Ulft, Netherlands

LTO brengt 'gezamenlijke boodschap' over

Boerenbelangenorganisatie LTO gaat vrijdag namens de sector een 'gezamenlijke boodschap' overbrengen aan het kabinet. Dat is de uitkomst van vooroverleg in Nijkerk tussen acht landbouworganisaties en actiegroepen over de 'stikstofbemiddeling' door Johan Remkes.
Jasper Hazelaar | 4 augustus 2022 11:27 | Aangepast op 4 augustus 2022 11:27
In een statement zeggen ze echter dat ze 'geen vertrouwen' hebben in het gesprek dat vrijdag plaatsvindt. Aan het overleg deden ook de actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) mee, die steeds hebben gezegd weinig te voelen voor de door het kabinet ingezette bemiddeling, dat schrijft de NOS. Die scepsis wordt breder gedeeld, werd woensdagavond opnieuw duidelijk tijdens het vooroverleg in Nijkerk. "Onze boeren hebben geen vertrouwen in het door de regering geregisseerde overleg", staat volgens Omroep Gelderland in een gezamenlijke verklaring. Toch gaat LTO er vrijdag dus naartoe. Inhoudelijk zitten de acht organisaties naar eigen zeggen op één lijn. "Dat betekent dat we samen optrekken."

LTO zal namens de organisaties vrijdag hun standpunt overdragen en de uitkomsten terugkoppelen naar de overige partijen. Vervolgens worden "verdere stappen afgestemd". Remkes heeft ongeveer twintig boerenorganisaties uitgenodigd voor het gesprek over de stikstofcrisis. Daarbij zullen ook premier Rutte en de ministers Van der Wal en Staghouwer aanwezig zijn. Van elf organisaties, waaronder de brede branchevereniging LTO, was al bekend dat ze zouden gaan. Andere, meer activistische organisaties hadden nog geen uitsluitsel gegeven.

'Harde afspraken gemaakt'
Voorman Mark van den Oever van FDF, eerder kritisch over de toezegging van LTO om vrijdag aan te schuiven, zegt nu dat hij vertrouwen heeft in de afvaardiging van LTO. Volgens hem zijn de afgelopen avond in Nijkerk "harde afspraken gemaakt", al wil hij niet zeggen wat die inhouden. Na de terugkoppeling van LTO wil Van den Oever kijken wat er vervolgens gaat gebeuren. Nieuwe boerenprotesten de komende tijd sluit hij niet uit. "Alle opties liggen op tafel", zegt hij. "Boeren zitten op het puntje van hun stoel."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Achterhoekers nemen OK in Arnhem over

Jasper Hazelaar | 3 aug 2022 09:18

Auto te water in Doetinchem

Tim Rondeel | 5 aug 2022 09:33

Helikopters vliegen laag boven de Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 aug 2022 20:37

Lees ook

Hofstede 'trots' op jaren bij De Graafschap

Peter Hofstede vertrekt na zeven jaar in zijn huidige functie aan het einde van dit seizoen bij De ...

Nekklachten na kop-staartbotsing in Terborg

Twee auto's zijn vrijdagmiddag op elkaar gebotst in Terborg. Bij de aanrijding liep een van de be...

Veertienjarige Malou verovert titel op NK

Malou Rensink uit Winterswijk is ondanks haar jonge leeftijd al Nederlands kampioen. De veertienjari...

Achterhoekse kerstfilm in plaats van dienst

De protestantse kerken van Lichtenvoorde, Aalten en Dinxperlo hebben de handen ineengeslagen nu de v...

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Inwonersaantal van de Achterhoek groeit

Het aantal inwoners van de Achterhoek is over het jaar 2021 gestegen, wat voor bestuurders reden is ...