Ulft, Netherlands

Montferland gaat voor vier wethouders, Rob Mos trekt zich terug

Tijdens de Montferlandse raadsvergadering van donderdagavond heeft de gemeenteraad besloten dat er één nieuwe wethouder komt. De nieuwe wethouder wordt op zijn vroegst 1 februari benoemd en geïnstalleerd. Tijdens de vergadering heeft oud-wethouder Rob Mos zijn kandidatuur ingetrokken.
Bart Sollman | 18 januari 2024 22:28 | Aangepast op 18 januari 2024 22:28
"Ik trek mij terug omdat ik het gevoel heb dat ik een sta in de weg ben voor de procedure", aldus Mos in zijn verklaring voor het terugtrekken van zijn kandidatuur. "Het gaat in deze hele procedure meer over de poppetjes dan over de inhoud. Er is zelfs één partij geweest die heeft gezegd: 'Wij willen Rob Mos absoluut niet'." Mos heeft het idee dat zijn kandidatuur partijen heeft beïnvloed om te kiezen voor vier of vijf wethouders. Mos: "Nu ik me terugtrek kan iedereen vrijuit praten, jullie hoeven geen gekke foefjes meer uit te halen. Het spijt mij bijzonder, het gaat mij echt aan het hart." Ondanks het terugtrekken van Mos kiest de meerderheid toch voor vier wethouders.

Het commentaar dat het niet meer over de inhoud gaat in deze procedure komt vaker voorbij. Dit is ook één van de redenen waarom D66 eerder al haar kandidaat heeft teruggetrokken. "De raad kijkt niet naar belang inwoners en algemeen belang maar persoonlijke afwegingen. Daar willen wij niet aan meedoen. We hopen dat er nu rust komt door de best inhoudelijke kandidaat te steunen", aldus fractievoorzitter van D66 Freddy van Dijken. Vanuit D66 is er dan ook onvrede dat er donderdagavond geen wethouder wordt geïnstalleerd: "Ik kan al concluderen wie de nieuwe wethouder wordt. Waarom dan nog uitstellen? Dat gaat het niet veranderen. Het is een totale poppenkast", aldus Van Dijken.

Eleveld op poleposition
Wie de kandidaten op een rijtje zet en de sfeer in Montferlandse politiek proeft kan maar één conclusie trekken. Marije Eleveld ligt op poleposition om de nieuwe wethouder van Montferland te worden, zeker nu er maar één nieuwe wethouder komt. Voor de vergadering was dat ook al de tendens. "Als je het heel simpel bekijkt hebben wij (Mos, Gerritsen en Som, BS.) geen kans als er maar één wethouder bijkomt", zei Rob Mos voorafgaand aan de vergadering.

Helder stapt uit raadsakkoord
Van Dijken vroeg aan de andere partijen of ze nog wel achter het getekende raadsakkoord staan. De partij Helder gaf hierop aan niet meer achter het raadsakkoord te staan. "We hebben akkoord ondertekend omdat we het op de inhoud eens waren. Met de manier waarop het nu uitgevoerd wordt, gaan we niet akkoord. We gaan gewoon weer op het oppositiebankje. Terug naar het oude systeem van oppositie, coalitie", aldus Karin Straatsma. "Er wordt nu gedaan alsof de wethouders er namens de hele raad staan, dat vinden wij niet. Daarom hebben we Rob Mos ook kandidaat gesteld. Hoe we het hier nu doen is, en ik hou er niet van om deze woorden te gebruiken, een dikke middelvinger naar onze inwoners."


Foto: REGIO8

Meest gelezen

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 mei 2024 16:10

Lees ook

Montferland wil 's-Heerenberg Oost en West dichter tot elkaar brengen

De gemeente Montferland en woningcorporatie Plavei willen het Drieheuvelenpark, tussen het oosten en...

Burgemeester De Vries door het stof, wethouderskwestie Montferland ten einde

De Montferlandse burgemeester Harry de Vries ging bij de opening van de raadsvergadering donderdagav...

Onvrede in Azewijn om kapvergunning voor monumentale boom

De kap van een monumentale boom in de kern van Azewijn zorgt voor onvrede bij omwonenden en het zelf...

Vermoedelijk drugsafval gevonden naast A12 bij Didam

In het buitengebied van Didam is dinsdag aan het begin van de middag mogelijk drugsafval gevonden na...

Parkeergelegenheid in centrum 's-Heerenberg op de schop

Gemeente Montferland gooit de parkeergelegenheid in ’s-Heerenberg op de schop om de parkeerdruk in h...

Raadsvergadering Montferland geannuleerd om rust terug te krijgen

De gemeenteraadsvergadering van de gemeente Montferland die komende donderdag 14 december op de agen...