Ulft, Netherlands

Kortste dag startpunt voor het Oosterlicht

De lampen van het Oosterlicht zijn dinsdagavond ontstoken op 24 verschillende plekken, waarvan eentje in Duitsland. Het is de zesde keer dat de schijnwerpers verschillende plaatsen in de Achterhoek verbinden tijdens de donkere dagen rond de jaarwisseling.
Jasper Hazelaar | 4 januari 2022 16:34 | Aangepast op 4 januari 2022 16:34
“We starten nu op de langste nacht, of de kortste dag, een hele mooie symboliek want nu worden de dagen weer langer”, vindt Hans van den Hurk, die zes jaar geleden het initiatief nam voor het Oosterlicht. Toen was het een lichtpiramide boven vier dorpen in Oude IJsselstreek. Inmiddels doen alle negen gemeentes uit het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek mee en staat er ook een lamp in het Duitse Suderwick. “Van Doesburg tot aan Winterswijk en van Borculo tot Oude IJsselstreek, allemaal doen ze mee”, zegt wethouder Jeanine Kock, die het Oosterlicht ontstak vanaf het gemeentehuis in Gendringen.

De organisatie van 'Oosterlicht Verbindt' was niet op de hoogte van het lichtproject dat twee weken geleden startte in het centrum van Doetinchem. Waar de lichten vanaf de Catharinakerk veel bewegingen laten zien, zijn de lampen binnen het Oosterlicht afgesteld op één richting. “Blijkbaar is het een leuk idee om toch min of meer te kopiëren”, zegt Van den Hurk, die aangeeft inmiddels contact te hebben gehad met het organiserende Binnenstadbedrijf. “Nu is de afspraak gemaakt dat zij in dezelfde sfeer gaan meedoen.”

‘Doetinchem Verbindt
Het Binnenstadbedrijf past de lampen van ‘Doetinchem Verbindt’ vanaf woensdagavond aan. “Beide projecten kan je heel goed aan elkaar verbinden”, vindt activiteitenmanager Jos Tiemessen. In hoeverre het Oosterlicht in de toekomst verbonden wordt met het Doetinchemse project, weet Tiemessen niet: “We gaan het eerst nu maar eens regelen. Na de evaluatie kijken we wel of het toekomstbestendig is, maar als je aan het verbinden bent, is het logisch dat projecten elkaar vinden.”

‘Past in de kerstgedachte’
De lampen van ‘Oosterlicht Verbindt’ branden tijdens deze editie tot en met Driekoningen, op 6 januari, van 17.00 uur 's middags tot 23.00 uur ' s avonds. “Ik denk dat het Oosterlicht heel mooi symboliseert dat er veel meer is wat ons bindt dan wat ons uit elkaar drijft”, zegt Kock, doelend op de polarisatie in de samenleving tijdens de coronapandemie. “Laten we daar aan vasthouden, want dat past ook prachtig in de kerstgedachte.”Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.Foto: REGIO8

Meest gelezen

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Lees ook

Nog geen zorgen om wietplannen Duitsland

De politieke partijen die in Duitsland een nieuwe regering gaan vormen, willen onder meer cannabis l...

Rijn in Emmerik bereikt laagterecord

Volgens de Duitse tegenhanger van Rijkswaterstaat heeft de waterstand bij de Rijn in Emmerik maandag...

Korting bij Duitse pompstations bijna voorbij

De 'tankrabatt' die sinds juni drie maanden lang van kracht is in Duitsland, waardoor de prijs van b...

Duitse snelweg A3 wordt afgesloten

Automobilisten die van plan zijn om via de snelweg naar Duitsland te gaan moeten rekening houden met...

Honderden kilo's vuurwerk onderschept

Bij een grootschalige controle in het grensgebied van Nederland en Duitsland is zaterdag door de pol...

Trekker verwoest bij brand net over grens

Bij een brand net over de grens bij Aalten is zaterdagmiddag een trekker verloren gegaan. De rookplu...