Ulft, Netherlands

Jonge Vrolijke Drammers 'kieken wagens' bij carnavalsgroepen

Carnavalsvereniging de Vrolijke Drammers uit Loil is vrijdagavond met meer dan dertig kinderen langs verschillende carnavalsgroepen gegaan om wagens te kieken. Ze hopen hiermee de jeugd te enthousiasmeren voor het bouwen en de optocht te behouden.
Charlotte van de Kant | 30 januari 2023 16:29 | Aangepast op 30 januari 2023 16:29
"Carnavalswagens maken is een hele mooie traditie bij ons in het dorp", aldus Femke Peters, verantwoordelijk voor de jeugd bij De Vrolijke Drammers. "Dat wil je natuurlijk laten zien en ook de jeugd enthousiasmeren dat het mooi is en leuk is om te doen." De kinderen vinden het zelf leuk dat ze mogen kijken bij de wagenbouwers. "Ik vind het leuk dat ik kan zien wat ze aan het bouwen zijn", vertelt Harm Peters. Dat de kinderen straks ook wagens gaan bouwen, is belangrijk voor het voortbestaan van de carnavalsoptochten in Montferland. "De jeugd is de toekomst, die moeten straks de wagens gaan maken voor de optocht in Loil en Didam", legt Peters uit.

De kinderen mogen naast kijken naar de wagens, ook helpen met het bouwen. "Van lassen tot stickeren, opvullen, vlakken en nu ook verven", somt Peters de taken op. "Dat is elk stadium dat belangrijk is in het bouwen van een wagen." Een van de kinderen die met de groep mee is, is de jeugdprins van de Vrolijke Drammers Joep. Hij heeft tijdens carnaval, samen met zijn adjudanten, een belangrijke rol: "Veel rondgaan, naar scholen, met de optocht op de prinsenwagen staan en nog heel veel andere dingen."

Bij elkaar kijken
De Vrolijke Drammers gaan al meerdere jaren met de jeugd langs bij verschillende groepen. Peters merkt daarin wel een verschil met vroeger. "Waar het voorheen heel stiekem was om je wagen geheim te houden, is het nu leuk om bij elkaar te kijken en van elkaar te leren", vertelt Peters.

Jongens bouwen nu zelf
Veel van de bouwers waar de jeugd langs gaat, zijn bekende gezichten voor Peters, die sinds 2018 het wagens kieken doet. "De wagens waar we langskomen zijn van jongens die ook meegingen met wagens kieken jaren geleden", legt ze uit. "Dat is leuk."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Carnaval|Loil|

Lees ook

Halfvasten in Netterden groter dan ooit: ‘Meer kan het dorp niet aan’

Halfvasten leeft in Netterden, dat staat als een paal boven water. Duizenden bezoekers kwamen zaterd...

Twintigste editie van Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de twintigste aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘Har...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

's-Heerenberg sluit carnaval traditioneel af met popverbranding

Na vier dagen hossen, sjoenkelen en feesten wordt het carnaval in ’s-Heerenberg dinsdag traditioneel...

Zonovergoten carnavalsoptocht tijdens Rosenmontag in Beek

In Vlègeldarp, zoals Beek en Loerbeek tijdens carnaval heten, is maandag de traditionele Rosenmontag...

Eibergen geniet van allereerste verlichte carnavalsoptocht

Voor de allereerste keer kon Eibergen genieten van een verlichte carnavalsoptocht die door de strate...