Ulft, Netherlands

Montferland Run gered door subsidie

Het college van Montferland heeft ingestemd met het voortzetten van de jaarlijkse subsidie voor de Montferland Run, waardoor de jaarlijkse hardloopwedstrijd kan blijven bestaan. Het gaat daarbij om een bedrag van 25.000 euro.
Charlotte van de Kant | 11 maart 2022 15:38 | Aangepast op 11 maart 2022 15:38
De Montferland Run kreeg tot 2020 jaarlijkse subsidie van de gemeente, tot de gemeenteraad in november 2020 besloot om deze subsidie na 2021 te beëindigen. Deze keuze werd gemaakt omdat de gemeente moest bezuinigen. Sindsdien is Montferland in overleg met de stichting over de toekomst van de hardloopwedstrijd, die ieder jaar op de eerste zondag van december start in ‘s-Heerenberg. Uit het overleg blijkt dat de Montferland Run niet kan bestaan zonder de gemeentelijke subsidie. Het college verzoekt daarom de raad nu om de jaarlijkse subsidie toch te geven. Omdat de editie in 2021 niet door kon gaan vanwege corona, wordt de 25.000 euro van 2021 doorgeschoven naar 2022.

De zogenoemde ‘gezondheidswaarde’ van het evenement heeft bij de beslissing een rol gespeeld. Uit een onderzoek van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen blijkt dat één op de drie deelnemers extra traint voor deelname aan een eendaagse hardloopwedstrijd en dat 40 procent van de deelnemers normaal gesproken weinig beweegt. Door de wedstrijd gaan ze wel bewegen en dat levert extra levensjaren op. Volgens het onderzoek zou de 'gezondheidswinst' voor Montferland ongeveer uitkomen op 25.000 euro. De gemeenteraad moet nog instemmen met de subsidie.

Foto: REGIO8 (Archief)

Lees meer over:

Montferland run|

Lees ook

Wereldkampioene en Nederlandse toppers bij terugkeer Montferland Run

De Montferland Run heeft het deelnemersveld voor de komende 25e editie van de hardloopwedstrijd beke...

Montferland Run krijgt 25e editie dankzij geld van gemeente

De 25e editie van de Montferland Run in en rond ’s-Heerenberg vindt in december alsnog plaats. Drie ...

Weer geen 25e editie Montferland Run

De organisatie heeft een streep gezet door de Montferland Run van dit jaar. Het wegvallen van vrijwi...