Ulft, Netherlands

Jonge topvoetballers uit de hele wereld vertoeven in Terborg

Voor de 43e keer staat Terborg dit weekend in het teken van het Terborg Toernooi. Jeugdvoetbalteams vanuit de hele wereld komen naar de Achterhoekse stad en mogen traditiegetrouw vertoeven bij families die zich als gastgezin hebben aangemeld. Als het aan de organisatie ligt is het niet alleen een belangrijke maar vooral ook leuke rol.
Nick Hermsen | Bart Sollman | 23 mei 2024 16:31 | Aangepast op 23 mei 2024 16:31
“Wat wij het leukste vinden zijn de contacten met de jongens die vaak ook blijvend zijn en de interactie met de kinderen”, legt coördinator van de gastgezinnen Christa Sloetjes uit. “Ze zijn ook bijna altijd heel dankbaar en oprecht blij dat ze in het gezin mogen zijn.” Voor het gehele gezin is het een bijzondere ervaring. De kinderen vinden het vooral heel bijzonder om potentiële voetballegendes aan de keukentafel te hebben zitten.

“Het is vooral heel erg leuk voor onze kinderen”, beschrijft de gastouder van twee Braziliaanse voetballers, Marc Neijland. “Je hebt natuurlijk potentiële profvoetballers in huis met een andere cultuur en ze hopen natuurlijk dat ze een nieuwe Messi of Ronaldo in huis hebben.” De kinderen houden de voetballers ook graag in beweging en trappen met de spelers de bal rond in de achtertuin.

Geen of slecht Engels
Ondanks dat de Braziliaanse voetballers met open armen verwelkomd worden blijft er altijd een taalbarrière. “De jongens spreken vaak geen of slecht Engels, de begeleiding vaak wel”, beschrijft Sloetjes. “Dan heb je gelukkig handen en voeten en Google Translate dus dat vindt eigenlijk altijd zijn weg wel.”

Andere cultuur
Naast het taalverschil zien de Brazilianen ook een paar andere grote verschillen. “Het grote verschil vind ik het eten en het weer”, legt speler van de Braziliaanse club Palmeiras, Luiz Felipe Yano de Oliveira uit. “Om heel eerlijk te zijn mis ik het Braziliaanse eten, maar we kunnen ons goed aanpassen.”

Één doel
Uiteindelijk zijn voor de spelers van Palmeiras dit soort dingen bijzaak en zijn ze gekomen voor één doel: winnen. “We zijn gekomen om kampioen te worden maar we weten dat het moeilijk gaat worden, want we weten de kwaliteiten van de andere teams”, beschrijft Yano de Oliveira. “We zijn voorbereid om ons best te gaan doen op het veld.”

De jongens van Palmeiras spelen vrijdagavond hun eerste wedstrijd tegen het jeugdteam van De Graafschap. Vorig jaar wonnen de Brazilianen het toernooi.

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Open Monumentendag kan 'moeilijk jonge mensen enthousiasmeren'

Het duurt nog even, maar de organisaties van Open Monumentendag in het grensgebied zijn al druk bezi...

Mazelen vastgesteld in regio, contactonderzoek gestart in Oude IJsselstreek

Bij een volwassen inwoner van de regio Noord- en Oost-Gelderland is de besmettelijke infectieziekte ...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...

Doelman Bakker tekent in Den Bosch na vertrek bij De Graafschap

De Graafschap-doelman Mees Bakker stapt deze zomer over naar competitiegenoot FC Den Bosch. Het cont...

Lion Kaak vier jaar langer bij De Graafschap: 'Ik wil hier hoofdtrainer worden'

Lion Kaak gaat zijn carrière als actief voetballer hoogstwaarschijnlijk afsluiten bij jeugdliefde De...

Doetinchemse voetballer Dahlhaus tekent bij Fortuna Sittard

De Doetinchemse voetballer Jasper Dahlhaus heeft een nieuwe club gevonden. Zijn contract bij eersted...