Ulft, Netherlands

Koi karpers bij Huis Bergh geadopteerd om waterkwaliteit te verbeteren

Bij Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg zijn donderdag grote vissen, zoals brasems en koi karpers, uit de gracht gehaald om de waterkwaliteit te verbeteren. De karpers konden daarna door geïnteresseerden worden geadopteerd.
Charlotte van de Kant | 23 september 2022 16:56 | Aangepast op 23 september 2022 16:56
“In eerste instantie is het heel vervelend dat het moet gebeuren, omdat de koi karpers niet vanzelf in de gracht komen, die zijn daar door particulieren naartoe gebracht”, geeft visliefhebber Theo Weijers aan. “Dan worden ze hier gedropt, dat betekent dat mensen er veel tijd en energie in moeten stoppen om de koi karpers weer te vangen. Aan de andere kant zijn wij er als particulieren ongelofelijk blij mee. Wij kunnen nu voor een 'low budget' zorgen dat we koi karpers in de vijver krijgen, dat is dan weer het voordeel.” De brasems worden niet geadopteerd maar gaan naar een zandwinningsplas, waar ook de bagger uit de gracht naartoe is gegaan.

Voordat de vissen worden gevangen, worden ze eerst naar het grotere gedeelte van de gracht gelokt. “In het grote gedeelte slepen ze met het sleepnet de vissen op”, legt groenbeheerder bij Huis Bergh, Martin Weijers, uit. “Daarna worden ze afgevangen en komen ze in een bassin terecht. Ze worden uiteindelijk vervoerd naar een andere vijver.” Eerder zijn er al een aantal maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren. “Nu moet de kwaliteit al wel redelijk goed zijn omdat we al gebaggerd hebben en voorzieningen hebben getroffen met de waterplanten", aldus Weijers. "Maar het kan nog beter worden door de bodemwoelers af te vangen.”

Geen stormloop
Er waren genoeg aanmeldingen voor het aantal koi karpers dat in de gracht zat, maar er was geen sprake van een stormloop. “Er zijn in totaal een vijftal reacties op gekomen, maar het aantal vissen is ook niet zo groot", legt Weijers uit. "Het is een mooi aantal dat zich gemeld heeft en waar we ook aan kunnen voldoen om de vissen te geven." Visliefhebber Weijers is in ieder geval blij met zijn aanwinst, die een thuis krijgt tussen andere karpers in zijn vijver: “Die doen het fantastisch, dus dan durf ik het wel aan om er nog een paar bij te zetten.”

Foto: REGIO8


Lees meer over:

Huis Bergh|Vissen|'s-Heerenberg|

Lees ook

Jarenlange celstraf voor doodrijden van motorrijder (67) bij Zeddam

Een 24-jarige man uit Roermond moet drie jaar de gevangenis in voor het veroorzaken van een dodelijk...

Automobilisten botsen bij wegversmalling nabij 's-Heerenberg

Twee bestuurders zijn dinsdagavond laat op elkaar gebotst op de weg tussen Zeddam en ’s-Heerenberg. ...

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

In een woning in ’s-Heerenberg heeft donderdagochtend een brand gewoed. De politie heeft een aanhoud...

Automobiliste vlucht op tijd uit zinkende auto in ’s-Heerenberg

Een automobiliste is maandagochtend van de weg geschoten en in een sloot beland bij ’s-Heerenberg. Z...

Zoektocht naar 'Maestro van de grensstreek' gestart

Wie wordt de 'Maestro van de grensstreek'? Zeven onervaren dirigenten uit de Achterhoek en Duitsland...