Ulft, Netherlands

 

Nederlandse stormloop bij kapper in Elten

De harde lockdown zorgt voor een stormloop op Duitse kappers nu de Nederlandse kapsalons gedwongen gesloten blijven. Veel Achterhoekers wijken uit naar een kapper net over de grens in Duitsland om keurig geknipt aan de kerstdis te kunnen zitten.
Tim Rondeel | 4 januari 2022 16:21 | Aangepast op 4 januari 2022 16:21
"Ik kreeg net kort achter elkaar vijf telefoontjes van Nederlanders", zegt Esther Wittenhorst in perfect Nederlands, met een charmant Duits accent. De kapster runt in het Duitse Elten, net over de grens bij Beek, een kapsalon aan de Eltener Markt. "Ik denk dat het komt, omdat in Nederland de kapperszaken dicht zijn. Ze willen er allemaal met de kerst toch nog mooi uit zien." Ondertussen neemt de dochter van Wittenhorst de telefoon op: "Weer een Nederlander", klinkt het door de zaak. Maar er wordt niet alleen gebeld. Veel Nederlanders komen ook op de bonnefooi binnenlopen in de hoop meteen geknipt te kunnen worden.

"Mijn afspraak bij de kapper kon vanwege de lockdown niet doorgaan", zegt een vrouw, die helemaal vanuit Harderwijk naar Duitsland is komen rijden. Ze wil graag een permanentje voor de kerst laten zetten. Helaas kan ze vandaag niet meer geholpen worden; de salon is voor vandaag helemaal volgeboekt. Snel wil de Harderwijkse verder, ongetwijfeld op zoek naar een andere kapperszaak in Duitsland, waar ze nog wel krullen kan laten zetten. En het is al laat in de middag. "Mijn man zit met draaiende motor in de auto", zegt ze wanneer ze gehaast afscheid neemt. De bril boven haar mondkapje is helemaal beslagen.

Niet iedereen aan de beurt
De Eltense kapster denkt niet dat ze iedereen kunnen helpen die dat graag zou willen "Wij hebben natuurlijk ook nog onze eigen klanten, die staan ook allemaal in het boek", laat Wittenhorst weten over de Nederlandse stroom aan reserveringen. "Wat wij kunnen, doen wij natuurlijk graag, maar ik denk niet dat wij iedereen kunnen helpen, helaas."

'Reis niet naar Duitsland'
De bestuurder van Kreis Borken roept Nederlanders op niet de grens over te gaan als een reis naar Duitsland niet noodzakelijk is. Hetzelfde geldt voor Duitsers die naar Nederland willen. De reden is de oprukkende omikronvariant. Omikron verdringt nog voor de jaarwisseling de deltavariant in ons land, is de verwachting.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Kreis Borken roept om in Nederland te blijven

De bestuurder van de Duitse Kreis Borken roept Nederlanders en Duitsers op om het aantal grensbewegi...

Duitsland past regels voor booster aan

Duitsland heeft de regels aangescherpt voor mensen die na een enkel Janssen-vaccin alleen een tweede...

De Graafschap onderuit in oefenduel met Fortuna Düsseldorf

De Graafschap heeft dinsdagmiddag een oefenduel tegen het Duitse Fortuna Düsseldorf verloren. Op be...

Kortste dag startpunt voor het Oosterlicht

De lampen van het Oosterlicht zijn dinsdagavond ontstoken op 24 verschillende plekken, waarvan eentj...

Loil sluit coronaperiode af met stamppot

Meer dan duizend inwoners van het Montferlandse dorp Loil hebben zaterdag door vrijwilligers een sta...

Achterhoekers gewond na aanrijding in grensplaats Vreden

Meerdere Achterhoekers zijn zaterdag gewond geraakt bij een aanrijding nabij de Duitse grensplaats V...