Ulft, Netherlands

Nieuw leven voor ziekenhuismeubels door bedrijf in Terborg

Het bedrijf Human Office uit Terborg zorgt dat ziekenhuismeubels niet meer bij het oud vuil belanden, maar worden hergebruikt. Als eerste ziekenhuis in Nederland gunt Rijnstate uit Arnhem het interieur een tweede leven, maar daarvoor is wel een rit naar de Achterhoek nodig.
Davie Klein Gunnewiek | 15 oktober 2022 10:00 | Aangepast op 15 oktober 2022 10:00
In een aantal grote bedrijfshallen in Terborg wachten duizenden stoelen, tafels en ander meubilair op een tweede leven. “Wij krijgen van grote bedrijven door heel het land onophoudelijk het verzoek om inventaris circulair terug te brengen of om te ruilen voor ander meubilair”, zegt commercieel directeur Leon Coulier. “We gooien niets weg, want onze filosofie is zero waste. Er staan hier A-merken aan designmeubelen die in Nederland worden weggegooid waar we samen met architecten weer nieuwe producten van maken.” De meubels uit ziekenhuis Rijnstate worden naar het bedrijf in Terborg gebracht om daar hergebruikt te worden.

“Wij ontvangen deze meubels en kijken naar de technische staat, stoffering en poedercoating om ze daarna weer zo goed als nieuw terug te zetten in het Rijnstate”, legt Coulier namens het Terborgse bedrijf uit. Die boodschap spreekt het ziekenhuis in Arnhem zeer aan. “We zagen de laatste tijd dat het kopen van meubels duurder is geworden en de levertijd langer”, geeft projectleider Natasja Djukic van Rijnstate aan. “Met name de duurzaamheidsboodschap van het bedrijf sprak ons erg aan, dat gaf ons een fantastisch gevoel.”

'Alsof je in een snoepwinkel loopt'
Het gros van de meubels van het ziekenhuis is nodig aan vervanging toe. “Het zitcomfort nam af, personeel klaagde dat stoelen niet meer goed stonden ingesteld en delen van stoelen zijn kapot”, somt Djukic op. “Ook onze bureaus zijn verouderd en niet instelbaar in hoogte. Met deze verandering willen we graag tegemoetkomen aan de wensen van ons personeel." In Terborg doen personeelsleden van Rijnstate inspiratie op voor de hergebruikte meubels. “Het is net of je in een soort van snoepwinkel loopt”, zegt Djukic. “Het is fantastisch om te zien wat hier ligt, maar aan de andere kant ook beangstigend hoeveel er wordt weggegooid.”

'Schaamtevol'
“Het is bijna schaamtevol hoeveel er aan meubels in Nederland wordt weggegooid”, vervolgt Coulier. “Het wordt weggedaan omdat men niet ziet wat de waarde is. We zien hier iconische stoelen langskomen die soms nog een waarde hebben van honderden of duizenden euro’s. Wij maken daar weer iets nieuws van." Zo maakt het bedrijf van bijvoorbeeld stoelzittingen een akoestische zithoek, waarin overleggen kunnen plaatsvinden. “Ik hoop dat we deze akoestische zithoeken straks terug gaan zien in ons ziekenhuis”, zegt Djukic. “We hebben dezelfde soort stoelen, zoals ze hier in de zithoek hebben verwerkt, dus het zou zomaar kunnen.”

'Andere ziekenhuizen besmetten'
Rijnstate is het eerste ziekenhuis in Nederland dat meubels hergebruikt, maar de projectleider hoopt dat andere ziekenhuizen het voorbeeld snel volgen. “Als we dit straks op grotere schaal hebben uitgevoerd, zou het leuk zijn dat andere ziekenhuizen bij ons komen kijken”, zegt Djukic. “We hopen andere ziekenhuizen met deze gedachte te kunnen ‘besmetten’ en ons enthousiasme over onze manier van werken over te kunnen brengen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Duurzaamheid|Terborg|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Borussia Mönchengladbach vervangt Bayer Leverkusen in Terborg

De kersverse Duitse kampioen Bayer Leverkusen komt niet meer naar het Terborg Toernooi voor jeugdplo...

Doorbraak in coldcase Tonny ter Horst, Doetinchemmer gearresteerd

De politie heeft een vijftigjarige man uit Doetinchem aangehouden vanwege de moord op Tonny ter Hors...

Meerdere tips én naam doorgegeven in moordzaak Tonny ter Horst

De politie heeft meerdere tips binnengekregen over de moord op Tonny ter Horst in Terborg, waaronder...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...

Politie trekt registers open om moord op Tonny in Terborg op te lossen

Na 23 jaar hoopt de politie de vermoedelijke Achterhoekse daders te vinden die Tonny ter Horst op st...

Naast Oekraïners ook statushouders in Terborg

Begin dit jaar maakte de gemeente Oude IJsselstreek bekend dat op drie locaties in Terborg, Silvolde...