Ulft, Netherlands

 

Markt in Aalten viert 125-jarig jubileum, maar er zijn zorgen

De markt in Aalten bestaat 125 jaar en dat is reden voor een feestje, maar de markt krijgt het wel steeds moeilijker omdat het aantal markthandelaren afneemt en bezoekers hun inkopen elders doen. Toch zijn er ook handelaren die al jarenlang steevast op de markt in het dorp zijn te vinden, zoals de poelierskraam van de familie Wolters.
Davie Klein Gunnewiek | 4 november 2022 16:25 | Aangepast op 4 november 2022 16:25
Oud-marktkoopman Benny Wolters geniet inmiddels een aantal jaren van zijn pensioen, maar hij is nog dikwijls bij de kraam van zijn zoon Rob te vinden. In 1966 ging Benny voor het eerst met zijn vader mee naar de markt in Aalten. “Toen gingen we nog naar de markt toe met een luxe wagen, een stationcar”, vertelt Benny. “Daar moest een weegschaal en een zeil in, dat was eigenlijk het voornaamste. We verkochten toen maar zeven artikelen: de hele kip, een stukje soepkip, maagjes, hartjes, levertjes, halsjes en eieren.”

In de jaren die volgden veranderde er veel. “Begin jaren tachtig kwamen we met een echte verkoopwagen naar de markt met een koeling erin”, vertelt Benny. “Dat was een hele verandering, want toen zijn we ook gaan grillen.” Inmiddels zit de familie aan de vierde nieuwe verkoopwagen. “Daar zit een hele keuken, wasgelegenheid en koelingen in”, zegt Benny.

‘Heeft ons klanten gekost’
Het gedrag van zijn trouwe klanten veranderde in die al jaren volgens Wolters niet of nauwelijks. “Onze klanten zijn echt heel trouw aan ons en de markt geweest”, vertelt Benny. “Wel zijn de markten veranderd qua aanbiedingen, want heel veel kramen zijn er niet meer. Dat heeft ons ook zeker klanten gekost.”

Kamer van Koophandel
Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal markthandelaren de afgelopen tien jaar met vijftien procent is afgenomen, dat komt neer op tweeduizend handelaren. Vooral marktkramen met producten als textiel, beddengoed, schoenen, horloges en huishoudelijke artikelen verdwenen, de zogenoemde ‘non-food’. Die trend is ook zichtbaar in Aalten. “Dan speelt ook nog eens het aspect mee dat er heel weinig opvolging is”, zegt marktmeester Jan Stienezen. “Op het moment dat er geen opvolging is, dan sterft het uit en verdwijnt er weer een product van de markt.”

Opvolging
Gelukkig heeft Benny wel opvolging gevonden voor zijn poelierskraam en staat zoon Rob inmiddels een aantal jaren in de kraam. “Er is voor mij niets mooiers”, vertelt Rob. “Het contact met de mensen, even een lolletje maken en de mensen lachen altijd hier.” Hij denkt dat er dan ook zeker toekomst is voor de markt: “Ik denk niet dat de markt verdwijnt, maar misschien wel bepaalde sectoren.”

‘Meegaan met de tijd’
Rob vervolgt: “Diegene die zich goed specialiseren en meegaan met de tijd blijven hun boterham op de markt verdienen.” Dat beaamt ook zijn vader. “De markt verandert met de tijden mee”, zegt Benny. “Je zult niet meer de markten van vijftig of zestig kramen zien, maar de markt heeft zeker een toekomst.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Markt|Aalten|

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Achterhoekse kerstfilm in plaats van dienst

De protestantse kerken van Lichtenvoorde, Aalten en Dinxperlo hebben de handen ineengeslagen nu de v...

Achtervolging op spoor na 'agressief' gedrag in trein

De politie heeft maandag op het station in Aalten twee mannen aangehouden die zich ‘agressief’ g...

Pokémonwinkel in Aalten speelt in op gekte

Pokémonkaarten, de verzamelobjecten van een animatieserie die eind jaren negentig voor het eerst op...

Weg tussen Dinxperlo en Aalten een maand afgesloten

De Dinxperlosestraatweg tussen Aalten en Dinxperlo wordt vanaf maandag bijna een maand lang afgeslot...

Aalten wil spoorwegovergang snel sluiten

De gemeente Aalten wil dit jaar samen met de provincie Gelderland de laatste onbewaakte spoorwegover...

Winterswijk op Duitse televisie geprezen om winkelcentrum

Het winkelcentrum van Winterswijk is op de Duitse televisie genoemd als hét voorbeeld hoe de Duitse...