Ulft, Netherlands

Montferland 'moet' bijna tweeduizend woningen bouwen voor 2030

In Montferland moeten een kleine tweeduizend woningen worden gebouwd voor 2030, waarvan er ongeveer zeshonderd in en rond Didam terechtkomen. Door een reeks participatiebijeenkomsten met inwoners heeft een stedenbouwkundige input gekregen vanuit de samenleving, nu moet er een definitief plan komen.
Charlotte van de Kant | 10 maart 2023 15:21 | Aangepast op 10 maart 2023 15:21
Woensdag zijn zes regionale woondeals getekend, zo ook de deal voor de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen waar Montferland nog onder valt. “De gemeente heeft de verplichting om 1.930 woningen te bouwen", vertelt wethouder Rob Mos over de afspraken met onder andere minister Hugo de Jonge. "Daarvan moeten er ongeveer vijf- tot zeshonderd woningen in en rond Didam komen.” Voorlopig staat Didam op de planning als grootste uitbreidingsgebied in de gemeente. Van de te bouwen woningen moet twee derde 'betaalbaar' zijn en dertig procent moet sociale woningbouw zijn. “We gaan ons uiterste best doen om dit in gang te zetten en voor 2030 te realiseren”, geeft de wethouder aan.

Waar, hoeveel en welke type woningen er komen in de verschillende kernen, volgt uit een reeks inwonersbijeenkomsten. Er zijn al meerdere inspreekmomenten geweest in Didam, Stokkum, Zeddam, Beek en Kilder. “Door deze participatieavonden hopen wij te komen tot een breed gedragen plan”, vertelt wethouder Mos. Op de bijeenkomsten is samen met inwoners gekeken naar de mogelijkheden van een gebied, hoe het wordt ingevuld en waar vraag naar is. “De stedenbouwkundige haalt daarbij op wat de wensen zijn en daarna maakt hij een definitieve versie”, vertelt Mos. “Voor de zomer komt hij terug met een plan voor elk gebied en dan kan het in een bestemmingsplan worden gegoten.”

Definitief plan
Mos hoopt dat er bij de presentatie van het definitieve plan overeenstemming wordt gevonden tussen alle betrokkenen, zowel de mensen die er komen wonen als de huidige omwonenden: “Iedereen moet zich gehoord voelen in Montferland, dat vind ik heel belangrijk.” De wethouder geeft aan dat de meeste inwoners het fijn vinden om mee te kunnen praten over de plannen. “We nemen nu bewust meer tijd voor de participatie en hopen dat we daardoor aan het eind versnelling krijgen”, vertelt Mos. “Het doel is om de enorme woningbehoefte in Montferland in te kunnen vullen.”

Extra avond georganiseerd
In Didam is er zoveel animo om mee te beslissen dat er een extra avond voor inwoners is georganiseerd. “De derde avond is juist heel interactief, met de mensen zelf. Dan moet er genoeg ruimte en tijd zijn voor alle inwoners, zodat iedereen gehoord wordt”, vertelt Mos. “Met bijna tweehonderd belangstellenden is het onmogelijk om iedereen aan het woord te laten. Dat willen we niet, daarom is het in Didam verspreid over twee avonden. Dat er zoveel belangstelling is, vind ik zeer positief.” De volgende avond is op 22 maart bij Jan&Jan in Didam.

Foto: Rob Mos


Lees meer over:

Woningen|Montferland|Bouwen|

Lees ook

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...

Van overval op een gemeentehuis naar eigen straat in Montferland

Montferland heeft grootse bouwplannen en daar horen ook nieuwe straatnamen bij. Inwoners konden stra...