Ulft, Netherlands

Meerdink is geërgerd: 'Altijd dat gezeik'

Oudgediende Henk Meerdink, die namens BBB/HMV is teruggekeerd in de gemeenteraad in Aalten, schoot dinsdagavond tijdens de raadsvergadering uit zijn slof. 'Altijd dat gezeik hier....", zei Meerdink na het afbreken van zijn betoog door burgemeester Anton Stapelkamp, terwijl de microfoon nog open stond.
Domien Esselink | 7 juli 2022 14:01 | Aangepast op 7 juli 2022 14:01
Meerdink wilde bij een hamerstuk, dus een al van een akkoord voorzien onderwerp door de raad, van een stemverklaring een uitgebreide toelichting maken. De 78-jarige fractievoorzitter van BBB/HMV begon met een terugblik op een door de burgemeester geleide bijeenkomst, waarna Stapelkamp ingreep: "Meneer Meerdink, u mag de stemverklaring van een ja of nee voorzien met een korte toelichting van maximaal één minuut. We gaan de vergadering niet overdoen."

Een zichtbaar geïrriteerde Meerdink ging vervolgens op de oude voet door, waarna de burgemeester opnieuw ingreep en op de spelregels van de gemeenteraad wees. "U heeft uw zin afgemaakt en dat is het. Hier stopt het", zei Stapelkamp, waarna Meerdink zijn ergernis in een kort zinnetje nog liet blijken. De microfoon stond nog aan en het was voor iedereen hoorbaar, maar de burgemeester liet het voor wat het was.

Terugkeer
De oprichter van Henk Meerdink Volkspartij (HMV) stopte in 2020 met de lokale politiek, na 42 jaar voor CDA en HMV in de Aaltense gemeenteraad te hebben gezeten. Hij kreeg bij zijn afscheid van burgemeester Stapelkamp de lokale erepenning van Aalten, maar besloot twee jaar later terug te keren. HMV was samen gegaan met BBB en Meerdink werd opnieuw als stemmenkanon ingezet en met succes. BBB/HMV telt vier zetels in de raad.

Bespreekstuk

Meerdink blijkt nog wel moeite te hebben met de andere wijze van vergaderen in Aalten. Hij ergerde zich dinsdagavond eerst aan het feit dat Stapelkamp het over 'HMV' had. "BBB/HMV", corrigeerde Meerdink de burgemeester. Met betrekking tot het fenomeen 'korte stemverklaring' had Meerdink na afloop van de raadsvergadering al een oplossing voorhanden: "Ik maak overal een bespreekstuk van. Vroeger waren we ook altijd fijn aan het discussiëren."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

gemeenteraad|

Meest gelezen

Achterhoekers nemen OK in Arnhem over

Jasper Hazelaar | 3 aug 2022 09:18

Auto te water in Doetinchem

Tim Rondeel | 5 aug 2022 09:33

Helikopters vliegen laag boven de Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 aug 2022 20:37

Lees ook

Oud-wethouder met Morgen terug in politiek

Oud-wethouder André van Nijkerken maakt een opmerkelijke rentree in de lokale politiek in Winterswi...

Raadslid Oost Gelre doet open sollicitatie

Een bijzonder moment dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in Oost Gelre. Raadslid Hans Scheinck ...

Aalten krijgt coalitie met PP, GB en CDA

In Aalten komt een coalitie met CDA, GemeenteBelangen en Progressieve Partij (PP). Informateur Hans ...

Afsplitsing bij Berkellandse partij OBL/BBB

Raadsleden Bennie Morsink en Fred van der Holst stappen uit de Berkellandse politieke partij OBL/BBB...

Winterswijk 'geschokt' door bedreigingen

Alle fracties in de gemeenteraad van Winterswijk scharen zich achter het college van B en W. Ook zij...