Ulft, Netherlands

NAC-supporters huren café Terborg af, komen vervolgens niet opdagen

Ken je die grap van die honderdvijftig NAC-supporters die een feestje zouden vieren in Terborg? Nou, ze kwamen niet. Het café de P8 in de stad was vrijdag voorafgaand aan de wedstrijd van de Brabanders tegen de Graafschap afgehuurd, maar ze zijn niet verder gekomen dan Arnhem. De grote verliezer in dit verhaal is Donny Purperhart van P8, hij probeert de gemaakte kosten nu op NAC te verhalen.
Bart Sollman | 6 november 2023 18:44 | Aangepast op 6 november 2023 18:44
“Mensen van NAC belden ons simpelweg op, of ze voor de wedstrijd met honderdvijftig man bij ons konden komen”, zegt Purperhart. Hij sloeg extra bier in, zette extra personeel in en was klaar om de supporters te voorzien van de nodige versnaperingen. Purperhart: “Maar ik heb ook gelijk geschakeld met de politie en gemeente, zij wisten ervan.” Omdat de fans van NAC niet zijn geweest, heeft er ook niemand betaald: “Ik heb nu een mail gestuurd naar NAC om te kijken wat we met de kosten doen.”

Burgemeesters Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek) en Mark Boumans (Doetinchem) kregen donderdag in de loop van de dag te horen dat de Brabanders naar Terborg zouden komen. “We hebben er toen gelijk voor gezorgd dat we extra politie achter de hand hadden”, zegt Boumans. Van Dijk: “Maar de fans van NAC waren wel gewoon welkom hoor. Ik snap alleen niet zo goed waarom je de wedstrijd helemaal in Terborg zou gaan kijken. In Breda zijn ook genoeg plekken waar dat mogelijk is.”

Fans uit eigen initiatief niet gekomen
De NAC-aanhangers zijn uit eigen initiatief in Arnhem blijven hangen. Niemand weet precies waarom. Burgemeester van Dijk is achteraf gezien wel blij dat ze niet geweest zijn: “Het is natuurlijk altijd een risico als dat soort supporters in een grote groep hier komen.”

Geen verplichte buscombi
De supporters van NAC moesten het laatste gedeelte van hun reis naar Doetinchem in bussen doen. Burgemeester Boumans benadrukt dat er vanaf zijn kant géén verplichte buscombi gold. “Ik heb alleen tegen De Graafschap gezegd dat ik geen uitsupporters in de stad wil, dat is al vaker misgegaan dit seizoen.” Boumans verplichtte alle uitsupporters te parkeren binnen de hekken van het uitvak. NAC besloot vervolgens zelf om over te gaan op een buscombi.

Ongeregeldheden in uitvak
Tijdens en na de wedstrijd zorgden de fans van de club uit Breda voor de nodige problemen. Zo werd de wedstrijd in de eerste helft gestaakt nadat er vanuit het uitvak vuurwerk op het veld werd gegooid. Na de wedstrijd hebben de fans meerdere stoeltjes losgebroken en richting spelers van De Graafschap gegooid. Ook werd een hek geforceerd.

Goede band tussen supporters
Het is opvallend dat het nu juist tussen NAC en De Graafschap misgaat. De twee supportersgroepen koesteren al jaren een vriendschapsband. Een paar dagen voor het duel tussen beide clubs in 2001, overleed NAC-speler Ferry van Vliet bij een auto-ongeluk. De Graafschap bood toen steun aan de Brabanders, dat was het begin van een goede band.

NAC Breda was maandag niet bereikbaar voor commentaar. Of Purperhart door de club gecompenseerd wordt, blijft ook afwachten.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

De Graafschap|NAC Breda|Terborg|P8|

Lees ook

Trainer Vreman verwacht spektakel bij De Graafschap tegen Cambuur

Het Cambuur Leeuwarden van trainer Henk de Jong komt vrijdagavond naar De Vijverberg voor een duel m...

De Graafschap hoeft geen spelers te verkopen in de winterstop

De Graafschap hoeft ondanks de geldzorgen de komende winter geen spelers te verkopen, dat laat Peter...

De Graafschap speelt op koude Vijverberg gelijk tegen FC Dordrecht

Op een koude Vijverberg is De Graafschap maandagavond niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel te...

Jarenlange celstraf geëist voor misbruik bij zorginstelling Azora

Een 36-jarige man moet mogelijk jarenlang de cel in vanwege ontucht die hij zou hebben gepleegd met ...

Moeizame overwinning voor De Graafschap in Oss

De Graafschap heeft vrijdag een zwaar bevochten 0-1 overwinning behaald op bezoek bij TOP Oss. In ee...

De Graafschap met Haen en Van Gilst tegen TOP Oss

Op het kunstgrasveld op Sportpark De Bezelhorst in Doetinchem werkten de mannen van Jan Vreman donde...