Ulft, Netherlands

 

Muurschildering brengt ijzerwerkers tot leven

De geschiedenis van het DRU Industriepark in Ulft komt tot leven door een nieuwe muurschildering op de zijkant van het oude loonbureau. Begin oktober is de onthulling, tot die tijd is de grote schildering al wel tussen hekken door te zien voor het publiek.
Rens van Schip | 19 september 2022 13:43 | Aangepast op 19 september 2022 13:43
“Het was een lege muur op de plek waar ongeveer de eerste hoogoven in deze regio stond”, vertelt Bert Taken, de kunstenaar die verantwoordelijk was voor de schildering ‘De Huttenkeerls’. Hij maakte het historische kunstwerk in samenwerking met stichting Monument voor de Arbeider, die eerder onder meer de fotogalerij bij de grote schoorsteen op het terrein realiseerde. “De fabriek werd al van oudsher de hut genoemd, waarna de arbeiders de naam de Huttenkeerls kregen”, zo legt Taken de naam van het werk uit. Op de schildering, waar Taken inclusief het ontwerpen anderhalf jaar aan werkte, zijn ijzerwerkers te zien die met kruiwagens naar de ovens lopen.

De informatie over de geschiedenis van de oude ijzergieterij in Ulft kreeg hij van Peter van Toorn van de stichting Monument voor de Arbeider: “Hij is heel deskundig op dat gebied en heeft er heel veel historisch onderzoek naar gedaan. Het was een plek waar vroeger water omheen werd geleid, wat het waterrad aandreef en daardoor kon het vuur in de fabriek worden aangewakkerd."

Groot formaat
Ondanks dat Taken vaker soortgelijke projecten heeft gemaakt, vindt hij dit bijzonder. “Zo groot als dit had ik het nog nooit gedaan”, vertelt de kunstenaar. “Dit is wel een heel groot formaat.” De muurschildering is volgens Taken op ware grootte nagemaakt: “Bij het waterrad bijvoorbeeld heb ik gekeken naar de vroegere hoogte, want dat moest wel kloppen op de schildering.”

Oponthoud
Tijdens zijn werk aan de muurschildering van 37m2 groot werd hij vaak aangesproken. “Wat me een beetje ophield was dat er heel veel mensen voorbijkwamen en vroegen wat ik aan het doen was. Ik wilde die mensen graag te woord staan, maar ik zat ook met een natte kwast in mijn handen. En de muurverf was binnen vijf tot tien minuten droog, dat was deels prettig en deels onprettig.”

'Mooi gelukt'
Ondanks het oponthoud, is de kunstenaar tevreden met het eindresultaat. “Ik vind het heel mooi geworden, het geeft ook een representatief beeld weer van de historie", zegt Taken. "Ik hoor ook van veel mensen die langskomen dat ze het een goed initiatief vinden en dat het mooi gelukt is.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

DRU|muurschildering|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Landgoed Keppel wil zeven woningen realiseren

Tim Rondeel | 26 jan 2023 11:42

Lees ook

Burgemeester van Bronckhorst kookt het best

Marianne Besselink van Bronckhorst is de best kokende burgemeester van de Achterhoek. Dat bleek woen...

Dag van de Achterhoekse Popmuziek per spoor, maar ook tussen koeien

Voor de negende keer treden artiesten kriskras door de regio op tijdens de Dag van de Achterhoekse P...

Talententuin helpt jongeren al tien edities aan werk in de regio

De Talententuin vond vrijdag in de SSP-hal op de DRU in Ulft voor de tiende keer plaats. Volgens de ...

Staatssecretaris opent eerste Urban Oasis op DRU in Ulft

Staatssecretaris Heijnen opent volgende week de eerste Urban Oases op het DRU-terrein in Ulft. Het ...

Ulftse ondernemers uiten zorgen om DRU

Ondernemers in het winkelcentrum van Ulft maken zich zorgen over de groei van het DRU Industriepark ...

Eerste 'Winterswijkse Held' heeft eerbetoon

De eerste van vijf muurschilderingen van een 'Winterswijkse Held', van de hand van kunstenaar Paul W...