Ulft, Netherlands

Meer interesse in opleidingen voor veehouderij

Mbo-scholen in Gelderland zien de interesse van studenten voor veehouderijopleidingen toenemen. Onder meer bij het Zone.college in Doetinchem is een toename in het aantal aanmeldingen te zien.
Serena Speet | 20 juli 2022 09:45 | Aangepast op 20 juli 2022 09:45
De mbo-opleidingen van het Zone.college richting veehouderij haddden voor dit schooljaar 52 aanmeldingen, voor komend jaar zijn dat er 76. Dat is een stijging van bijna vijftig procent. Ook bij Aeres in Ede is het aantal aanmeldingen met zo'n vijftien tot twintig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, zegt woordvoerder Bertil Muller bij Omroep Gelderland: "Opvallend is het zeker. Of dat te relateren is aan huidige ontwikkelingen is moeilijk te zeggen."

De aanmeldingen zijn deels binnengekomen voordat het beruchte stikstofkaartje bekend werd, zegt hij. "Alhoewel stikstof als dossier natuurlijk al wel langer speelt." Aeres denkt dat de complexere toekomst van de boer juist ook mee zou kunnen spelen, zegt Muller. "Veel van onze studenten nemen het familiebedrijf over. Doordat de toekomst uitdagender is kan het zijn dat je meer wil investeren in een opleiding. Je hebt die kennis echt nodig."

'Liefde voor dieren en vee'
Een verklaring is niet te geven, zegt de woordvoerder van de Edense opleiding. Wel ziet docent Jurgen Til nog steeds veel enthousiasme onder de studenten: "Die stijging is tegen de verwachtingen in misschien. Maar ze willen allemaal in de sector aan de gang, ook al is de toekomst nu vaag. Deze studenten hebben een liefde voor dieren, gewas en vee. Dat leeft echt nog wel."

Velp
Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp ziet geen stijging voor de hbo-opleiding dier- en veehouderij. "Het aantal is ongeveer gelijk gebleven", aldus opleidingsmanager Heinz Evers. "Onze opleiding in Velp richt zich ook minder op studenten die boer willen worden, en meer op ander werk in de sector, zoals bedrijven die rond het boerenbedrijf zitten."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

veehouderij|

Lees ook

Vervoersverbod voor pluimvee in deel van Montferland

In een gedeelte van de gemeente Montferland geldt een vervoersverbod voor pluimveebedrijven, omdat o...