Ulft, Netherlands

Kermis in Eibergen voor iedereen toegankelijk

Mensen die het niet breed hebben kunnen in Eibergen alsnog genieten van de kermis, die tot maandag in het dorp is. De organisatie helpt daar een handje mee door kinderen van minima gratis muntjes te geven.
Redactie REGIO8 | 17 april 2023 11:27 | Aangepast op 17 april 2023 11:27
Wie dat precies zijn weet zelfs de organisatie niet. "Dat wilden we ook niet", vertelt Niek Boevink, voorzitter van Stichting Draaimolen bij Omroep Gelderland. "Het idee is juist dat ze onbezorgd kunnen genieten van de kermis." De stichting kwam met het idee om alle kinderen tot achttien jaar gratis muntjes zouden geven, als hun ouders niet genoeg inkomen hadden. "Wij zijn toen naar het Noaberfonds gegaan en die konden wel wat voor ons betekenen", vertelt de voorzitter. Samen met de gemeente wisten ze uiteindelijk de groep te bereiken: "Iedereen die tot 120 procent van het bestaansminimum verdient en kinderen heeft tot achttien jaar, krijgt per kind vijf gratis muntjes."

De kermis begon vrijdag en eindigt op maandag. Niet iedereen is via de gemeente gevonden. "Dat is nogal ingewikkeld, maar mensen die gemist zijn kunnen zich alsnog bij ons melden", laat Boevink weten. Ook de mensen die attracties neerzetten zijn blij met het initiatief. "Aan het eind van de kermis leveren wij de muntjes van die kinderen in en krijgen we er wel iets voor, maar niet zoveel als dat een andere bezoeker zou betalen", vertelt Bianca Hachmang, die met een oliebollenkraam op de kermis staat. "Wij compenseren ook iets. Dat vinden we belangrijk: de kermis moet voor iedereen zijn. De glimlach en het plezier van de kinderen is veel belangrijker.

Unieke samenwerking
Zo'n samenwerking met gemeente en fondsen, dat is Hachmang nog niet eerder tegengekomen. "Het is heel mooi dat daar ruimte voor is. We hopen dat het op meerdere plekken gaat komen", vertelt ze. Want hoewel je geen entree hoeft te betalen voor de kermis, betekent dat niet dat je overal van kan genieten. "Als al je vriendjes in de botsauto's gaan, dan is het niet leuk als jij iedere keer maar moet staan kijken omdat je ouders geen geld hebben." Dat hoopt Boevink dan ook niet te zien bij deze kermis. "Iedereen moet kunnen komen, ongeacht je achtergrond. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Minima|Kermis|Eibergen|

Lees ook

Speelautomatenhal Eibergen speelbal in handen van verdeelde gemeenteraad

De speelautomatenhal in Eibergen is een speelbal in handen van een verdeelde gemeenteraad. Sommige r...

Automobiliste gewond na botsing op kruising in Eibergen

Een automobiliste is woensdagavond gewond geraakt bij een botsing in Eibergen. Ze werd geraakt door ...

Dilemma Berkelland: geen probleem met speelhal, maar Kansspelautoriteit wél

De toekomst van speelautomatenhal King Casino’s in hartje Eibergen staat op het spel. Het college va...

Obligaties moeten dorpshuis De Huve in Eibergen uit handen van projectontwikkelaar houden

Er ligt een bom onder het sociale en het culturele leven in Eibergen. Dorpshuis De Huve sluit per 1 ...

Mogelijke komst blauwe bak bedreigt voortbestaan muziekvereniging Euphonia

Muziekvereniging Euphonia uit Eibergen vreest voor het voortbestaan als de gemeente Berkelland geen ...

Honderd asielzoekers naar Eibergen, azc voor tien jaar in weiland

Berkelland gaat honderd asielzoekers, voor minimaal de periode van tien jaar, huisvesten in Eibergen...