Ulft, Netherlands

Mysterie in het hertenkamp in Neede: 'Bambi is verdwenen'

In Neede staan ze voor een raadsel. Vrijdag werd daar een jong damhert geboren in het hertenkamp op het A.J.G. ter Weemepark. Tot grote vreugde van vrijwilliger Harry Overbeek, maar zondag was het jonge dier ineens verdwenen: "We hebben overal gezocht, het is spoorloos."
Redactie REGIO8 | 27 juni 2023 14:51 | Aangepast op 27 juni 2023 14:51
Het park in Neede staat bekend als een rustige plek waar bezoekers kunnen genieten van de dieren en de stilte. Het hertenkamp is onderdeel van het park. "De herten hebben een stuk grond van een halve hectare tot hun beschikking", zegt Overbeek bij Omroep Gelderland. Hij is al vijftien jaar verbonden aan het park. In dat kamp worden ook wel eens jonge herten geboren. "Dat was afgelopen vrijdag ook het geval”, vervolgt Overbeek. “Ik zag het jong bij zijn moeder lopen. Een echte Bambi."

Jonge herten hebben de neiging zich te verstoppen. Dus toen Overbeek het jong in het weekend niet zag, raakte hij niet meteen in paniek. "Jonkies verschuilen zich graag. Achter takken, in een bosje of in een kuil in de wei", legt hij uit. Verschillende bezoekers zagen het jong ook gewoon rondlopen. Overbeek kon het jonge dier zondag niet vinden. Toen later ook de moeder van het dier paniekerige kreten begon uit te slaan, kreeg Overbeek een naar gevoel.

‘Bambi is verdwenen’
"We hebben het jong niet meer gezien”, zegt Overbeek. “En we kunnen het ook niet vinden. Met een paar vrijwilligers hebben we het hele terrein uitgekamd. We hebben stenen omgedraaid en zelfs konijnenholen uitgegraven. Nergens was het jong te bekennen. Bambi is verdwenen." En dat is gek. Want het kamp is omheind met een hek van zeker twee meter hoog. Met gaas. "En het gaat twintig centimeter de grond in”, aldus Overbeek. “Dus er kruipt niet zomaar iets onderdoor. We hebben nergens iets aan de hekken gezien. Het jonge hert is van de aardbodem verdwenen."

Scenario’s
Allerlei scenario's spoken door het hoofd van de vrijwilliger. Zou iemand het hert hebben meegenomen? "Dat kan toch niet? Wie bedenkt dat? Dat iemand over zo'n hoog hek heen klimt. En weer terug, met een hert. En wat heb je er aan?", vraagt hij zich hardop af. "Je gaat de gekste dingen denken.” Hij verwijst naar het voornemen van het ministerie om vanaf 2024 hertenkampen gefaseerd te laten verdwijnen: "Misschien vindt iemand het zo jammer dat er straks geen jonge herten meer te zien zijn, dat hij of zij er zelf maar één heeft meegenomen? Het lijkt mij niet, maar ik heb dit in al die jaren nog nooit meegemaakt."

Geen politie
Ook de kans dat een wild dier het jonge hertje te pakken heeft genomen, ziet Overbeek als iets onwaarschijnlijks. Verder laat de vrijwilliger weten dat de politie nog niet betrokken is bij de zaak. Ook hangen er camera's in het park waarvan nog niet alle beelden bekeken zijn. Maar Overbeek roept mensen die iets weten of iets verdachts hebben gezien vooral op om zich te melden.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Dieren|Hertenkamp|Neede|

Lees ook

Automobilist botst op boom bij Neede, N824 voorlopig dicht

Een automobilist is dinsdagochtend frontaal op een boom gebotst langs de weg tussen Neede en Diepenh...

Geen gewonden na aanrijding tussen vrachtwagen en auto

Een automobilist is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen na een aanrijding met een vrachtwagen in...

Berkelland maakt haast, 95 huurwoningen voor starters en statushouders

Jonge inwoners van Berkelland die smachten naar een huurwoning kunnen mogelijk in 2025 in een nieuwe...

Herinrichting van Oudestraat in Neede bijna een miljoen euro duurder

De extra kosten van bijna een miljoen euro zullen vragen opleveren vanuit de Berkellandse raad, maar...

Oudste wielerkoers van Nederland keert terug in de Achterhoek

De Achterhoek speelt dit jaar een belangrijke rol in het slotweekend van Wielerkoers Olympia's Tour....

Needenaar zet wekker zodat kinderen kunnen schaatsen op basketbalveld

Kinderen in Neede kunnen woensdag schaatsen op een basketbalveld van buurtspeeltuin 'De Berg'. Klaas...