Ulft, Netherlands

Nieuw bos in Heelweg door aanleg 'Tiny Forest'

Dirk Vreman uit Heelweg heeft een 'tiny forest' aangeplant op zijn grond na een oproep van IVN Natuureducatie om nieuw bos aan te leggen. De Achterhoeker besloot om mee te doen om de nieuwbouw in zijn buurt enigszins te compenseren.
Redactie REGIO8 | 2 mei 2023 12:07 | Aangepast op 2 mei 2023 12:07
"Ze gaan hier bij mij aan de ene kant bouwen en aan de andere kant ook. En toen dacht ik: daar kan wel wat groen bij als tegenhanger", verklaart Dirk zijn deelname aan het project aan Omroep Gelderland. Hij schreef zich in voor de subsidieregeling nadat hij in de zomer een oproepje zag. "Je moet minimaal 100 vierkante meter land hebben en ik heb hier 160 vierkante meter beschikbaar. "Het kleine bos bestaat uit inheemse bomen en deelname aan het project leverde Dirk ook een cursus in de tiny forest-plantmethode op. "Het gaat er dan om dat je het land goed omspit, dat je veel bomen die in Nederland voorkomen, bij elkaar zet. En dat mag je dan allemaal zelf gaan regelen, je krijgt echt de vrije hand. Heel leuk."

Toch zijn de bossen niet alleen voor eigen gebruik. Een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is dat ook anderen kunnen genieten van de nieuwbakken natuur. Dat kan bijvoorbeeld tijdens Open Tuinendag, maar bij Dirk kunnen ook de buren al meegenieten. "Voor mijn verjaardag hebben de buren samen een bankje aangeschaft voor in het tiny forest, schitterend."

'Groeit goed'
Hoewel Dirk de boompjes in november pas geplant heeft, beginnen de contouren van het bos al zichtbaar te worden. "Het is natuurlijk een heel zachte winter geweest, dus ik kocht de boompjes toen ze 30 tot 40 centimeter hoog waren, en nu zijn ze toch zeker al zo'n 60 centimeter hoog. Het groeit goed."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Heelweg|Tiny Forest|

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Motorrijder gewond na ongeval op crossbaan bij Varsseveld

Een motorrijder is woensdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de motorcrossbaan bij Varsseveld...

Brandweer redt kalfje uit gierkelder bij boerderij in Heelweg

Een kalfje is donderdagochtend in een gierkelder terecht gekomen bij een boerenbedrijf in Heelweg. H...

Automobilist belandt in sloot na uitwijkmanoeuvre op N18

Een automobilist is dinsdagmiddag in een sloot naast de N18 nabij Heelweg terechtgekomen na een uitw...

Kop-staartbotsing in Heelweg ter hoogte van Radstake

Twee automobilisten zijn dinsdagavond op elkaar gebotst op de N18 bij Varsseveld. Één inzittende moe...