Ulft, Netherlands

Muurschildering brengt ijzerwerkers tot leven

De geschiedenis van het DRU Industriepark in Ulft komt tot leven door een nieuwe muurschildering op de zijkant van het oude loonbureau. Begin oktober is de onthulling, tot die tijd is de grote schildering al wel tussen hekken door te zien voor het publiek.
Rens van Schip | 19 september 2022 13:43 | Aangepast op 19 september 2022 13:43
“Het was een lege muur op de plek waar ongeveer de eerste hoogoven in deze regio stond”, vertelt Bert Taken, de kunstenaar die verantwoordelijk was voor de schildering ‘De Huttenkeerls’. Hij maakte het historische kunstwerk in samenwerking met stichting Monument voor de Arbeider, die eerder onder meer de fotogalerij bij de grote schoorsteen op het terrein realiseerde. “De fabriek werd al van oudsher de hut genoemd, waarna de arbeiders de naam de Huttenkeerls kregen”, zo legt Taken de naam van het werk uit. Op de schildering, waar Taken inclusief het ontwerpen anderhalf jaar aan werkte, zijn ijzerwerkers te zien die met kruiwagens naar de ovens lopen.

De informatie over de geschiedenis van de oude ijzergieterij in Ulft kreeg hij van Peter van Toorn van de stichting Monument voor de Arbeider: “Hij is heel deskundig op dat gebied en heeft er heel veel historisch onderzoek naar gedaan. Het was een plek waar vroeger water omheen werd geleid, wat het waterrad aandreef en daardoor kon het vuur in de fabriek worden aangewakkerd."

Groot formaat
Ondanks dat Taken vaker soortgelijke projecten heeft gemaakt, vindt hij dit bijzonder. “Zo groot als dit had ik het nog nooit gedaan”, vertelt de kunstenaar. “Dit is wel een heel groot formaat.” De muurschildering is volgens Taken op ware grootte nagemaakt: “Bij het waterrad bijvoorbeeld heb ik gekeken naar de vroegere hoogte, want dat moest wel kloppen op de schildering.”

Oponthoud
Tijdens zijn werk aan de muurschildering van 37m2 groot werd hij vaak aangesproken. “Wat me een beetje ophield was dat er heel veel mensen voorbijkwamen en vroegen wat ik aan het doen was. Ik wilde die mensen graag te woord staan, maar ik zat ook met een natte kwast in mijn handen. En de muurverf was binnen vijf tot tien minuten droog, dat was deels prettig en deels onprettig.”

'Mooi gelukt'
Ondanks het oponthoud, is de kunstenaar tevreden met het eindresultaat. “Ik vind het heel mooi geworden, het geeft ook een representatief beeld weer van de historie", zegt Taken. "Ik hoor ook van veel mensen die langskomen dat ze het een goed initiatief vinden en dat het mooi gelukt is.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

DRU|muurschildering|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Hoveniers weken druk voor drie dagen tuinbeurs in Ulft

Al twee weken zijn meerdere hoveniers druk aan het werk in de SSP-hal in Ulft om hun mooiste tuin te...

Van biertent naar SSP-HAL, Huntenkunst leeft toe naar dertigste editie

Kunstmanifestatie Huntenkunst in Ulft bestaat dit jaar dertig jaar en heeft Pakistan gekozen als lan...

Timo van de Sande wint tiende editie Gelderse Kleiroze

Timo van de Sande heeft zondag de Gelderse Kleiroze 2023 gewonnen. Met zijn nummer 'Gemaskerd' wist ...

Dag van Achterhoekse Popmuziek gaat voor grootste editie ooit

De jubileumeditie van de Dag van de Achterhoekse Popmuziek wordt dit jaar groots aangepakt. Met veer...

DRU-directeur Van der Wal ziet uitdagingen: ‘Ik wil mensen nóg trotser maken’

Arnhemmer Gerk van der Wal (54) is nu ruim een maand directeur van het DRU Industriepark in Ulft. Me...

Muurschildering stadhuis Doetinchem tweede op internationale competitie

De muurschildering op het stadhuis van Doetinchem heeft de tweede plek behaald bij de internationale...