Ulft, Netherlands

Na achttien jaar oplossing voor lekkende gevels van prijswinnend Metzo College

Foto: REGIO8
Bijna twintig jaar na de bouw is er eindelijk een oplossing gevonden voor de lekkende gevels van het Metzo College in Doetinchem. De middelbare school won met de nieuwbouw in 2006 zelfs de Scholenbouwprijs, maar al snel bleek dat het schuine gebouw toch niet zo fantastisch was.
Jasper Hazelaar | 12 maart 2024 14:48 | Aangepast op 12 maart 2024 14:48
Door de keuze voor schuine gevels bleek er namelijk water het pand binnen te komen. Een probleem dat direct na de opening in 2007 al duidelijk werd, maar waar achttien jaar later pas een remedie voor is. “Er bleek een diepe analyse nodig”, zegt schooldirecteur Hans Baan. Die analyse heeft nu geresulteerd in een oplossing. De losse delen van de gevel moeten volgens Baan worden uitgelicht, afgedicht met rubbers, en dan weer worden geplaatst. Ook moeten bepaalde elementen die nu aan de buitenzijde zitten eruit worden gefreesd. Op deze manier is een proefstuk met succes aangepakt, nu volgt de hele gevel.

De kosten schat Baan op twee miljoen euro, maar een definitief bedrag is nog niet bekend. Wel is duidelijk waar het geld vandaan komt. Vanuit de verzekering van de architect is een bedrag beschikbaar. De bouwer, Schutte, draagt ook bij. Het bouwbedrijf moest van de Raad van Arbitrage voor de Bouw 2,3 miljoen euro schadevergoeding betalen. Schutte wilde hiertegen in hoger beroep gaan, maar uiteindelijk is een schikking getroffen met de school. “Tussen Achterhoek VO (koepelorganisatie middelbare scholen, red.) en de bouwer is een ruiterlijke overeenstemming bereikt”, vindt Baan, die aangeeft dat het Metzo zelf de resterende kosten draagt.

‘Winst halen in het hoe’
Het werk staat gepland voor mei, als de examenperiode voorbij is en het minder druk is in de school. “Dan hebben we meer ruimte, want we zullen wel telkens enkele lokalen leeg moeten roosteren”, aldus de schooldirecteur. Hoe lang het herstel exact duurt, is ook nog niet bekend, wel richt het Metzo zich op de zomer van 2026. “We weten wat er moet gebeuren, maar proberen nog winst te halen uit hoe het moet gebeuren”, verklaart Baan, die aangeeft dat er wordt gezocht naar innovaties om het werk makkelijker, en dus sneller, te laten uitvoeren.

Onderwijs niet geraakt
Het al achttien jaar voortslepende probleem heeft het onderwijs volgens Baan niet geraakt: “Niet in de lessen, maar wel in de inrichting van de lokalen. Het gaat om een schuine gevel, dus als het drupt, komt het water een meter het lokaal in. Daar hebben we maatregelen voor moeten treffen, door bijvoorbeeld belangrijke machines verderop te zetten.”

‘Heel mooi pand’
Dat er eindelijk een oplossing is, juicht de directeur van het Metzo toe. Want personeel is volgens de schooldirecteur juist erg tevreden met het pand. Zo looft Baan de ‘schitterende praktijkruimtes’ en de ‘sporthal van Olympische afmetingen’: “Iedereen die hier werkt vindt het heel mooi, maar het wordt natuurlijk wel gekleurd door de problemen die we hebben.”

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Zwarte Cross bezoekers weer fris en fruitig door plons in zwembad

Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 jul 2024 13:31

Lees ook

Overlast in Achterhoek door regen, dak van bedrijfspand in Doetinchem ingezakt

Een bedrijfshal in Doetinchem is zondagmiddag ingestort. Het dak van het pand kwam naar beneden door...

Achterhoek én Duitsland krijgen rol bij Koningsdag in Doetinchem

Trots en blij, dat is de Achterhoek nu bekend is geworden dat Koning Willem-Alexander volgend jaar z...

Storing in het Slingeland, voorlopig alleen operaties bij spoedgevallen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampte vrijdagochtend met een ICT-storing. Daarom werd de zo...

Koningsdag 2025 naar Doetinchem, Koning viert verjaardag in de Achterhoek

Voor de eerste keer in de geschiedenis is Doetinchem gastheer van de nationale feestdag Koningsdag. ...

Geparkeerde auto vliegt vlak na ritje in brand in Doetinchem

Een geparkeerde auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in een woonwijk in Doetinchem. De eigenaar ...

Orion-groeilbriljant Beau Wortelboer is de beste jonge middenman van Europa

Bij zijn eigen Orion Stars stond Beau Wortelboer tot enkele jaren geleden nooit te boek als toptalen...