Ulft, Netherlands

Meerdink is geërgerd: 'Altijd dat gezeik'

Oudgediende Henk Meerdink, die namens BBB/HMV is teruggekeerd in de gemeenteraad in Aalten, schoot dinsdagavond tijdens de raadsvergadering uit zijn slof. 'Altijd dat gezeik hier....", zei Meerdink na het afbreken van zijn betoog door burgemeester Anton Stapelkamp, terwijl de microfoon nog open stond.
Domien Esselink | 7 juli 2022 14:01 | Aangepast op 7 juli 2022 14:01
Meerdink wilde bij een hamerstuk, dus een al van een akkoord voorzien onderwerp door de raad, van een stemverklaring een uitgebreide toelichting maken. De 78-jarige fractievoorzitter van BBB/HMV begon met een terugblik op een door de burgemeester geleide bijeenkomst, waarna Stapelkamp ingreep: "Meneer Meerdink, u mag de stemverklaring van een ja of nee voorzien met een korte toelichting van maximaal één minuut. We gaan de vergadering niet overdoen."

Een zichtbaar geïrriteerde Meerdink ging vervolgens op de oude voet door, waarna de burgemeester opnieuw ingreep en op de spelregels van de gemeenteraad wees. "U heeft uw zin afgemaakt en dat is het. Hier stopt het", zei Stapelkamp, waarna Meerdink zijn ergernis in een kort zinnetje nog liet blijken. De microfoon stond nog aan en het was voor iedereen hoorbaar, maar de burgemeester liet het voor wat het was.

Terugkeer
De oprichter van Henk Meerdink Volkspartij (HMV) stopte in 2020 met de lokale politiek, na 42 jaar voor CDA en HMV in de Aaltense gemeenteraad te hebben gezeten. Hij kreeg bij zijn afscheid van burgemeester Stapelkamp de lokale erepenning van Aalten, maar besloot twee jaar later terug te keren. HMV was samen gegaan met BBB en Meerdink werd opnieuw als stemmenkanon ingezet en met succes. BBB/HMV telt vier zetels in de raad.

Bespreekstuk

Meerdink blijkt nog wel moeite te hebben met de andere wijze van vergaderen in Aalten. Hij ergerde zich dinsdagavond eerst aan het feit dat Stapelkamp het over 'HMV' had. "BBB/HMV", corrigeerde Meerdink de burgemeester. Met betrekking tot het fenomeen 'korte stemverklaring' had Meerdink na afloop van de raadsvergadering al een oplossing voorhanden: "Ik maak overal een bespreekstuk van. Vroeger waren we ook altijd fijn aan het discussiëren."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

gemeenteraad|

Lees ook

Raad van Bronckhorst maakt zich zorgen over financiën en wil rol pakken

De gemeenteraad van Bronckhorst heeft zich woensdagavond tijdens de laatste raadsvergadering van het...

Theatervoorstelling houdt Achterhoekse raadsleden een spiegel voor

De theatervoorstelling 'Wie zijn wij' toerde de afgelopen weken langs alle raadszalen in de Achterho...

PvdA-raadslid Pontier verlaat Doetinchemse gemeenteraad

PvdA’er Govert-Jan Pontier stopt als raadslid in Doetinchem. De politicus is bezig aan zijn derde te...

Rob Mos per direct ontslagen als wethouder door raad Montferland

De raad heeft donderdagavond besloten om Rob Mos met onmiddellijke ingang te ontslaan uit zijn funct...

Eddie van de Steeg gestopt als raadslid bij BBB Berkelland

OBL/BBB ging vorig jaar van twee naar vijf zetels en kwam daarmee als grote winnaar uit de gemeenter...

Raadslid Eddie van de Steeg verlaat gemeenteraad Berkelland

Eddie van de Steeg stopt vanwege 'privéredenen' na ruim een jaar als raadslid in de gemeente Berkell...