Ulft, Netherlands

Nederlands oudste mondharmonicavereniging viert negentigjarige mijlpaal

Het is de oudste nog actieve mondharmonicavereniging van Nederland, The Hohner Boys uit Gaanderen. Dit weekend bestaat de vereniging negentig jaar en dat wordt gevierd met een jubileumconcert. Voor Frans Daams wordt het extra bijzonder, want hij is al 65 jaar lid van The Hohner Boys.
Davie Klein Gunnewiek | 2 juni 2023 16:25 | Aangepast op 2 juni 2023 16:25
“Doorgaan met ademhalen, zo houd ik dat vol”, lacht Daams. “Ik heb er geen hekel aan, anders was ik er al lang mee gestopt. Ik heb er liefhebberij voor en daarom ben ik ook elke week op de repetitie.” Het mondharmonica spelen werd Frans thuis met de paplepel ingegoten. “Op mijn vijftiende mocht ik er al bij. Ik was eigenlijk nog te jong, maar mijn vader kende de voorzitter en die heeft er voor gezorgd dat ik mee mocht spelen”, zegt Daams. Wel moest Frans nog even auditie komen doen. “Ik speelde drie liedjes en toen werd ik aangenomen.”

Op dit moment bestaan The Hohner Boys nog uit zeventien leden. “Het is eigenlijk één familie”, zegt voorzitter Gerard Raben. “We zijn bekend van Bunschoten tot Lobith en treden nog veel op in de regio.” Eén van de hoogtepunten uit de geschiedenis is het Internationaal Mondharmonica Festival dat de vereniging twee keer organiseerde. “Er waren groepen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen. Die laatste groep was op een gegeven moment kwijt en die hebben we moeten zoeken, omdat ze bijna te laat waren voor hun optreden”, aldus Raben.

Ook wat vrouwen
Annie Nijlands is één van de weinige vrouwen tussen al het mannengeweld van The Hohner Boys. In de begin jaren zeventig werd tijdens de ledenvergadering al democratisch besloten om de naam van de vereniging ongewijzigd te laten. “Het maakt mij niet uit, ik vind het hier reuze gezellig”, zegt Nijlands. “En het mondorgel vind ik het mooiste om te bespelen.”

Op naar de honderd
De leden van The Hohner Boys vergrijzen snel, maar ze hopen tien jaar ook het honderdjarig jubileum nog te kunnen vieren. “Niet iedereen zal dat misschien meemaken, maar als we allemaal gezond blijven gaan we voor de honderd”, zegt voorzitter Raben. “Voor de koninklijke onderscheiding zeg ik wel eens.” Dat hoopt Frans ook. “En wat jeugd erbij zou niet verkeerd zijn. Helaas hebben de kleinkinderen ook nog geen interesse, die willen allemaal gitaar leren spelen.”

Het negentigjarig jubileum wordt zaterdag gevierd bij zaal ’t Onland in Doetinchem. Vanaf 14.00 uur is iedereen daar welkom. De entree is gratis.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Gaanderen|Muziek|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Provincie trekt 17 miljoen euro uit voor deals met dorpen en wijken

De Provincie Gelderland trekt de komende vier jaar 17 miljoen euro uit om lokale initiatieven van de...

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfes...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en E...

Plork-zanger zoekt steun voor ernstig zieke vriendin in briefvorm

De frontman van de Berkellandse muziekgroep Plork en de Aannemers, Marijn de Zeeuw, roept fans en an...

Het gaat afkoelen in de Achterhoek, voorspelt weerboer Gerrit Vossers

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...