Ulft, Netherlands

Medewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers Markenheem ervaren ouderdom

Medewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers konden tijdens het festival 'Omarm de Toekomst' van Stichting Markenheem ervaren hoe het is om zorgafhankelijk te zijn en met beperkingen te leven. De zorginstelling hoopt de aanwezigen daarmee een spiegel voor te houden zodat ze de ervaringen kunnen toepassen in de praktijk.
Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 24 maart 2023 14:10 | Aangepast op 24 maart 2023 14:10
"Wij hebben een nieuwe strategie bij Markenheem, dat heet 'Omarm de Toekomst'", aldus Inez Ytsma, adviseur bij Markenheem. "Wij willen onze medewerkers voorbereiden op hoe het is om in de toekomst zorg te verlenen. Het helpt om je te kunnen verplaatsen in de mensen die je verzorgt." Deelnemers konden ervaren hoe het is om dement te zijn en hoe het lopen en eten met een beperking gaat. "Ik had een bril op waar je bijna niet door kon zien, een koptelefoon waardoor je gehoor slechter werd en gewicht aan je armen", laat wijkverpleegkundige Niek Giesbers weten. "Het was om echt te ervaren wat iemand op zijn oude dag ook zou kunnen ervaren. Ik heb het als best pittig ervaren, want je leeft je meer in bij de cliënten die we verzorgen."

Het idee van het festival kwam toen medewerkers van Markenheem zelf als proefpersonen dienden. "Wij hebben vorig jaar een nieuwe locatie geopend bij de Zonnekamp in Zelhem en voordat de bewoners kwamen hebben 48 collega's een nacht geslapen in het verpleeghuis", aldus Ytsma. "Dat was zo confronterend dat wij zoiets hadden: wij willen dat iedereen dit kan meemaken." Volgens Niek is de opgedane ervaring zeker bruikbaar: "Je kijkt toch anders tegen ziektebeelden en beperkingen aan. Ik hoopt dat nog veel meer organisaties deze dag gaan organiseren."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

ouderen|Markenheem|

Lees ook

Senioren in Neede kunnen verhuizen naar een appartement

Oudere inwoners in Neede die kleiner willen wonen krijgen de mogelijkheid te verhuizen naar een appa...

Ouderenfestival zoekt ondanks succes naar nieuwe vorm

Tijdens de tiende editie van het Oude IJsselstreek 65 plus muziekevenement, dat overigens tegenwoord...

Migranten opgeleid om gaten in Achterhoekse zorg te dichten

Azora en Markenheem willen tien Achterhoekers met een migratieachtergrond klaarstomen voor werk in d...

Versierde trekkers rijden langs ouderen in Berkelland en Lochem

Voor het derde jaar op rij reden versierde trekkers, vrachtwagens en volgauto’s afgelopen weekend la...