Ulft, Netherlands

Ligt Ulft in de Liemers? Gijs Wilbrink onderzoekt het in nieuw boek

Foto: REGIO8
Nadat zijn succesvolle debuutroman 'De Beesten' in 2022 verscheen, is deze maand het tweede boek van schrijver Gijs Wilbrink uitgekomen. In het boekje 'Strangwater' onderzoekt hij door middel van een wandeling langs de Oude IJssel of de plaats waar hij is opgegroeid, Ulft, in de Achterhoek of Liemers ligt.
Bart Sollman | 23 juni 2024 20:03 | Aangepast op 23 juni 2024 20:03
Wie het boekje in handen heeft, ziet gelijk een schril contrast met 'De Beesten'. Waar dat boek bijna de 400 pagina's aantikt, komt 'Strangwater' net aan tachtig pagina's. Het gevoel van aan één ruk uit willen lezen komt wel overeen. Bijkomend voordeel: bij het nieuwe boek is dat dan ook mogelijk. In het ideale geval neem je het zelf mee op een wandeling langs de Oude IJssel. Qua formaat past het boek in je zak en op een steiger in het zonnetje aan het water heb je het zo uit.

Het boek is een feest der herkenning voor mensen die ergens tussen Doesburg en Gendringen wonen. Wilbrink neemt je namelijk mee langs de hele Oude IJssel, die bij Gendringen Nederland binnenkomt en in Doesburg in de IJssel uitmondt. Het doel van deze wandeling is om zo dicht mogelijk langs het water te blijven lopen. Centraal in het boek staat het thema grenzen. Door mensen uit voornamelijk de Oost-Achterhoek wordt de Oude IJssel de grens tussen de Achterhoek en de Liemers genoemd.

Maar is dat wel zo? Wilbrink groeide zelf op in Ulft. Hij was altijd in de veronderstelling dat dit in de Achterhoek lag. Maar Ulft ligt, net als Gendringen, Wieken, Megchelen en Netterden, aan de 'Liemerse' kant van deze rivier. In zijn wandeling langs de Oude IJssel komt hij naast de grens van streken ook zijn eigen grenzen tegen. En grenzen van percelen, heel veel grenzen van percelen. In de vorm van hekken, prikkeldraad en bos. Bijna ieder privaat terrein is afgeschermd. Wilbrink heeft hier echter lak aan; hij moet en zal zijn doel bereiken. Hij wil niet wijken van de loop van de rivier.

Je hebt het gevoel alsof je met Wilbrink meeloopt. Als je het boek leest, is het alsof hij hardop denkt. Maar hoe heet het gebied tussen de Montferlandse heuvels en de Oude IJssel nu eigenlijk? Daar is hij het nog niet over uit. Maar het bord dat je ziet staan als je vanuit Duitsland Gendringen binnenkomt, verraadt een hoop.

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Lees ook

Gezamenlijke aanpak ondermijning werpt vruchten af

De Achterhoekse gemeenten hebben afgelopen week samen met de andere gemeenten uit Noord- en Oost-Gel...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Trots, dat voelt Koning Willem-Alexander als hij het heeft over het kleine dorp Mariënvelde. Inwoner...

Gijs Wilbrink opent expositie in thuisdorp en schrijft weer over Achterhoek

Een nieuw boek over de Achterhoek zit al in zijn pen, maar schrijver Gijs Wilbrink heeft nog steeds ...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

GGD vreest mazelenepidemie in Achterhoek, hoe is dit over de grens?

De GGD Noord- en Oost-Gelderland maakt zich zorgen over een mogelijke mazelenepidemie. In Nederland ...