Ulft, Netherlands

Mogelijke komst blauwe bak bedreigt voortbestaan muziekvereniging Euphonia

Foto: REGIO8
Muziekvereniging Euphonia uit Eibergen vreest voor het voortbestaan als de gemeente Berkelland geen vergoeding meer geeft voor het oud papier. Eens per maand halen vrijwilligers, met trekkers en aanhangers, de dozen in het dorp op. Zij krijgen hier een vergoeding voor, maar die dreigt, door de mogelijke komst van de blauwe bak, volgend jaar weg te vallen. Berkelland wil in zee gaan met Twente Milieu.
Viggo Zweverink | 5 maart 2024 13:45 | Aangepast op 5 maart 2024 13:45
"Wij krijgen van de gemeente een garantieprijs van 5,5 cent de kilo", zegt Rutger Harbers van muziekvereniging Euphonia. "Dus voor iedere kilo die wij ophalen krijgen wij leuk geld." Volgens Berkelland loont het amper om door te gaan met de inzameling. De vergoeding van 5,5 cent per kilo zou namelijk hoger zijn dan de daadwerkelijke prijs van papier. De gemeente moet er geld bij doen.

De marktprijs voor een ton oud papier fluctueert al bijna een jaar tussen de 58 en 69 euro. "De papierprijs is altijd met pieken en dalen geweest, afgelopen week was de prijs 6,5 cent de kilo", zegt Harbers. "Er zijn jaren geweest dat wij gewoon een fikse nabetaling kregen van de gemeente, bovenop die 5,5 cent."

Doodbloeden
Wanneer de vereniging het oud papier niet meer op kan halen, ontstaat er volgens Harbers een flink gat in de begroting. Hierdoor zal de contributieprijs volgens hem met 250 procent stijgen. "Dat gaat ons straks leden kosten, die dit financieel niet kunnen trekken. Dat gat zal weer opgevangen moeten worden door de leden die blijven", zegt Harbers. "Dit zal leiden tot het opeggen van het lidmaatschap, uiteindelijk zal onze vereniging doodbloeden."

'Wij doen al zo veel'
Een donker scenario, maar volgens Harbers kan de vereniging niet veel méér doen om het hoofd boven water te houden. "Wij doen al zo veel, aan het eind van het jaar verkopen wij oliebollen", zegt Harbers. "Wij hebben eieren verkocht, draaien bardiensten bij evenementen. Er moet ook nog tijd overblijven voor muziek maken."

Pijn
Dinsdagavond staat het onderwerp op de agenda voor de Politieke Avond in Berkelland. Onzekerheid over de toekomst is wat rest voor de muziekvereniging. "Dit doet mij gigantisch pijn, eigenlijk bij ieder lid van onze vereniging."

Lees meer over:

Eibergen|Euphonia|Blauwe bak|

Lees ook

Eibergen is even het epicentrum van het Europese touwtrekken

Het terrein van Touwtrekvereniging (TTV) Eibergen is vrijdag en zaterdag het epicentrum van de Europ...

Fietser raakt ernstig gewond bij inhaalactie van trekkerrijder in Eibergen

Een fietser is donderdagmiddag ernstig gewond geraakt na een aanrijding met een trekker in het buite...

Speelautomatenhal Eibergen speelbal in handen van verdeelde gemeenteraad

De speelautomatenhal in Eibergen is een speelbal in handen van een verdeelde gemeenteraad. Sommige r...

Automobiliste gewond na botsing op kruising in Eibergen

Een automobiliste is woensdagavond gewond geraakt bij een botsing in Eibergen. Ze werd geraakt door ...

Dilemma Berkelland: geen probleem met speelhal, maar Kansspelautoriteit wél

De toekomst van speelautomatenhal King Casino’s in hartje Eibergen staat op het spel. Het college va...

Obligaties moeten dorpshuis De Huve in Eibergen uit handen van projectontwikkelaar houden

Er ligt een bom onder het sociale en het culturele leven in Eibergen. Dorpshuis De Huve sluit per 1 ...