Ulft, Netherlands

Kippen Doetinchems bedrijf in lockdown

Het pluimveebedrijf met 140.000 leghennen van Roy Tomesen uit Doetinchem is door de uitbraak van vogelgriep afgesloten. Door de ophokplicht ligt een financiële aderlating in het verschiet voor de Achterhoekse pluimveehouder.
Tim Rondeel | 6 januari 2022 14:49 | Aangepast op 6 januari 2022 14:49
Sinds ruim twee maanden is er een ophokplicht voor pluimvee. Europa kampt met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit, zo stellen Duitse onderzoekers. Door uitbraken worden bedrijven geruimd en dat is een nachtmerrie voor pluimveehouders. De vergelijking met het coronavirus is snel gemaakt aangezien de 140.000 leghennen van Roy Tomesen uit Doetinchem zitten sinds oktober "in quarantaine", zoals de pluimveehouder het noemt. De vogelgriep waart de laatste jaren vaker rond in Nederland, dus deze 'lockdown' voor zijn kippen kwam voor de pluimveehouder niet onverwacht. "De overeenkomst tussen het coronavirus en de vogelgriep is dat het makkelijk kan muteren", laat Tomesen weten aan Omroep Gelderland. "Een vogel pakt op een bepaalde plek een mutant op, en die vliegt de wereld over en verspreidt het. En wij mensen stappen in een vliegtuig en brengen vanuit Zuid-Afrika omikron naar Europa."

Om de vogelgriep buiten de deur te houden, blijven de hennen dus op stal. Maar de Achterhoeker treft meer maatregelen. In principe mogen alleen werknemers naar binnen en voordat zij de stal ingaan, nemen ze een douche en krijgen ze bedrijfskleding. Door de ophokplicht ligt een financiële aderlating in het verschiet voor Tomesen. Hij verkoopt vrije-uitloopeieren, maar door de ophokplicht moet hij vanaf half februari scharreleieren gaan verkopen. En dat levert veel minder op. "Een vrije uitlooptoeslag is ongeveer twee cent per ei. Die heb je nodig omdat kippen gebruik maken van een buitenruimte. Wij hebben 24.000 vrije uitloopkippen, dus dat betekent al gauw dat we tot 450 euro aan inkomsten per dag gaan mislopen. Dat is natuurlijk vreselijk veel geld. Maar het belangrijkste is dat we het virus onder controle krijgen."

Einde nog niet in zicht

In Europa zijn sinds oktober 534 gevallen van vogelgriep bij pluimveehouderijen geteld. Het einde is nog niet in zicht, aldus onderzoekers van het Fridrich-Loeffler-Institut dat voor de Duitse overheid onderzoek doet naar dierenwelzijn. "In Nederland valt het relatief gezien nog mee", vindt Tomesen. "De rest van Europa is de afgelopen jaren de dans ontsprongen. Daar is het op dit moment heel heftig. Ik denk dat we voorzichtig kunnen concluderen dat Nederland een redelijk goede plan van aanpak heeft. En bedrijven hebben de hygiëne op orde. Ik denk dat Europa nog wat kan leren van onze aanpak. Die lijkt nu z'n vruchten af te werpen."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

lockdown|kippen|

Lees ook

Vervoersverbod voor pluimvee in deel van Montferland

In een gedeelte van de gemeente Montferland geldt een vervoersverbod voor pluimveebedrijven, omdat o...

Kaya bezorgd over jongeren in lockdown

De Doetinchemse Kaya van den Dikkenberg vindt dat er het afgelopen jaar te vaak met een beschuldigen...

Bronckhorst geeft cadeau aan getroffenen

Bronckhorst wil partijen die getroffen zijn door de lockdown een hart onder de riem steken door midd...

Nederlandse stormloop bij kapper in Elten

De harde lockdown zorgt voor een stormloop op Duitse kappers nu de Nederlandse kapsalons gedwongen g...