het invoeren van cameratoezicht in het stadscentrum. De gemeenteraad stemde donderdagavond in om stappen te zetten die moeten leiden tot het plaatsen van een aantal tijdelijke camera's in de binnenstad.
Jasper Hazelaar | 22 december 2022 22:33 | Aangepast op 22 december 2022 22:33
De eerstvolgende stap ligt bij burgemeester Mark Boumans, die moet onderzoeken of het op dit moment noodzakelijk en proportioneel is. Als dat zo blijkt te zijn, staat de weg vrij om een jaar lang camera's te plaatsen in de binnenstad. De gemeenteraad stelt hiervoor 200.000 euro beschikbaar. De discussie rondom cameratoezicht laaide op na een grote vechtpartij in de binnenstad in oktober 2019, waarbij een grote politiemacht ter plaatse moest komen om de rust terug te brengen. De politie en horeca gaven direct al aan groot voorstander van cameratoezicht te zijn. De Doetinchemse gemeenteraad is al drie jaar verdeeld, mede door de inbreuk op de privacy.

Reden voor de hernieuwde discussie over de plaatsing zijn een aantal incidenten in de binnenstad. "Er waren te weinig incidenten om een zwaarwegende maatregel als cameratoezicht in te zetten", aldus Rosa Giesen van GBB, een van de indieners van de motie, die een vergelijking trekt met 2019. "Vanaf de zomer is er een toename, niet alleen de frequentie neemt toe, maar ook de intensiteit. Het is belangrijk dat het veiligheidsgevoel van inwoners weer vergroot wordt als ze een avondje willen gaan stappen."

'Grote inbreuk op privacy'
Coalitiepartij D66 was, evenals SP en GroenLinks, nog altijd tegen. "We hebben best wat gelezen over incidenten, maar om nu te spreken over langdurige overlast en een onveilige situatie", sprak Eugenie Ketting. "In elk uitgaansgebied is het onrustig, in onze ogen is dat in Doetinchem niet buitenproportioneel. Wij vinden dat het grote inbreuk doet op privacy van alle doorgaans goedwillende bezoekers en gasten van onze stad."

'Steegjes in en hoeken om'
In de ogen van SP'er Jasper Knipping zorgt het cameratoezicht voor een verplaatsing van het probeem. CDA'er Jeroen Berends verwees naar de aanpak van de overlast in de wijk Overstegen, ook met cameratoezicht: "Er is daar niemand in elkaar getrapt, maar toch gekozen voor cameratoezicht." Knipping herhaalde zijn standpunt: "De groepen zoeken de steegjes op buiten het centrum, het zal zich verplaatsen. Het gaat de steegjes in en de hoeken om."

Voor de zomer
Naast het onderzoeken van het cameratoezicht, krijgt de burgemeester ook de opdracht om alternatieve maatregelen te onderzoeken om met jongeren in gesprek te gaan. Voor de zomer van 2023 moet Boumans, zelf groot voorstander van cameratoezicht, met een voorstel terugkomen richting de raad.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Politiek|Doetinchem|

Lees ook

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl in race voor Gouden Strop

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl is genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar boek 'Het perfecte ...