Ulft, Netherlands

Montferland installeert nieuw college

Het nieuwe college van Montferland is donderdagavond tijdens de raadsvergadering in ’s-Heerenberg geïnstalleerd. Tijdens het debat voorafgaand aan de installatie lieten oppositiepartijen VVD en CDA hun ongenoegen over het proces en het akkoord horen.
Serena Speet | Charlotte van de Kant | 23 juni 2022 11:33 | Aangepast op 23 juni 2022 11:33
“Voor de buitenstaander is het weinig open en transparant geweest”, reageerde Martin Som, oud-wethouder die als VVD-fractievoorzitter terugkeert in de raad, op het formatieproces en het invullen van het coalitieakkoord. De fractievoorzitter was, net als CDA, verbaasd over de inhoud van het akkoord: “In aanloop naar de verkiezingen zijn veel grote beloftes gedaan. Zelfs vliegtuigen in de lucht, handtekeningen op petities. Maar nu blijkt dat wordt overgenomen wat het college al deed als het om grote thema's gaat.” Som vroeg zich nog af hoe de inwoners van Montferland die op Helder, Lijst Groot Montferland of PvdA hebben gestemd zich nu voelen. “Hoe gaat de opkomst dan over vier jaar zijn?” De fractievoorzitter was niet te spreken over de omvang van het akkoord. “Inhoudelijk valt er niet zo veel over te zeggen, omdat er weinig instaat”, aldus Som. “’Open voor aanvulling door de rest van de raad’. Het komt over als we riepen: het moet anders, maar we weten het eigenlijk niet.”

Volgens Els Rutting van PvdA gaat het om een coalitieakkoord gebaseerd op hoofdlijnen. “Vijf speerpunten van het college, niets meer en niets minder”, vertelde ze. “Alle partijen die hier zitten wisten dat wij het voornemen hadden om een simpel akkoord op te stellen. De rest zouden we in samenwerking met elkaar doen.” De PvdA’er sprak uit dat ze een nieuwe koers gaan varen met de nieuwe coalitie: “Gericht op samenwerking en consensus.” Freddy van Dijken, fractievoorzitter van oppositiepartij D66, was donderdagavond afwezig. Naast dat hij tijdens de laatste vergadering van aftredend wethouder Ruth Mijnen (D66) niet aanwezig was, miste Van Dijken ook het debat over het coalitieakkoord, waar hij eerder kritiek op uitte.

Nieuwe wethouders
Vijf wethouders hebben donderdagavond afscheid genomen van hun positie in het college. Montferland krijgt vier nieuwe wethouders: Henk Groote, van Lijst Groot Montferland. Ingrid Wolsing, van PvdA. Rob Mos, van Helder. en Jeanette Derksen van Lokaal Belang Montferland. Tijdens de stemming ging een groot aantal van de stemmen naar andere kandidaten, daarmee sprak de gemeenteraad weinig vertrouwen uit richting de nieuwe wethouders. De portefeuilles worden dinsdag bekend gemaakt. Voorzitter Harry de Vries herinnerde de nieuwe wethouders eraan dat ze niet langer raadsleden zijn: “Jullie waren politieke tijgers. Dat moet afgelopen zijn.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Coalitie|college|Wethouder|

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Lees ook

Wethouder Groote gaat onderzoek doen naar zwemvoorziening in Didam

De taakverdeling van het nieuwe college in Montferland is bekend gemaakt. Wethouder Henk Groote (Lij...

Nieuwkomer onder kandidaat-wethouders in Montferland

De kandidaten die donderdag tijdens de raadsvergadering gekozen kunnen worden als wethouder zijn bek...

Petitie in Montferland om Rob Mos als wethouder te behouden

Ina Laarman uit ’s-Heerenberg is een petitie begonnen met als doel Rob Mos als wethouder te behouden...

Wethouder Dales van Doetinchem legt zijn functie neer

Hans Dales legt vanaf 2 maart functie als wethouder neer in Doetinchem en wordt vermoedelijk opgevol...

College Berkelland wil restaurant veranderen in woningen

Het college van Berkelland heeft positief gereageerd op het voorstel om het voormalige pannenkoekenr...

Extra laag op bovenwoning Winterswijk lijkt van de baan

De bouw van een extra laag op een bovenwoning in Winterswijk lijkt van de baan. Het college wil de o...