Ulft, Netherlands

 

Miljoenen euro's op plank voor grensoverschrijdende projecten

Achterhoekse bedrijven worden uitgedaagd om meer gebruik te maken van de Duitse markt. Er liggen miljoenen euro’s aan regionale, landelijke én Europese subsidies op de plank te wachten, maar nog niet alle ondernemers weten de weg naar de potjes te vinden.
Jasper Hazelaar | 3 april 2023 15:44 | Aangepast op 3 april 2023 15:44
Achterhoekse bedrijven worden uitgedaagd om meer gebruik te maken van de Duitse markt. Er liggen miljoenen euro’s Het Lichtenvoordse bedrijf Pillen heeft de afgelopen tijd gebruik gemaakt van zo’n subsidie. Met een financiële steun van 50.000 euro werd samen met Duitse partners een nieuwe manier gevonden om metalen onderdelen te produceren voor de technische industrie. “Dat noemen ze in Nederland tegenwoordig al hightech”, zegt commercieel manager Mark Pillen met een kwinkslag. “Onze producten maken uiteindelijk onderdeel uit van machines.” Elk bedrijf dat deelnam aan het zogenaamde Digipro-project, uit Duitsland én Nederland, bracht een eigen specialisme in, wat uiteindelijk zorgde voor een nieuw productiesysteem.

Als afsluiter van dit project kwamen onder meer de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord, regionaal VNO-NCW voorzitter Koen Knufing en vertegenwoordigers van de provincie vrijdag over de vloer. Voor de provincie is het bedrijf Pillen namelijk een voorbeeld. Voor grensoverschrijdende projecten ligt tot 2027 225 miljoen euro klaar vanuit de EU, binnen het samenwerkingsprogramma Interreg. “Het is afhankelijk van het project hoeveel je krijgt”, legt commercieel manager Pillen uit. “Maar je moet het zien als pleister. De hoofdzaak is niet de subsidie, je moet getriggerd worden door het project zelf.”

‘Meer tussen ons en Keulen’
Cultuurverschillen ervaarde Pillen vooral op het gebied van taal, maar dat was geen belemmering voor het bedrijf uit Lichtenvoorde. De Duitse markt trekt. “Er zit meer tussen Lichtenvoorde en Keulen, dan tussen ons en Amsterdam qua maakindustrie, de markt is veel groter”, vertelt de commercieel manager. “Nederland is net zo groot als Noordrijn-Westfalen, dus er is veel te halen. Ik denk dat collega-ondernemers dat wel weten, maar misschien vinden ze Nederland comfortabel. Ik zou ze vooral uitdagen om over de grens te kijken.”

‘Zitten er klaar voor’
De provincie doet een open uitnodiging aan andere bedrijven om het voorbeeld van Pillen te volgen. “Ik ben blij met dit werkbezoek”, aldus Ellen Jansen, die meeschreef aan de ‘Duitslandstrategie’ van de provincies Gelderland en Overijssel. “Maar dit succes biedt ook kansen voor andere Achterhoekse bedrijven. Hopelijk weten ook zij de weg naar het EU-programma Interreg te vinden. De collega’s van de Euregio's of de provincies zijn hiervoor te benaderen. Wij zitten er klaar voor!”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein

Foto: Provincie Gelderland

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Achterhoeker steelt glühweinbord in Bocholt

Een 18-jarige man uit Dinxperlo nam een wel heel bijzonder souvenir mee uit een dagje in Bocholt: ee...

'Goudvis' winnaar Bloemencorso Lichtenvoorde

Hooiland is met 'Goudvis' de winnaar van het Bloemencorso Lichtenvoorde. 'Cowboys' en 'Mijn lievelin...

Duitse dierentuin maakt verlanglijstje voor de bewoners

Met de feestdagen in aantocht nodigt Tiergarten Kleef mensen uit om cadeautjes te kopen voor hun die...

Nachtelijke afsluiting van de N18 bij Lichtenvoorde

De N18 wordt in de nacht van vrijdag 13 januari op zaterdag 14 januari afgesloten tussen Lichtenvoor...

Voetballer Gosens schenkt fietsen aan vluchtelingen in thuisstad

Duits international en Internazionale-voetballer Robin Gosens heeft fietsen geregeld voor jonge vluc...

Poolse man opgepakt na grenscontrole

Een 26-jarige man uit Polen is woensdag aangehouden na een grenscontrole. Hij is eerder veroordeeld ...