Ulft, Netherlands

Kamerlid Van der Plas start podcast met 'tegenstanders'

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas stoort zich aan de polarisatie in het publieke debat en wil in gesprek treden met haar politieke tegenstanders in een nieuwe podcastserie. Ze lanceerde het idee mede naar aanleiding van een online discussie met het Achterhoekse raadslid Paul Wallerbos.
Serena Speet | Charlotte van de Kant | Nick Hermsen | 1 februari 2023 15:10 | Aangepast op 1 februari 2023 15:10
“Ik wil gewoon een open gesprek, niet veroordelend”, vertelt Van der Plas over haar voornemen. “Gewoon om te kijken: waarom denk jij nou zo of waarom denk ik er zo over? Ik probeer aan het einde van de podcast ervoor te zorgen dat mijn felste tegenstander en ik in ieder geval één raakvlak hebben gevonden, nog meer zou mooi zijn.” Een van de personen waar Van der Plas graag mee in gesprek wil is Wallerbos, raadslid in Oost Gelre namens eenmansfractie OLW. Hij verstuurde eind januari een felle tweet naar aanleiding van een interview met Van der Plas in de Volkskrant. Zij suggereerde daarin dat er misschien moet worden gekeken naar het bevolkingsaantal in Nederland, in plaats van naar het aantal dieren in de veehouderij.

“Dan probeer je te doen alsof het stikstofprobleem hier in Nederland veroorzaakt wordt door te veel mensen”, legt Wallerbos zijn frustratie uit. “Dat is niet zo, het wordt veroorzaakt door veel te veel intensief gehouden dieren. Dan vind ik dat je daar als raadslid iets van moet zeggen. Ik heb daarbij een krachtterm gebruikt en erover nagedacht of ik daar spijt van moet hebben, maar dat heb ik niet.” Het raadslid tweette onder meer: 'Rot op nare volksmenner.' Van der Plas heeft Wallerbos daarna op Twitter geblokkeerd. “Er zit zoveel agressie en negativiteit in", zegt het Kamerlid, die in de podcast wel met de Achterhoeker wil sparren. "Ik kies ervoor om me er niet meer mee bezig te houden, maar dat wil niet zeggen dat ik niet met hem in gesprek wil. Dat wil ik zeker.”

In gesprek met Van der Plas
Ook Wallerbos staat open voor een gesprek met Van der Plas, maar het raadslid heeft wel een voorwaarde: “Als dat open gesprekken zijn en er bij wijze van spreken iemand bij gaat zitten die gaat checken wat er aan beide kanten vertelt wordt, en of dat wetenschappelijk onderbouwd is, ga ik graag een keer met haar in gesprek." Van der Plas hoopt dat veel mensen mee willen werken aan de podcast. Wanneer de opnames starten is niet bekend.

Foto: REGIO8Lees meer over:

Podcast|

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Man man man, de podcast debuteert op Zwarte Cross

Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuuren, als trio beter bekend als Man man man, de Podca...

Powel kijkt over grens voor scoutingnetwerk

Bij de optuiging van het scoutingnetwerk bij De Graafschap wordt er over de landsgrenzen gekeken. Zo...

‘De Graafschap moet er dit seizoen staan’

Peter Bijvelds verwacht nog zo’n zes á zeven nieuwe spelers te presenteren tijdens de huidige transf...