Ulft, Netherlands

Montferland positief over eerste jaar met kinderburgemeester

Montferland is enthousiast over de kinderburgemeester. Een jaar geleden werd Sander Starink geïnstalleerd, als eerste in de nieuwe functie binnen de gemeente. Hij heeft daarbij in de praktijk laten zien wat het kan opleveren.
Charlotte van de Kant | 3 april 2023 17:06 | Aangepast op 3 april 2023 17:06
“Buiten de ceremoniële dingen waar hij samen met mij of alleen is geweest, heeft hij ook de week tegen pesten onder de aandacht gebracht”, vertelt burgemeester Harry de Vries. “Ik denk dat het heel goed is als dat vanuit de leeftijdsgroep zelf gedaan wordt, dat komt beter over dan wanneer ik die oproep daar doe.” Sander heeft er ook door middel van een motie voor gezorgd dat er watertappunten bij alle basisscholen in Montferland komen. "Daarbij heeft hij geleerd dat je moet onderhandelen en argumenten moet bedenken waarom dat goed is. Dat heeft hij uitstekend gedaan", vertelt de burgemeester.

Sander heeft het stokje nu doorgegeven aan de 10-jarige Maud Veenhuizen uit Azewijn. “De burgemeester kwam bij ons op school, hij vertelde over zijn beroep en dat ze ook nog een kinderburgemeester zochten. Toen heb ik me opgegeven.” De burgemeester heeft samen met de griffier een aantal kinderen gesproken voor de functie. “Maud kwam daar als beste uit”, vertelt de Vries. “Leuk, zelfverzekerd, spontaan en ze had ideeën. Dus ik heb ook hoge verwachtingen van Maud als kinderburgemeester.”

Belangrijke onderwerpen
Maud mag over acht jaar pas stemmen, maar kan nu als kinderburgemeester al meepraten over onderwerpen die haar bezighouden. “Ik vind groenere schoolpleinen belangrijk, zodat je lekker buiten kan spelen als je pauze hebt. Ik vind het belangrijk dat iedereen met een gevulde buik naar school gaat en het tegengaan van zwerfafval vind ik ook belangrijk. Anders is over een paar jaar een deel van de dieren dood of uitgestorven.”

Tips van Sander
Sander heeft Maud nog een aantal tips gegeven voor het aankomende jaar. “Gewoon veel plezier hebben, niet teveel nadenken en je krijgt ook heel veel hulp”, vertelt hij. Daarbij gaf Sander ook een tip over de chocolademelk in het gemeentehuis. “Hij zei in zijn toespraak dat de chocolademelk erg lekker is, dus dat ga ik zeker een keer proeven", vertelt Maud.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Mooi weer zorgt voor drukte bij zwembaden en ijssalons in De Achterhoek

Nick Hermsen | Bart Sollman | Viggo Zweverink | 1 mei 2024 16:52

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...