Ulft, Netherlands

Jamliefhebbers terug in de kern van Neede

Duizenden bezoekers trokken dit jaar ondanks de regen naar de traditionele Jammarkt in Neede die woensdag voor de dertigste keer plaatsvond. Het enthousiasme onder het aanwezige publiek was groot na twee jaar afwezigheid vanwege corona.
Dean van het Laar | 18 augustus 2022 15:28 | Aangepast op 18 augustus 2022 15:28
“We hebben zo’n zeventig standhouders die hier jaar in, jaar uit komen”, vertelt Priscilla Duin van de organisatie, die zelf ook zichtbaar geniet van de terugkeer van het evenement. “De onderlinge band tussen de jam-makers is ontzettend goed, dus we zien elk jaar dezelfde bekende gezichten weer.” Duin had, samen met de rest van de organisatie, de zware taak om de Jamkoningin 2022 uit te kiezen. Die eer is dit jaar toebedeeld aan schooljuf Stephanie Geldof, die van oor tot oor straalde en met iedereen een praatje maakte.

Ze moest aan zware criteria voldoen om uiteindelijk op deze dag te mogen stralen met de sjerp waarop ‘Jamkoningin 2022 staat’. “Ik ben basisschool-lerares en kom ontzettend veel leerlingen van me tegen, daarnaast vind ik het ontzettend leuk om met iedereen een praatje te maken. Er komt zoveel op je af op zo’n dag als vandaag”, zegt ze lachend. Toch is het niet alleen maar gezelligheid, er moeten ook harde keuzes gemaakt worden. Zo moet Stephanie, samen met de organisatie, bepalen welke jam het lekkerst is dit jaar.

Mosterd-appel jam
Na vele afwegingen is de keus gevallen op de mosterd-appel jam van Anneliese Vonk. Na jaren haar eigen horecazaak te hebben gehad, besloot ze het ruim een decennia geleden over een andere boeg te gooien. “In 2011 overleed mijn man, waar ik een horecazaak mee runde", vertelt Vonk. "Dat zorgde voor een verandering in mijn leven. Tegenwoordig schrijf ik romans en heb ik me gestort op het maken van jam, en dat werpt nu letterlijk z’n vruchten af.”

Ervaren winnaar
Anneliese werd bij de vorige editie, in 2019, al tweede. Ze heeft in de tussentijd niet stilgezeten en hard gewerkt aan haar nieuwe recept. “Dat is ook zo leuk aan deze markt", vindt de winnares. "Iedereen doet ontzettend z’n best om ieder jaar weer met wat nieuws te komen. Je leert dus ook veel van elkaar.” Onder de jam-makers zit de sfeer dus wel goed en ook het publiek deelt in die vreugde mee. Mensen verwonderen zich over de vele verschillende smaken en nemen vele potjes mee naar huis. “Snel thuis uitproberen, en dan volgend jaar weer terugkomen om weer nieuwe smaken te proberen”, besluit een tevreden klant.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Jam|Neede|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26

Lees ook

Kat overleeft beknelling in kantelraam niet

Een kat is deze week in Neede omgekomen nadat het dier vast was komen te zitten in een raam. Brandwe...

Needenaar (25) raakt rijbewijs en auto kwijt

Een 25-jarige automobilist uit Neede is zondag gearresteerd na een vluchtpoging. Hij reed met meer d...

Vissen gered uit droge beek in Neede

Een groep vrijwilligers van meerdere hengelsportverenigingen heeft bijna tweehonderd kilo aan vissen...

Zorgen over tribune van SC Neede na brand

De tribune van voetbalclub Sportclub Neede is voorlopig afgesloten na een brand die in de nacht van ...

Eerste Parkinson-café van Berkelland geopend in Neede

Bij ontmoetingsruimte Het Filter op Natuurpark Kronenkamp in Neede wordt elke maand een speciaal 'ca...

Met pijn in het hart doet Anny duizenden cactussen weg

Nog ruim twee weken en dan stopt de Cactus Oase in Ruurlo ermee. De hoge energieprijzen dwingen 'cac...