Ulft, Netherlands

Montferland gaat meer inzetten op cultuuronderwijs

In het Barghse Huus in 's-Heerenberg is maandagmiddag het convenant Cultuur en Onderwijs ondertekend, waarmee scholen, culturele instellingen, de kinderopvang en de gemeente Montferland cultuuronderwijs willen versterken. Het betekent onder meer dat alle Montferlandse kinderen dit jaar naar een dansvoorstelling gaan.
Charlotte van de Kant | 14 maart 2023 16:25 | Aangepast op 14 maart 2023 16:25
“Je kan het convenant zien als een soort inspanningsverplichting met elkaar”, vertelt Leontien van Kraay, combinatiefunctionaris cultuur bij Welcom. “Wie wat doet, welke financiën daaronder liggen en welke rol en taakverdeling er is. En omdat we dat met elkaar vastleggen weten we wat we van elkaar kunnen verwachten en wat we aan elkaar hebben en daarop kunnen we voortbouwen.” Leerlingen op Montferlandse scholen krijgen door het convenant de kans om kennis te maken met cultuur, zo krijgen ze onder andere erfgoededucatie. Erg belangrijk volgens de deelnemende partijen.

“Cultuuronderwijs verbreed je wereld, dat maakt je ook weerbaarder. Zeker als je kijkt naar de actualiteit, er is zoveel aan de hand op dit moment in de wereld. Op het moment dat jij creatief kunt denken en oplossingen kan verzinnen, helpt je dat op allerlei vlakken”, vertelt Van Kraay. Wethouder Henk Groote ondertekent ook het belang van cultuuronderwijs: “Kinderen kunnen daardoor socialer worden, gaan daardoor ook buiten hun gezichtsveld denken. Maar heel veel kinderen worden daar ook slimmer van en het is juist heel goed om kinderen met cultuur en kunst in aanraking te laten komen, juist in de fase van hun leven dat het bepalend is.”

'Cultuurbarbaar'
Volgens Groote heb je je hele leven profijt van cultuuronderwijs op jonge leeftijd. “Ik ben zelf niet opgegroeid met cultuur, ik noem mezelf weleens een cultuurbarbaar", vertelt de wethouder. “Als ik zie wat de kinderen nu op school krijgen, en wat we nog meer gaan intensiveren en gaan verbeteren, als ik dat vroeger gedaan had, dan had ik ook anders gedacht over sommige aspecten. Je hele aspect van denken en je levensbeeld wordt gewoon veel breder.”

Gevolgen voor de kinderen
Van Kraay hoopt dat het convenant voor de kinderen een aantal mooie gevolgen heeft. “In ieder geval dat er meer budget beschikbaar komt voor de kinderen, zodat we kwalitatief mooiere producten kunnen inkopen”, vertelt Van Kraay. “We kunnen nu met heel veel partijen samen gaan werken, het is een levend document dus het is de aftrap van een hele mooie toekomst op cultuurgebied, waarbij we vooral alle kinderen van Montferland kunnen bereiken.”

Foto: REGIO8



Lees meer over:

Cultuur|Montferland|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...