Ulft, Netherlands

Nederlandse stormloop bij kapper in Elten

De harde lockdown zorgt voor een stormloop op Duitse kappers nu de Nederlandse kapsalons gedwongen gesloten blijven. Veel Achterhoekers wijken uit naar een kapper net over de grens in Duitsland om keurig geknipt aan de kerstdis te kunnen zitten.
Tim Rondeel | 4 januari 2022 16:21 | Aangepast op 4 januari 2022 16:21
"Ik kreeg net kort achter elkaar vijf telefoontjes van Nederlanders", zegt Esther Wittenhorst in perfect Nederlands, met een charmant Duits accent. De kapster runt in het Duitse Elten, net over de grens bij Beek, een kapsalon aan de Eltener Markt. "Ik denk dat het komt, omdat in Nederland de kapperszaken dicht zijn. Ze willen er allemaal met de kerst toch nog mooi uit zien." Ondertussen neemt de dochter van Wittenhorst de telefoon op: "Weer een Nederlander", klinkt het door de zaak. Maar er wordt niet alleen gebeld. Veel Nederlanders komen ook op de bonnefooi binnenlopen in de hoop meteen geknipt te kunnen worden.

"Mijn afspraak bij de kapper kon vanwege de lockdown niet doorgaan", zegt een vrouw, die helemaal vanuit Harderwijk naar Duitsland is komen rijden. Ze wil graag een permanentje voor de kerst laten zetten. Helaas kan ze vandaag niet meer geholpen worden; de salon is voor vandaag helemaal volgeboekt. Snel wil de Harderwijkse verder, ongetwijfeld op zoek naar een andere kapperszaak in Duitsland, waar ze nog wel krullen kan laten zetten. En het is al laat in de middag. "Mijn man zit met draaiende motor in de auto", zegt ze wanneer ze gehaast afscheid neemt. De bril boven haar mondkapje is helemaal beslagen.

Niet iedereen aan de beurt
De Eltense kapster denkt niet dat ze iedereen kunnen helpen die dat graag zou willen "Wij hebben natuurlijk ook nog onze eigen klanten, die staan ook allemaal in het boek", laat Wittenhorst weten over de Nederlandse stroom aan reserveringen. "Wat wij kunnen, doen wij natuurlijk graag, maar ik denk niet dat wij iedereen kunnen helpen, helaas."

'Reis niet naar Duitsland'
De bestuurder van Kreis Borken roept Nederlanders op niet de grens over te gaan als een reis naar Duitsland niet noodzakelijk is. Hetzelfde geldt voor Duitsers die naar Nederland willen. De reden is de oprukkende omikronvariant. Omikron verdringt nog voor de jaarwisseling de deltavariant in ons land, is de verwachting.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Noordrijn-Westfalen staat wiet met tegenzin en veel zorgen toe

Met flinke tegenzin geeft de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen handen en voeten aan de nieuwe can...

Tot midden juni geen treinen tussen Arnhem en Emmerik

Vanaf dinsdag rijden er een maand lang geen treinen tussen Emmerik en Arnhem. Spoorwegbeheerder Deut...

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Het is dinsdag precies 75 jaar geleden dat Elten onderdeel werd van Nederlands grondgebied. Op 23 ap...

Wegdek van Duitse snelweg A3 aangepakt in 'grootste project van het jaar'

De komende maanden neemt de Duitse wegbeheerder het asfalt op de snelweg A3 tussen de knooppunten Em...

Moordenaar Elten ‘zag de duivel in zijn partner’

De 23-jarige Duitse vrouw die augustus vorig jaar in de Duitse grensplaats Elten dood werd aangetrof...

REGIO8 stapt over landsgrenzen met project Open Grensland

Samen met inwoners én zeven andere mediabedrijven gaat REGIO8 nadrukkelijk over de grens op zoek naa...