Ulft, Netherlands

Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg meer dan een jaar op slot

Bijna anderhalf jaar lang gaat Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg vanaf begin 2024 op slot. Delen van het historische gebouw zakken weg, terwijl er ook asbest moet worden weggehaald. Alle schatten die nu nog in het kasteel staan, moeten tijdelijk verhuizen voor de grote renovatie van start gaat.
Nick Hermsen | Hidde Vinkenvleugel | 3 november 2023 14:43 | Aangepast op 3 november 2023 14:43
“De komende twee weken gaan we uithuizen, dus het kasteel wordt helemaal leeggehaald”, legt directrice Heidi van Limburg Stirum van Kasteel Huis Bergh uit. De werkzaamheden zijn veelomvattend. Er wordt binnenkort gestart met het verwijderen van asbest op een aantal plekken in het kasteel. Daarna volgen vanaf het nieuwe jaar de grote werkzaamheden. De fundering wordt onder handen genomen omdat het gebouw wegzakt. Ook komt de markante Don Jon-toren in de steigers te staan.

Voor het grote werk start, moeten eerst alle kunstwerken uit het kasteel worden gehaald. Dit 'uithuizen' is geen sinecure. Alle historische stukken en andere kunstwerken moeten met grote voorzichtigheid worden ingepakt en waar nodig hersteld. “Het begint met inventariseren van de collectie”, vertelt collectiebeheerder Frank Jansen. “Alles moest op conditie gecheckt worden en sommige stukken moesten gerestaureerd worden.”

'Goede conditie'
Over de conditie van de museumstukken wordt verder niet geklaagd. “Je kunt niet zeggen dat het in een slechte staat is”, zegt restaurator Maurice Steemers. “Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid objecten die er zijn en naar het hele kleine deel daarvan waar ik naar moet kijken. Dan kun je zeker zeggen dat het nog in een hele goede conditie is.”

Leeg kasteel
Een kleine renovatie gebeurt vaker in het kasteel, maar op een dusdanig grote schaal blijft het wennen. “Wat vooral vreemd is, is dat de muren nu echt kaal zijn”, zegt Jansen. Directrice Van Limburg Stirum verbaast zich met name over de grootte van de lege ruimtes: “Als ik nu het kasteel binnenkom denk ik: 'wat is het toch groot'. Het is eigenlijk ook een soort transitieproces, omdat we nu ook met de lege ruimtes gevoelsmatig naar de renovatie gaan."

‘Nieuwe verhalen’
Na een Sinterklaasfeest en weekendactiviteiten gaat het kasteel vanaf begin januari echt dicht, naar verwachting tot april 2025. Daarna volgt een feestelijke opening. “Wat we willen is dat in 2025 bij de opening ook echt een nieuw kasteel te zien is, met vooral nieuwe verhalen”, beschrijft Van Limburg Stirum.

Foto: REGIO8

Lees ook

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...

Ravage op weg tussen 's-Heerenberg en Emmerik na ernstig ongeval

Een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Deventer en twee Duitse automobilisten zijn maandagochtend zw...

Vrouw neemt binnenbocht en botst frontaal op tegenligger bij Zeddam

Twee automobilisten zijn dinsdagavond frontaal op elkaar gebotst op de weg tussen ’s-Heerenberg en Z...

Bijna negen ton én lap grond voor groei bedrijventerrein ‘s-Heerenberg

Montferland wil bijna negen ton en een stuk agrarisch land inzetten om twee stukken grond aan te kop...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

's-Heerenberg sluit carnaval traditioneel af met popverbranding

Na vier dagen hossen, sjoenkelen en feesten wordt het carnaval in ’s-Heerenberg dinsdag traditioneel...