Ulft, Netherlands

Jan Markink zet na 28 jaar punt achter baan in Gelderse politiek

Jan Markink uit Borculo stopt na 28 jaar als politicus in de provinciale politiek. Markink was sinds 2011 gedeputeerde namens de VVD en blijft zich inzetten totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart een nieuw college is gevormd.
Serena Speet | 28 november 2022 11:24 | Aangepast op 28 november 2022 11:24
"Met enorm veel plezier heb ik vele jaren als politicus en bestuurder een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van de mooiste provincie van Nederland", aldus Markink, die de portefeuille algemeen bestuur, financiën, aandeelhouderschappen, toezicht op gemeentefinanciën, interbestuurlijk toezicht en toezicht handhaving, sport, personeel, en organisatie en communicatie had. "Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen." De Borculoër heeft bijgedragen aan het financieel gezond krijgen van de provincie en ingezet op sterk bestuur met de provincie als betrouwbare partner voor gemeenten en instellingen. Ook heeft topsport en breedtesport dankzij Markink een belangrijke plek gekregen in het provinciale speelveld.

"Het waren bijzondere jaren. Ik denk aan de verkoop van de NUON-aandelen. Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen", vertelt de politicus. De aandelen, waar Markink verantwoordelijk voor was, leverden de provincie destijds 4,4 miljard euro op. "Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen, onder andere op het gebied van infrastructuur en economie. En van het rendement plukken we nu nog steeds de vruchten." Ook sportieve evenementen zijn de gedeputeerde bijgebleven: "De Giro en het WK-Dames Volleybal hebben indruk gemaakt."

'Iedereen doet ertoe'
"Voor Jan is iedereen belangrijk, of je nu de Koning van Nederland bent, of de hardwerkende boer in de Achterhoek. Dat is echt een bijzondere kwaliteit. Iedereen doet ertoe", vertelt Frederik Peters, fractievoorzitter van de Gelderse Statenfractie. "Bevraag je hem op de inhoud, dan heeft hij alles meteen paraat. We zullen onze markante gedeputeerde als boegbeeld straks gaan missen."

Opvolger
Markink blijft zich inzetten als gedeputeerde totdat er na de verkiezingen van volgend jaar maart een nieuw college is gevormd. Zijn opvolger als Gelderse lijsttrekker in Helga Witjes. "Ik ben blij met Helga", aldus Markink, die al eerder met Witjes heeft samengewerkt. "Zij zal het goed doen als gedreven en enthousiaste aanvoerder van een mooie lijst. Ik laat de provincie dan ook met een gerust hart achter."

Foto: Jan Markink

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Nieuwe ‘hub’ in Lichtenvoorde is voorbode voor de Achterhoek

Lichtenvoorde heeft een primeur te pakken, donderdag is daar de eerste 'mobiliteitshub' van de Achte...

Naast Spelen ook EK voor 'VAR' Dieperink uit Borculo

Scheidsrechter Rob Dieperink komt dit jaar in actie als videoscheidsrechter (VAR) op het EK in Duits...

Provincie trekt 17 miljoen euro uit voor deals met dorpen en wijken

De Provincie Gelderland trekt de komende vier jaar 17 miljoen euro uit om lokale initiatieven van de...

Dieperink uit Borculo gaat als videoscheidsrechter naar de Olympische Spelen

Scheidsrechter Rob Dieperink uit Borculo gaat dit jaar naar de Olympische Spelen in Parijs. De Achte...

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfes...

Automobilist uit Haaksbergen overleden na botsing op boom in Borculo

Een 55-jarige automobilist uit Haaksbergen is donderdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval ...