Ulft, Netherlands

Motorclub BMC heeft bijna een eigen plek

Voor de motorrijders van toerclub BMC uit Bredevoort is er licht aan het einde van de tunnel, want hun nieuwe clubhuis is bijna af. Buurtbewoners vierden het behalen van het hoogste punt met een meiboom en een gedicht.
Davie Klein Gunnewiek | 4 maart 2022 11:09 | Aangepast op 4 maart 2022 11:09
"Ik heb kippenvel op de armen staan", zegt Willy Heinen, de eigenaar van de grond waarop het nieuwe clubgebouw in Bredevoort wordt gebouwd. Deze buurtbewoners zijn blij met de bouw, maar niet iedereen was even enthousiast. Er was weerstand tegen de komst van de motorrijders. Enkele buurtbewoners stapten naar de rechter. Die strijd duurde acht jaar. Heinen hoorde eind oktober van zijn advocaat dat de vlag uit kon, er zijn geen beren meer op de weg. Al moet de Raad van State nog wel officieel uitspraak doen. De bouw is nu voor het risico van de motorclub. Heinen kocht de grond naast zijn tuincentrum meer dan 25 jaar geleden. "Als alles officieel is, verkoop ik de grond aan BMC, voor dezelfde prijs als ik destijds aan de molenbouwer heb betaald voor de grond. "Na 8 jaar strijd hebben we een begin kunnen maken, we zijn er helemaal blij mee", reageerde BMC-voorzitter Martin Hubers, die verheugd was door de komst van de buurt. "We hopen in mei of juni klaar te zijn met de bouw en nodigen de buurt uit voor de officiële opening. We vinden een goede band met de buurt belangrijk."

De BMC kreeg volgens de voorzitter een 'stempel opgedrukt'. "We werden in een slecht daglicht gesteld, maar we zijn geen Hells Angels. We doen vrijwilligerswerk, rijden met ouden van dagen. We zijn een gezellige vereniging; we rijden motor en drinken een biertje", aldus Hubers. De BMC telt momenteel 62 leden en volgens Hubers komen er daar op korte termijn 'een stuk of zeven bij'. Ook van de nieuwelingen wordt verwacht dat ze een steentje bijdragen aan bijvoorbeeld de bouw van het nieuwe clubhuis, dat door eigen leden wordt gebouwd. Er moet nog een toiletgebouw gemaakt worden. De buitenkant wordt, op een borstwering van stenen na, van hout. Er komen een veranda en een wadi om overtollig regenwater op te vangen. Er worden zonnepanelen op het dak gelegd en de grond rondom het gebouw wordt ingezaaid met groen.

Wi'j bunt er bli'j met
Buurman Ronny Rots wilde vrijdagmiddag niet ingaan op de buurtbewoners die tegen de komst van de BMC waren. "Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar er waren ook veel voorstanders en daarom wilden we vandaag van onze kant wat laten zien", zei Rots, doelend op de meiboom. "Laat ik het zo zeggen, in het dialect: wi'j bunt er bli'j met." De buurt was dus blij en dat gold ook voor Heinen. "Er stond een heel oud hok en er komt een heel mooi gebouw, in de natuur. Het is prachtig", aldus Heinen. Hij kreeg bijval van Hubers: "Dit wordt een prachtige plek en we zijn straks baas in eigen tuin."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Bredevoort|

Lees ook

Politie rukt uit voor valse melding overval in Bredevoort

De politie is donderdagochtend grootschalig uitgerukt voor een melding van een overval in Bredevoort...

Bredevoort reist de wereld rond met duizenden lichtjes

Na twee jaar is het evenement Bredevoort Schittert weer terug in het centrum van het vestingstadje. ...

Kazachse volleybalsters zijn thuis in de Achterhoek

De teams van Turkije, Colombia, Servië en Kazachstan hebben tijdens de eerste fase van het WK Volley...

Broei bij silo van graanmalerij in Bredevoort

Bij een graanmalerij in Bredevoort is donderdagmiddag broei geconstateerd in een van de silo's. De b...