Ulft, Netherlands

Markt in Aalten viert 125-jarig jubileum, maar er zijn zorgen

De markt in Aalten bestaat 125 jaar en dat is reden voor een feestje, maar de markt krijgt het wel steeds moeilijker omdat het aantal markthandelaren afneemt en bezoekers hun inkopen elders doen. Toch zijn er ook handelaren die al jarenlang steevast op de markt in het dorp zijn te vinden, zoals de poelierskraam van de familie Wolters.
Davie Klein Gunnewiek | 4 november 2022 16:25 | Aangepast op 4 november 2022 16:25
Oud-marktkoopman Benny Wolters geniet inmiddels een aantal jaren van zijn pensioen, maar hij is nog dikwijls bij de kraam van zijn zoon Rob te vinden. In 1966 ging Benny voor het eerst met zijn vader mee naar de markt in Aalten. “Toen gingen we nog naar de markt toe met een luxe wagen, een stationcar”, vertelt Benny. “Daar moest een weegschaal en een zeil in, dat was eigenlijk het voornaamste. We verkochten toen maar zeven artikelen: de hele kip, een stukje soepkip, maagjes, hartjes, levertjes, halsjes en eieren.”

In de jaren die volgden veranderde er veel. “Begin jaren tachtig kwamen we met een echte verkoopwagen naar de markt met een koeling erin”, vertelt Benny. “Dat was een hele verandering, want toen zijn we ook gaan grillen.” Inmiddels zit de familie aan de vierde nieuwe verkoopwagen. “Daar zit een hele keuken, wasgelegenheid en koelingen in”, zegt Benny.

‘Heeft ons klanten gekost’
Het gedrag van zijn trouwe klanten veranderde in die al jaren volgens Wolters niet of nauwelijks. “Onze klanten zijn echt heel trouw aan ons en de markt geweest”, vertelt Benny. “Wel zijn de markten veranderd qua aanbiedingen, want heel veel kramen zijn er niet meer. Dat heeft ons ook zeker klanten gekost.”

Kamer van Koophandel
Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal markthandelaren de afgelopen tien jaar met vijftien procent is afgenomen, dat komt neer op tweeduizend handelaren. Vooral marktkramen met producten als textiel, beddengoed, schoenen, horloges en huishoudelijke artikelen verdwenen, de zogenoemde ‘non-food’. Die trend is ook zichtbaar in Aalten. “Dan speelt ook nog eens het aspect mee dat er heel weinig opvolging is”, zegt marktmeester Jan Stienezen. “Op het moment dat er geen opvolging is, dan sterft het uit en verdwijnt er weer een product van de markt.”

Opvolging
Gelukkig heeft Benny wel opvolging gevonden voor zijn poelierskraam en staat zoon Rob inmiddels een aantal jaren in de kraam. “Er is voor mij niets mooiers”, vertelt Rob. “Het contact met de mensen, even een lolletje maken en de mensen lachen altijd hier.” Hij denkt dat er dan ook zeker toekomst is voor de markt: “Ik denk niet dat de markt verdwijnt, maar misschien wel bepaalde sectoren.”

‘Meegaan met de tijd’
Rob vervolgt: “Diegene die zich goed specialiseren en meegaan met de tijd blijven hun boterham op de markt verdienen.” Dat beaamt ook zijn vader. “De markt verandert met de tijden mee”, zegt Benny. “Je zult niet meer de markten van vijftig of zestig kramen zien, maar de markt heeft zeker een toekomst.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Markt|Aalten|

Lees ook

Automobilist (21) moet cel in na noodlottig ongeval bij Westendorp

Een 21-jarige man heeft volgens de rechter schuld aan het noodlottige ongeval in Westendorp waarbij ...

Fietser met hartslag naar het ziekenhuis na reanimatie op straat

Een fietser is vrijdagmiddag gereanimeerd op straat in Aalten. De man werd onwel toen hij op zijn tw...

Kat zit bekneld in raam in Aalten en wordt gered door brandweer

Een kat heeft woensdag een tijdlang vastgezeten in een kiepraam bij een woning in Aalten. De brandwe...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval nabij Aalten

Bij een eenzijdig ongeval in het buitengebied van Aalten is zondagochtend een automobilist om het le...

Gewonde na aanrijding op kruising in buitengebied van De Heurne

Twee bestuurders zijn woensdagochtend op elkaar gebotst in het buitengebied van De Heurne. Een van d...

Politie veegt groep criminele jongeren op in Oude IJsselstreek

Acht jongeren tussen de zestien en 23 jaar oud uit Aalten en Oude IJsselstreek zijn opgepakt, onder ...