Ulft, Netherlands

Met pijn in het hart doet Anny duizenden cactussen weg

Nog ruim twee weken en dan stopt de Cactus Oase in Ruurlo ermee. De hoge energieprijzen dwingen 'cactusvrouw' Anny van der Meer daartoe: "Dat het zo moet gaan, had ik niet aan zien komen."
Redactie REGIO8 | 17 oktober 2022 12:34 | Aangepast op 17 oktober 2022 12:34
Anny en haar echtgenoot Bert runnen Cactus Oase al 31 jaar en beschikken over om en nabij de 2.500 cactussen. Op 1 november eindigt het verhaal echter: de gasprijs doet het cactusparadijs de das om. Zodra het gaat vriezen, moet de verwarmingsketel in de Cactus Oase aan, zegt de Ruurlose in gesprek met Omroep Gelderland: "Dan moet ik zesduizend vierkante meter park verwarmen." Anny's zakelijke contract liep af en nu wordt ze, zegt ze, gedwongen tot een contract van drie euro voor een kuub gas. "Stel: ik betaal, ik geef een voorbeeld, vijfduizend euro aan gas. Dat wordt nu tien keer zoveel, dus vijftigduizend euro. Wie kan dat opbrengen? Wie kan dat?"

Voor Anny was de lol er eigenlijk al een tijdje vanaf: de coronapandemie nam een groot stuk plezier weg: "Met al die maatregelen, zoals mondkapjes en overal plastic, was het helemaal niet leuk meer. Dus we hadden al zoiets van: we gaan afbouwen. We waren eerst zeven dagen open, toen vijf en nu nog maar drie." Volgend jaar stoppen stond nog niet op de planning. "Toen we hoorden hoe hoog die gasprijzen gingen worden, zag ik de winter niet meer zitten. Mijn cactussen hebben wel warmte nodig."

‘Wat wil je?’
Dus gaat de stekker eruit, op de eerste van de nieuwe maand. "Mijn man vroeg: Anny, wat wil je? Nou, ik wil hier zorgeloos oud worden. Daar is geen sprake meer van, dus. Ik ga niet al mijn centjes aan het gas geven." Boos is Anny niet. "Ik ben teleurgesteld. Een tranendal van lieverlee. Dat het zo moet gaan, had ik niet aan zien komen."

Cactussen komen goed terecht
Er is volop interesse voor haar cactussen, dus die komen goed terecht, zegt Anny. Ze heeft zich gestort op een boek en is filmpjes gaan maken. "Ik heb een eigen YouTube-kanaal. Over het zaaien van cactussen, hoe krijg ik mijn cactus in bloei? Allemaal dingen die ik als gastvrouw aan bezoekers van het park zou vertellen."

Foto: Anny en Bert van der Meer / Facebook

Lees meer over:

Neede|Energieprijzen|

Lees ook

Automobilist botst op boom bij Neede, N824 voorlopig dicht

Een automobilist is dinsdagochtend frontaal op een boom gebotst langs de weg tussen Neede en Diepenh...

Geen gewonden na aanrijding tussen vrachtwagen en auto

Een automobilist is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen na een aanrijding met een vrachtwagen in...

Berkelland maakt haast, 95 huurwoningen voor starters en statushouders

Jonge inwoners van Berkelland die smachten naar een huurwoning kunnen mogelijk in 2025 in een nieuwe...

Herinrichting van Oudestraat in Neede bijna een miljoen euro duurder

De extra kosten van bijna een miljoen euro zullen vragen opleveren vanuit de Berkellandse raad, maar...

Oudste wielerkoers van Nederland keert terug in de Achterhoek

De Achterhoek speelt dit jaar een belangrijke rol in het slotweekend van Wielerkoers Olympia's Tour....

Needenaar zet wekker zodat kinderen kunnen schaatsen op basketbalveld

Kinderen in Neede kunnen woensdag schaatsen op een basketbalveld van buurtspeeltuin 'De Berg'. Klaas...