Ulft, Netherlands

 

Montferland gaat meer inzetten op cultuuronderwijs

In het Barghse Huus in 's-Heerenberg is maandagmiddag het convenant Cultuur en Onderwijs ondertekend, waarmee scholen, culturele instellingen, de kinderopvang en de gemeente Montferland cultuuronderwijs willen versterken. Het betekent onder meer dat alle Montferlandse kinderen dit jaar naar een dansvoorstelling gaan.
Charlotte van de Kant | 14 maart 2023 16:25 | Aangepast op 14 maart 2023 16:25
“Je kan het convenant zien als een soort inspanningsverplichting met elkaar”, vertelt Leontien van Kraay, combinatiefunctionaris cultuur bij Welcom. “Wie wat doet, welke financiën daaronder liggen en welke rol en taakverdeling er is. En omdat we dat met elkaar vastleggen weten we wat we van elkaar kunnen verwachten en wat we aan elkaar hebben en daarop kunnen we voortbouwen.” Leerlingen op Montferlandse scholen krijgen door het convenant de kans om kennis te maken met cultuur, zo krijgen ze onder andere erfgoededucatie. Erg belangrijk volgens de deelnemende partijen.

“Cultuuronderwijs verbreed je wereld, dat maakt je ook weerbaarder. Zeker als je kijkt naar de actualiteit, er is zoveel aan de hand op dit moment in de wereld. Op het moment dat jij creatief kunt denken en oplossingen kan verzinnen, helpt je dat op allerlei vlakken”, vertelt Van Kraay. Wethouder Henk Groote ondertekent ook het belang van cultuuronderwijs: “Kinderen kunnen daardoor socialer worden, gaan daardoor ook buiten hun gezichtsveld denken. Maar heel veel kinderen worden daar ook slimmer van en het is juist heel goed om kinderen met cultuur en kunst in aanraking te laten komen, juist in de fase van hun leven dat het bepalend is.”

'Cultuurbarbaar'
Volgens Groote heb je je hele leven profijt van cultuuronderwijs op jonge leeftijd. “Ik ben zelf niet opgegroeid met cultuur, ik noem mezelf weleens een cultuurbarbaar", vertelt de wethouder. “Als ik zie wat de kinderen nu op school krijgen, en wat we nog meer gaan intensiveren en gaan verbeteren, als ik dat vroeger gedaan had, dan had ik ook anders gedacht over sommige aspecten. Je hele aspect van denken en je levensbeeld wordt gewoon veel breder.”

Gevolgen voor de kinderen
Van Kraay hoopt dat het convenant voor de kinderen een aantal mooie gevolgen heeft. “In ieder geval dat er meer budget beschikbaar komt voor de kinderen, zodat we kwalitatief mooiere producten kunnen inkopen”, vertelt Van Kraay. “We kunnen nu met heel veel partijen samen gaan werken, het is een levend document dus het is de aftrap van een hele mooie toekomst op cultuurgebied, waarbij we vooral alle kinderen van Montferland kunnen bereiken.”

Foto: REGIO8Lees meer over:

Cultuur|Montferland|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Wielrenster Peperkamp uit Didam droomt van grote rondes

De 25-jarige Esmée Peperkamp uit Didam stapte vijf jaar geleden pas voor de eerste keer op de wielr...

Poppen branden in de Achterhoek als afsluiter van carnaval

Als traditionele afsluiter van het carnaval zijn er dinsdag in de hele Achterhoek poppen in brand ge...

Geschiedenis komt door muurschildering tot leven op het stadhuis

In vier dagen tijd is een blinde muur op het stadhuis van Doetinchem door Rosalie de Graaf omgetover...

Dag van de Achterhoekse Popmuziek per spoor, maar ook tussen koeien

Voor de negende keer treden artiesten kriskras door de regio op tijdens de Dag van de Achterhoekse P...

Speciale carnavalsuitzending van REGIO8

Na twee jaar zonder werd het carnaval dit jaar weer volle bak gevierd in de Achterhoek, én dat wild...

Raadslid Joost Gerritsen uit Montferland verder als eenmansfractie

De Montferlandse partij Lijst Groot Montferland neemt afscheid van raadslid Joost Gerritsen, die afg...