Ulft, Netherlands

Jisca wacht al twee jaar op een huurwoning

Het aantal mensen dat in Doetinchem een sociale huurwoning zoekt is de afgelopen jaren flink gegroeid. Als je staat ingeschreven duurt het gemiddeld één jaar en negen maanden voordat je een sociale huurwoning vindt, de 22-jarige Jisca Veenhuis wacht al 2,5 jaar in een caravan op een geschikte woning.
Davie Klein Gunnewiek | 18 maart 2022 15:12 | Aangepast op 18 maart 2022 15:12
“Ik heb een tijdje samengewoond, maar ben daarna weer thuis gekomen bij mijn ouders”, vertelt Veenhuis. “Maar ik heb katten en die mogen bij mijn ouders niet naar binnen.” Samen met haar ouders bedacht Jisca een noodoplossing. Tijdelijk wonen in een caravan op de oprit. “Het zou voor een half jaartje zijn, totdat ik een eigen woning zou hebben”, zegt Veenhuis. “Dat half jaartje is inmiddels 2,5 jaar geworden.” Ondanks dat het wonen in een caravan voor Jisca niet ideaal is, heeft ze er wel haar eigen plekje van gemaakt. “Het was even leuk en voelde als vakantie, maar in de winter merk je ook dat het heel koud is”, zegt Veenhuis. “De deur is hier al eens dicht gevroren. Het geeft mij ook wel is een onveilig gevoel. In een caravan ben je zo in. Het is niet praktisch en heel veilig wonen”, aldus Veenhuis. Op allerlei manieren heeft Jisca geprobeerd een geschikte sociale huurwoning te vinden. “Ik heb geprobeerd om op studentenkamers te komen, maar daar kom je vrijwel niet in met katten. “Daarnaast kijk ik ook elke dag op Thuis in de Achterhoek, Huurzone en Funda. Eigenlijk wat je kan proberen heb ik wel geprobeerd.”

Politieke partijen zien het probleem van de wachtlijsten voor een sociale huurwoning ook. “Ze zeggen dat er gebouwd wordt naar behoefte, maar je ziet gewoon dat er veel te weinig sociale huurwoningen zijn”, zegt Jasper Knipping van de SP Doetinchem. “Daar zit de krapte het meest en daar zal ook het meest voor gebouwd moeten worden.” Knipping vindt dat de verplichte dertig procent te bouwen sociale huurwoningen voor woningcorporaties verhoogd moet worden. “En of het dan 35, 40 of 50 procent moet zijn, dat is dan nog even nader te bekijken.” Volgens het CDA moet het ook financieel haalbaar blijven voor een projectontwikkelaar om te blijven bouwen. “Want als een projectontwikkelaar stopt met bouwen, dan hebben we nog een veel groter probleem”, zegt Jeroen Berends van het CDA Doetinchem. “Bij elk project is het op dit moment al zo dat minimaal twintig procent sociale huur of sociale koop is, dus hoe meer er gebouwd wordt hoe beter het ook voor die doelgroep is.”

'Ik hoop dat ik een keer de gelukkige ben'
Jisca vindt het belangrijk dat er woningen komen voor mensen die niet een budget van duizend euro in de maand te besteden hebben. “De grootste groep waarvan ik zie die woningen zoeken zijn jongeren met een kleiner budget of mensen die net zoals mij in de ziektewet zitten”, zegt Veenhuis. “Ik hoop dat ik gewoon een keer de gelukkig ben en wordt uitgeloot. Dat ik mijn eigen veilige plekje heb.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

huurwoning|Woningmarkt|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Roelof uit Neede zit al achttien jaar lang tegen zijn zin in een huurwoning

Roelof Doldersum uit Neede woonde zijn hele leven op een woonwagenkamp. Achttien jaar geleden kwam h...

Achterhoekse gemeenten ambitieuzer dan getekende woondeal

Bestuurders uit de Achterhoek hebben woensdag met minister Hugo de Jonge de woondeal ondertekend. Vo...

Woningcorporaties komen met nieuwe website: “Maar het lost de schaarste niet op”

Na ruim tien jaar nemen de Achterhoekse woningcorporaties Wonion, ProWonen en Sité eind december afs...

Kerkemijer in Rekken gaat transformatie tegemoet

Het college van Berkelland is positief over de plannen van tien ondernemers uit Rekken om de Kerkeme...

Woningen op plek voormalige basisschool

Op de locatie van de voormalige basisschool De Regenboog in Lichtenvoorde worden minstens twaalf nie...

Oude IJsselstreek realiseert flexwoningen

Oude IJsselstreek gaat in verschillende kernen flexwoningen plaatsen om woningzoekenden aan een beta...