Ulft, Netherlands

Mogelijk leegstand door bijstandsliefde in Berkelland

Berkelland start een pilot waardoor mensen in de bijstand een halfjaar op proef kunnen samenwonen zonder op hun uitkering te worden gekort en zonder hun woning te verliezen. Ondanks het gebrek aan participanten in buurgemeente Hof van Twente besloot de gemeenteraad dinsdagavond toch om de proef uit te voeren.
Serena Speet | 1 februari 2023 09:39 | Aangepast op 1 februari 2023 09:39
"Wil je als bijstandsgerechtigden samenwonen, dan kan dat een halfjaar zonder gevolgen voor de uitkeringen", legt Rob Hofman van de PvdA in het kort uit. "U krijgt vertrouwen en de spreekwoordelijke tandenborstels worden een halfjaar niet geteld." De motie werd eerder aan de raad voorgelegd door GroenLinks, de PvdA en de Berkellandse Burgerpartij. Andere raadsleden vroegen toen om meer bedenktijd. Dinsdagavond werd de motie opnieuw voorgelegd aan de raad, die unaniem besloten om deze aan te nemen. "De motie kost geen tijd, is uitvoerbaar en verzacht het bijstandsbestaan iets", aldus Hofman. "Net zoals het iets wordt verzacht als je niet wordt gekort als je een tasje boodschappen van de buurvrouw of familie krijgt."

"Het verbaasde ons om te lezen en te horen dat de motie vanavond toch nog op de agenda zou komen", vertelt CDA-raadslid Martine Tenhagen-Pelle. In buurtgemeente Hof van Twente werd vorige week namelijk duidelijk dat er geen aanmeldingen waren voor eenzelfde pilot. "Wij vinden het een lastige motie", vervolgde Tenhagen-Pelle. "Aan de ene kant gunnen we iedereen de liefde, maar aan de andere kant verwachten wij op basis van de informatie van Hof van Twente dat er in onze gemeente geen animo voor zal zijn."

'Niet hetzelfde als de Achterhoek'
Ook andere partijen verwachten weinig deelnemers, maar steunen de motie wel. "Hof van Twente is niet hetzelfde als de Achterhoek", vertelde Ingrid van Dijk van GemeenteBelangen. "Wie weet hoe het uitpakt." Ook als blijkt dat er geen interesse is in de pilot denkt de gemeenteraad van Berkelland wel een positief signaal te geven aan mensen in de bijstand. "Ook de symbolische waarde is belangrijk", aldus Leo Morren van GroenLinks, hij noemde het een nieuwe bestuurscultuur. "Als er geen reactie op komt, dan komt het niet en anders wel, maar je laat in ieder geval zien hoe we met elkaar om willen gaan in Berkelland."

Leegstand door liefde
Als twee bijstandsgerechtigden tijdens de proef bij elkaar intrekken, staat een van de woningen gedurende de zes maanden leeg. "Een van de voorwaarden, misschien wel de belangrijkste, is dat ik ook mijn eigen huurwoning aanhoud, die geef ik niet op en betaal ik natuurlijk", vertelde Hofman. In de motie stond dat de pilot woningen moet opleveren, dat trok Bennie Morsink van de BBBL in twijfel: "Ik vind het erg dat een woning dan een halfjaar leegstaat met deze woningnood." Volgens Hofman komt na die zes maanden, mits de liefde aanhoudt, de woning alsnog beschikbaar: "Daar waar dat niet het geval zou zijn als mensen de stap om samen te wonen niet durven nemen."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Gemeenteraad|Borculo|Politiek|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Lees ook

Naast Spelen ook EK voor 'VAR' Dieperink uit Borculo

Scheidsrechter Rob Dieperink komt dit jaar in actie als videoscheidsrechter (VAR) op het EK in Duits...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Dieperink uit Borculo gaat als videoscheidsrechter naar de Olympische Spelen

Scheidsrechter Rob Dieperink uit Borculo gaat dit jaar naar de Olympische Spelen in Parijs. De Achte...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...