Ulft, Netherlands

Jan Markink zet na 28 jaar punt achter baan in Gelderse politiek

Jan Markink uit Borculo stopt na 28 jaar als politicus in de provinciale politiek. Markink was sinds 2011 gedeputeerde namens de VVD en blijft zich inzetten totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart een nieuw college is gevormd.
Serena Speet | 28 november 2022 11:24 | Aangepast op 28 november 2022 11:24
"Met enorm veel plezier heb ik vele jaren als politicus en bestuurder een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van de mooiste provincie van Nederland", aldus Markink, die de portefeuille algemeen bestuur, financiën, aandeelhouderschappen, toezicht op gemeentefinanciën, interbestuurlijk toezicht en toezicht handhaving, sport, personeel, en organisatie en communicatie had. "Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen." De Borculoër heeft bijgedragen aan het financieel gezond krijgen van de provincie en ingezet op sterk bestuur met de provincie als betrouwbare partner voor gemeenten en instellingen. Ook heeft topsport en breedtesport dankzij Markink een belangrijke plek gekregen in het provinciale speelveld.

"Het waren bijzondere jaren. Ik denk aan de verkoop van de NUON-aandelen. Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen", vertelt de politicus. De aandelen, waar Markink verantwoordelijk voor was, leverden de provincie destijds 4,4 miljard euro op. "Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen, onder andere op het gebied van infrastructuur en economie. En van het rendement plukken we nu nog steeds de vruchten." Ook sportieve evenementen zijn de gedeputeerde bijgebleven: "De Giro en het WK-Dames Volleybal hebben indruk gemaakt."

'Iedereen doet ertoe'
"Voor Jan is iedereen belangrijk, of je nu de Koning van Nederland bent, of de hardwerkende boer in de Achterhoek. Dat is echt een bijzondere kwaliteit. Iedereen doet ertoe", vertelt Frederik Peters, fractievoorzitter van de Gelderse Statenfractie. "Bevraag je hem op de inhoud, dan heeft hij alles meteen paraat. We zullen onze markante gedeputeerde als boegbeeld straks gaan missen."

Opvolger
Markink blijft zich inzetten als gedeputeerde totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart een nieuw college is gevormd. Zijn opvolger als Gelderse lijsttrekker in Helga Witjes. "Ik ben blij met Helga", aldus Markink, die al eerder met Witjes heeft samengewerkt. "Zij zal het goed doen als gedreven en enthousiaste aanvoerder van een mooie lijst. Ik laat de provincie dan ook met een gerust hart achter."

Foto: Jan Markink

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Bruglocatie Lochem blijft afgesloten, werk aan rondweg gaat verder

Het werk aan de nieuwe rondweg bij Lochem is weer opgestart na het dodelijke ongeval met de brug van...

Oprichter Berkelzomp geëerd met eigen brug

De nieuwe 'Thomas Lijfering'-brug is donderdagmiddag in Borculo onthuld, door burgemeester Joost van...

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...

Landbouwpasseerhavens en 'landjepik', kritiek op plannen Nettelhorsterweg

Wel of geen landbouwpasseerhavens en 'landjepik'. Dat waren de belangrijkste onderwerpen tijdens een...

Bouw grootste concerthal van de Achterhoek in de ijskast

Onder de naam 'The Castle' wilde Hans Beerten de grootste concerthal van de hele Achterhoek in Borcu...

Plork-zanger zoekt steun voor ernstig zieke vriendin in briefvorm

De frontman van de Berkellandse muziekgroep Plork en de Aannemers, Marijn de Zeeuw, roept fans en an...