Ulft, Netherlands

Kortste dag startpunt voor het Oosterlicht

De lampen van het Oosterlicht zijn dinsdagavond ontstoken op 24 verschillende plekken, waarvan eentje in Duitsland. Het is de zesde keer dat de schijnwerpers verschillende plaatsen in de Achterhoek verbinden tijdens de donkere dagen rond de jaarwisseling.
Jasper Hazelaar | 4 januari 2022 16:34 | Aangepast op 4 januari 2022 16:34
“We starten nu op de langste nacht, of de kortste dag, een hele mooie symboliek want nu worden de dagen weer langer”, vindt Hans van den Hurk, die zes jaar geleden het initiatief nam voor het Oosterlicht. Toen was het een lichtpiramide boven vier dorpen in Oude IJsselstreek. Inmiddels doen alle negen gemeentes uit het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek mee en staat er ook een lamp in het Duitse Suderwick. “Van Doesburg tot aan Winterswijk en van Borculo tot Oude IJsselstreek, allemaal doen ze mee”, zegt wethouder Jeanine Kock, die het Oosterlicht ontstak vanaf het gemeentehuis in Gendringen.

De organisatie van 'Oosterlicht Verbindt' was niet op de hoogte van het lichtproject dat twee weken geleden startte in het centrum van Doetinchem. Waar de lichten vanaf de Catharinakerk veel bewegingen laten zien, zijn de lampen binnen het Oosterlicht afgesteld op één richting. “Blijkbaar is het een leuk idee om toch min of meer te kopiëren”, zegt Van den Hurk, die aangeeft inmiddels contact te hebben gehad met het organiserende Binnenstadbedrijf. “Nu is de afspraak gemaakt dat zij in dezelfde sfeer gaan meedoen.”

‘Doetinchem Verbindt
Het Binnenstadbedrijf past de lampen van ‘Doetinchem Verbindt’ vanaf woensdagavond aan. “Beide projecten kan je heel goed aan elkaar verbinden”, vindt activiteitenmanager Jos Tiemessen. In hoeverre het Oosterlicht in de toekomst verbonden wordt met het Doetinchemse project, weet Tiemessen niet: “We gaan het eerst nu maar eens regelen. Na de evaluatie kijken we wel of het toekomstbestendig is, maar als je aan het verbinden bent, is het logisch dat projecten elkaar vinden.”

‘Past in de kerstgedachte’
De lampen van ‘Oosterlicht Verbindt’ branden tijdens deze editie tot en met Driekoningen, op 6 januari, van 17.00 uur 's middags tot 23.00 uur ' s avonds. “Ik denk dat het Oosterlicht heel mooi symboliseert dat er veel meer is wat ons bindt dan wat ons uit elkaar drijft”, zegt Kock, doelend op de polarisatie in de samenleving tijdens de coronapandemie. “Laten we daar aan vasthouden, want dat past ook prachtig in de kerstgedachte.”Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.Foto: REGIO8

Lees ook

Wegdek van Duitse snelweg A3 aangepakt in 'grootste project van het jaar'

De komende maanden neemt de Duitse wegbeheerder het asfalt op de snelweg A3 tussen de knooppunten Em...

REGIO8 stapt over landsgrenzen met project Open Grensland

Samen met inwoners én zeven andere mediabedrijven gaat REGIO8 nadrukkelijk over de grens op zoek naa...

Mysterieus bordje waarschuwt voor vossenschurft in grensdorpje

Hondeneigenaren die hun viervoeter uitlaten in het grensdorpje Praest, in de gemeente Emmerik, moete...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Nederlandse vrouw overleden bij ernstig ongeval in Emmerik

Een 67-jarige Nederlandse vrouw is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een frontale botsing in de...

Bejaarde Duitser betrapt met pakket vol cocaïne bij controle

Een 74-jarige Duitser is maandagavond laat bij Emmerik betrapt met een flinke hoeveelheid cocaïne. H...