Ulft, Netherlands

Nederlandse stormloop bij kapper in Elten

De harde lockdown zorgt voor een stormloop op Duitse kappers nu de Nederlandse kapsalons gedwongen gesloten blijven. Veel Achterhoekers wijken uit naar een kapper net over de grens in Duitsland om keurig geknipt aan de kerstdis te kunnen zitten.
Tim Rondeel | 4 januari 2022 16:21 | Aangepast op 4 januari 2022 16:21
"Ik kreeg net kort achter elkaar vijf telefoontjes van Nederlanders", zegt Esther Wittenhorst in perfect Nederlands, met een charmant Duits accent. De kapster runt in het Duitse Elten, net over de grens bij Beek, een kapsalon aan de Eltener Markt. "Ik denk dat het komt, omdat in Nederland de kapperszaken dicht zijn. Ze willen er allemaal met de kerst toch nog mooi uit zien." Ondertussen neemt de dochter van Wittenhorst de telefoon op: "Weer een Nederlander", klinkt het door de zaak. Maar er wordt niet alleen gebeld. Veel Nederlanders komen ook op de bonnefooi binnenlopen in de hoop meteen geknipt te kunnen worden.

"Mijn afspraak bij de kapper kon vanwege de lockdown niet doorgaan", zegt een vrouw, die helemaal vanuit Harderwijk naar Duitsland is komen rijden. Ze wil graag een permanentje voor de kerst laten zetten. Helaas kan ze vandaag niet meer geholpen worden; de salon is voor vandaag helemaal volgeboekt. Snel wil de Harderwijkse verder, ongetwijfeld op zoek naar een andere kapperszaak in Duitsland, waar ze nog wel krullen kan laten zetten. En het is al laat in de middag. "Mijn man zit met draaiende motor in de auto", zegt ze wanneer ze gehaast afscheid neemt. De bril boven haar mondkapje is helemaal beslagen.

Niet iedereen aan de beurt
De Eltense kapster denkt niet dat ze iedereen kunnen helpen die dat graag zou willen "Wij hebben natuurlijk ook nog onze eigen klanten, die staan ook allemaal in het boek", laat Wittenhorst weten over de Nederlandse stroom aan reserveringen. "Wat wij kunnen, doen wij natuurlijk graag, maar ik denk niet dat wij iedereen kunnen helpen, helaas."

'Reis niet naar Duitsland'
De bestuurder van Kreis Borken roept Nederlanders op niet de grens over te gaan als een reis naar Duitsland niet noodzakelijk is. Hetzelfde geldt voor Duitsers die naar Nederland willen. De reden is de oprukkende omikronvariant. Omikron verdringt nog voor de jaarwisseling de deltavariant in ons land, is de verwachting.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Auto raakt op zijn kant nabij Winterswijk

Redactie REGIO8 | 26 sep 2022 14:05

Apache-helikopters vliegen weer laag boven Achterhoek

Jasper Hazelaar | 23 sep 2022 11:18

Lees ook

Kippen Doetinchems bedrijf in lockdown

Het pluimveebedrijf met 140.000 leghennen van Roy Tomesen uit Doetinchem is door de uitbraak van vog...

Kaya bezorgd over jongeren in lockdown

De Doetinchemse Kaya van den Dikkenberg vindt dat er het afgelopen jaar te vaak met een beschuldigen...

Honderden kilo's vuurwerk onderschept

Bij een grootschalige controle in het grensgebied van Nederland en Duitsland is zaterdag door de pol...

Felle kritiek op Nederlands grensverkeer

Vanuit de deelstaatfractie van de Duitse Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) is er felle k...

Kreis Borken roept om in Nederland te blijven

De bestuurder van de Duitse Kreis Borken roept Nederlanders en Duitsers op om het aantal grensbewegi...

Duitsland past regels voor booster aan

Duitsland heeft de regels aangescherpt voor mensen die na een enkel Janssen-vaccin alleen een tweede...