Ulft, Netherlands

Jan Markink zet na 28 jaar punt achter baan in Gelderse politiek

Jan Markink uit Borculo stopt na 28 jaar als politicus in de provinciale politiek. Markink was sinds 2011 gedeputeerde namens de VVD en blijft zich inzetten totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart een nieuw college is gevormd.
Serena Speet | 28 november 2022 11:24 | Aangepast op 28 november 2022 11:24
"Met enorm veel plezier heb ik vele jaren als politicus en bestuurder een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van de mooiste provincie van Nederland", aldus Markink, die de portefeuille algemeen bestuur, financiën, aandeelhouderschappen, toezicht op gemeentefinanciën, interbestuurlijk toezicht en toezicht handhaving, sport, personeel, en organisatie en communicatie had. "Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen." De Borculoër heeft bijgedragen aan het financieel gezond krijgen van de provincie en ingezet op sterk bestuur met de provincie als betrouwbare partner voor gemeenten en instellingen. Ook heeft topsport en breedtesport dankzij Markink een belangrijke plek gekregen in het provinciale speelveld.

"Het waren bijzondere jaren. Ik denk aan de verkoop van de NUON-aandelen. Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen", vertelt de politicus. De aandelen, waar Markink verantwoordelijk voor was, leverden de provincie destijds 4,4 miljard euro op. "Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen, onder andere op het gebied van infrastructuur en economie. En van het rendement plukken we nu nog steeds de vruchten." Ook sportieve evenementen zijn de gedeputeerde bijgebleven: "De Giro en het WK-Dames Volleybal hebben indruk gemaakt."

'Iedereen doet ertoe'
"Voor Jan is iedereen belangrijk, of je nu de Koning van Nederland bent, of de hardwerkende boer in de Achterhoek. Dat is echt een bijzondere kwaliteit. Iedereen doet ertoe", vertelt Frederik Peters, fractievoorzitter van de Gelderse Statenfractie. "Bevraag je hem op de inhoud, dan heeft hij alles meteen paraat. We zullen onze markante gedeputeerde als boegbeeld straks gaan missen."

Opvolger
Markink blijft zich inzetten als gedeputeerde totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart een nieuw college is gevormd. Zijn opvolger als Gelderse lijsttrekker in Helga Witjes. "Ik ben blij met Helga", aldus Markink, die al eerder met Witjes heeft samengewerkt. "Zij zal het goed doen als gedreven en enthousiaste aanvoerder van een mooie lijst. Ik laat de provincie dan ook met een gerust hart achter."

Foto: Jan Markink

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Lees ook

Motorrijder (30) uit Borculo overleden na ongeval bij Enschede

Een dertigjarige motorrijder uit Borculo is dinsdagavond om het leven gekomen bij een ongeval op de ...

Eén of twee binnenzwembaden Berkelland ‘niet in beton gegoten’

Berkelland heeft de wens uitgesproken in 2032 nog maar één binnenzwembad open te willen houden, maar...

Fietsster gewond na aanrijding met lijnbus in Borculo

Een fietsster is vrijdagochtend gewond geraakt bij een aanrijding met een lijnbus in Borculo. Ze wer...

Provincie aan de gang met N315 tussen Zelhem en Ruurlo

De N315 tussen Ruurlo en Zelhem wordt in opdracht van de provincie aangepakt. De weg wordt verbreed,...

Uitstoot van sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem onderzocht

In opdracht van de provincie wordt de komende maand onderzocht wat de stikstofuitstoot van de RegioE...

Twee ongevallen in korte tijd op N330 bij Hummelo, aanpassingen staan op de planning

In enkele dagen tijd was het twee keer raak op de Zelhemseweg (N330) in het buitengebied van Hummelo...