Ulft, Netherlands

 

Mini Manna roept op om compensatie te doneren

Hulpwinkel Mini Manna is een inzamelingsactie gestart om ervoor te zorgen dat ze hun ‘goedkopere supermarkt' open kunnen houden. De organisatie roept gezinnen die het geld van de compensatieregeling in november en december niet nodig hebben op om het bedrag te zullen doneren.
Rens van Schip | 28 oktober 2022 16:25 | Aangepast op 28 oktober 2022 16:25
“We hebben al wel eens vaker hogere kosten gehad, maar nu is het alle zeilen bij zetten”, vertelt Steven Kroon, beheerder van de hulporganisatie met vestigingen in Ulft, Winterswijk en Doetinchem. In de maanden november en december kunnen alle gezinnen in Nederland 190 euro tegemoetkoming krijgen op hun energierekening van de overheid. Kroon hoopt dat mensen die dat geld niet nodig hebben, omdat ze die rekening voor energielasten kunnen betalen, dat geld zullen doneren: “Iedereen die het goed kan gebruiken, moet het ook echt zelf gebruiken. Maar wij denken dat er ook een hoop gezinnen zijn die dat geld niet nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld een vast contract hebben.”

Het streefbedrag van de donatiepagina voor Mini Manna staat op vijfduizend euro. “Het is geen specifiek doel, maar het lijkt ons echt fantastisch om dat bedrag op te halen”, aldus Kroon. In deze winkels van Mini Manna kunnen mensen en gezinnen die onder een bepaald maximuminkomen zitten goedkoper hun boodschappen halen. Om deze korting te bieden, heeft de winkel wel hoge hoge kosten, vertelt Kroon: “Omdat wij onze producten lager dan de inkoopprijs aanbieden, draait de winkel verlies. Daarnaast hebben we sinds het begin van het jaar één derde meer klanten erbij gekregen.”

Opgehaalde geld
Het opgehaalde geld gaat naar de hulpwinkels toe. “Hiermee kunnen we onze kortingen blijven bieden voor de mensen die dat nodig hebben”, vertelt Kroon, die aangeeft dat met de actie binnen één dag al rond de achthonderd euro is opgehaald. “Hopelijk wordt dat nog meer, zodat we producten kunnen blijven inkopen."

'Opmerkelijk'
De oud-wethouder van Doetinchem vindt het wel opmerkelijk dat iedereen met de landelijke regeling hetzelfde bedrag krijgt. Kroon had liever gezien dat er een onderscheid was gemaakt tussen hogere en lagere inkomens: “Ik snap dat het crisis is en dat je snel keuzes moet maken, maar de Belastingdienst kan zien wie dat geld hard nodig heeft, en wie het eigenlijk niet nodig heeft. Dus dat had beter gekund."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Lees ook

Oost Gelre helpt inwoners met laag inkomen en 'energienood'

Inwoners in Oost Gelre die in financiële problemen komen als gevolg van de hoge energieprijzen kunn...

Warme huiskamer in Doetinchem voor mensen in energiearmoede

Mensen die thuis de verwarming laag of niet aan hebben staan vanwege de hoge energiekosten, maar wel...

Oosterlicht wil ondanks energiecrisis blijven verbinden

Het inmiddels traditionele Oosterlicht wordt ook dit jaar rond de feestdagen ontstoken op verschille...

Achterhoekse gemeenten willen niet meer energieneutraal zijn in 2030

Achterhoekse gemeenten laten de ambitie los om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat blijkt uit de ni...

Lampjes branden minder in het centrum van Doetinchem

De sfeerverlichting in het centrum van Doetinchem is dit jaar meer ingetogen vanwege de hoge energie...

Bakker uit Eibergen bakt als energieprijzen het laagst zijn

Bakker Remy Ooink heeft een bakkerszaak in Eibergen en komt sinds 1 januari op heel onregelmatige ti...