Ulft, Netherlands

Jonge ondernemers halen ondanks crisis tienduizenden euro's op

Giften aan goede doelen staan onder druk als gevolg van de energiecrisis en de hoge inflatie. Tóch was er een cheque van ruim vijftigduizend euro voor Stichting Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. Afkomstig van de Achterhoekse Jonge Ondernemers (AJO).
Domien Esselink | Remco Geurts | 18 november 2022 12:35 | Aangepast op 18 november 2022 12:35
De AJO hield onlangs, tijdens een dinnershow in de Catharinakerk in Doetinchem, een veiling voor een goed doel en dat was ditmaal Bergh in het Zadel. Die leverde ruim een halve ton op. De stichting in 's-Heerenberg zet zich al sinds 1990 in voor de bestrijding van kanker en bestaat louter uit vrijwilligers. De eerste actie was een eendaagse fietstocht vanuit 's-Heerenberg naar Klotten in de Duitse Eiffel. Anno 2022 wordt er nog steeds gefietst. Er wordt om de vier jaar een grote, meerdaagse tocht gereden. In 2023 staat de achtdaagse Hanzetocht richting Duitsland op het programma en het doel is, net als vier jaar geleden bij de fietstocht naar Leipzig, wederom 1,2 miljoen euro op te halen.

Maar Bergh in het Zadel is inmiddels meer dan fietsen alleen. Zo worden er autorally's en golftoernooien gehouden. En er zijn inmiddels zo'n 180 Ambassadeurs, die jaarlijks tweeduizend euro doneren. De opbrengsten gaan niet rechtstreeks in de 'grote pot' van KWF voor de Kankerbestrijding. Bergh in het Zadel koppelt het geld aan onderzoeksprojecten in overleg met artsen van het Radboudumc en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

‘Mooi en nobel’
"Het is een mooi en nobel doel om je voor in te zetten", zegt Olaf Sluyter namens de AJO. "Het is helaas een ziekte die in meer of mindere mate aanwezig is in het leven. Een aantal leden van ons is ook Ambassadeur en daarom zijn we bij Bergh in het Zadel uitgekomen." Wim Hendriksen, hét gezicht van Bergh in het Zadel, is blij met de AJO, zowel met de gift als aanwas van nieuwe, jonge Ambassadeurs. "Het is geweldig, want zó'n groot bedrag verwacht je niet", reageert Hendriksen. "Van de 180 Ambassadeurs zijn er verschillende op leeftijd, dus jonge aanwas is zeker zo belangrijk."

Hoge energiekosten en inflatie
De invloed van de hoge energiekosten en de hoge inflatie voor bedrijven en inwoners is 'relatief beperkt'. De brancheorganisatie Goede Doelen Nederland heeft een onderzoek gehouden onder de circa 233 aangesloten goede doelen en daaruit blijkt dat de meeste donateurs de goede doelen juist nu blijven steunen. Maar de budgetten lopen wel terug en er wordt ook getwijfeld over de voortgang van de financiële donaties als de crisistijd nog langer aanhoudt.

‘Mindere tijden’
"Ik spreek liever van mindere tijden dan een crisis", zegt Sluyter. "Onderling spreken we erover om er zo goed mogelijk op in te springen. Als ondernemers hebben we een voorbeeldfunctie om ook in mindere tijden te overleven."

Loyale donateurs
Bergh in het Zadel stond in de coronaperiode enigszins 'on hold' en wil nu weer aan de weg timmeren met de Ambassadeurs. De donateurs zijn loyaal aan de stichting. "Er zijn mensen geweest die hebben gezegd even een jaar over te slaan en zodra het weer kan aan te haken. Maar dat is nog geen handjevol geweest van de 180 Ambassadeurs. Iedereen weet dat het noodzakelijk is waarvoor we ons inzetten. Als ze iets kunnen missen doen ze het."

Foto: REGIO8

Lees ook

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...

Montferland wil 's-Heerenberg Oost en West dichter tot elkaar brengen

De gemeente Montferland en woningcorporatie Plavei willen het Drieheuvelenpark, tussen het oosten en...

Honkballers willen aan de slag met nieuwe club in Doetinchem

Voetbal, hockey, tennis, atletiek, rugby. Allemaal sporten die beoefend kunnen worden bij een Doetin...

Nieuw kinderboekenfestival in het centrum van Doetinchem

Voor het eerst vindt er een heus Kinderboekenfestival plaats in het centrum van Doetinchem. Van het ...

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl in race voor Gouden Strop

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl is genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar boek 'Het perfecte ...