Ulft, Netherlands

Montferland moet geen Achterhoekse bananenrepubliek worden

COMMENTAAR | Politiek Montferland staat wéér in brand. Na de ‘burgemeesterbreuk’ is er nu een wethouderscrisis. Behalve de politieke onrust en stilstand die zo’n crisis met zich meebrengt, moet Montferland er voor waken in de volksmond bij wijze van niet als een bananenrepubliek te worden weggezet.
Domien Esselink | 17 februari 2023 15:11 | Aangepast op 17 februari 2023 15:11
Het college van burgemeester en wethouders heeft na de roerige raadsvergadering van donderdagavond een demissionaire status en past alleen nog op de winkel. De fracties beginnen vanaf nul om een nieuwe koers te bepalen en de poppetjes opnieuw in te vullen. Na het onvermijdelijke vertrek van burgemeester Peter de Baat in de zomer van 2021 is het ruim anderhalf jaar later weer raak in Montferland. Acht maanden geleden begonnen Jeanette Derksen (LBM), Henk Groote (LGM) en Rob Mos (Helder) zonder bestuurlijke ervaring als wethouder, samen met de wel ervaren Ingrid Wolsing (PvdA).

Die samenwerking is niet geworden wat werd beoogd. Onderling kraakt het, twee wethouders kunnen niet langer door de bocht met een andere. Namen worden donderdagavond niet genoemd maar het feit dat Mos door ziekte afwezig was, lijkt veelzeggend. De kritiek spitst zich toe op het boegbeeld van Helder. Mos wordt verweten solistisch op te treden en daarbij, veel kwalijker, zijn eigen regels te hanteren. Politieke spelregels zouden door hem genegeerd worden.

Kikker in de kruiwagen
Burgemeester Harry de Vries is er niet in geslaagd om kikker Mos in de kruiwagen te houden. Hij heeft meerdere gesprekken met de wethouder gevoerd, zonder het gewenste resultaat. De wethouder overspeelt zijn hand, reikt zijn criticasters de spreekwoordelijke druppel aan en is nu feitelijk aan de kant geschoven. Formeel is er een motie aangenomen om tot een breed gedragen raadsakkoord te komen, waarna er opnieuw gekeken wordt naar kandidaten voor de wethoudersposten. Dat kunnen ook mensen van buitenaf zijn.

Zware taak
Er rust nu een zware taak op de schouders van álle partijen om constructief tot een gedragen raadsakkoord te komen en daarbij de juiste keus te maken voor de bestuurders die het beleid moeten uitvoeren. Een gedeelde verantwoordelijkheid om de rust in politiek Montferland te herstellen. En, misschien nog belangrijker, het imago op te poetsen.

Bananenrepubliek
Montferland is geen bananenrepubliek, maar dat etiket kan er bij een nieuwe politieke crisis zomaar worden opgeplakt. Dat moet voor élk raadslid zijn of haar eer te na zijn.

Foto: REGIO8 (archief, presentatie college)

Lees meer over:

Politiek|'s-Heerenberg|Didam|

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elekt...

Saharazand zorgt voor topdrukte bij Achterhoekse wasstraten

Na dagen van overwaaiend Saharazand is het nu spitsuur bij wasstraten in de Achterhoek. Want naast m...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...