Ulft, Netherlands

Inwoners Ratum opgelucht: gemeenteraad Südlohn toch tegen windmolenplannen

De gemeenteraad van het Duitse Südlohn heeft alsnog tegen de komst van twee grote windmolens op de grens met het Winterswijkse buurtschap Ratum gestemd. Eind november onthield de Duitse gemeenteraad zich nog van stemming, na een protest van een groep inwoners van het buurtschap.
Davie Klein Gunnewiek | 18 december 2023 15:16 | Aangepast op 18 december 2023 15:16
“Hier zijn we natuurlijk heel blij mee”, zegt raadslid Chiel Stemerdink die zelf inwoner is van Ratum. “Het is belangrijk voor ons dat Südlohn het ook niet eens is met de manier waarop dit is gegaan.” Volgens Stemerdink was de gemeente Südlohn bang voor schadeclaims bij een negatief oordeel over de windmolenplannen. “De burgemeester van Südlohn heeft het nog eens laten beoordelen en dit blijkt niet te kunnen”, zegt Stemerdink. “Telefonisch is daarna door de hele gemeenteraad alsnog besloten om tegen te stemmen. Dat kan blijkbaar in Duitsland”, lacht Stemerdink.

Plan nog niet van de baan
Vlak over de grens van het Winterswijkse buurtschap Ratum liggen Duits plannen voor grote windmolens van 250 meter. De Nederlandse buren werden niet over het plan geïnformeerd. Dat zorgde voor boze en verbaasde reacties. Met het negatieve oordeel van de gemeenteraad van Südlohn tegen de twee windmolens is het plan nog niet van de baan. “De Kreis Borken en daarboven de Bezirksregierung Münster mogen er ook nog wat van vinden”, zegt Stemerdink.

“De mogelijkheid is er dat zij alsnog voor de windmolens stemmen. Daarom gaan we begin januari bij de Kreis Borken op de koffie om ze overtuigen hiervan af te zien.” Over de andere vier windmolens die in de buurt van Ratum moeten komen wordt in januari besloten. “Maar ik verwacht dat deze plannen waarschijnlijk op dezelfde manier in de gemeenteraad worden behandeld”, aldus Stemerdink.

Windmolenverbod in Winterswijk verlengd
Aan Nederlandse kant liet de gemeente Winterswijk afgelopen week weten dat het verbod op windmolens met twee jaar wordt verlengd. Het moratorium (verbod) liep aan het eind van dit jaar af.

“De PlanMER Windenergie waaraan de Provincie Gelderland werkt is nog steeds niet klaar”, zegt wethouder Gosse Visser. In het plan moet meer duidelijkheid komen over de plekken waar windturbines en zonnevelden mogen komen. “De verwachting is dat eind 2023 een concept gereed is”, aldus Visser.

Geluidsnormen nog niet definitief
Ook is nog niet zeker wanneer de nieuwe geluidsnormen voor windmolens definitief worden. “De beoogde datum dat de normen voor geluid in werking treden is namelijk 1 juli 2025, maar dit is afhankelijk van zienswijzen, behandeling door de Raad van State en de Tweede Kamer”, aldus Visser.

Dit betekent dat de gemeente Winterswijk niet eerder dan in het najaar van 2025 met een nieuwe aanpak komt voor de evaluatie van het verbod op windmolens.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Ratum|Windmolens|

Lees ook

Emotionele insprekers uit Keppel en Eldrik in volgepakt gemeentehuis

Inwoners van Keppel, Eldrik en omstreken zorgden donderdagavond voor een volle bak tijdens de Politi...

Windmolens op erf Hengelose boer mogen weer aan

De windmolens op het erf van de Hengelose pluimveehouder Eddy Hoftijzer mogen vanaf dinsdag weer gaa...

Aantal windmolens op grens Berkelland en Oost Gelre gehalveerd

Het aantal beoogde windmolens op de grens van de gemeenten Berkelland en Oost Gelre wordt gehalveerd...

Windmolens blijven een optie in Doetinchem, 'dreigende' brief geen effect

Ondanks een 'dreigende brief' blijft het gebied langs de Oude IJssel tussen Doetinchem en Laag-Keppe...

Duitse windmolens achter je huis, inwoners Ratum zijn verbijsterd

Inwoners van buurtschap Ratum bij Winterswijk voelen zich volledig overvallen. Er ligt een plan voor...

Bronckhorst wil inzet op Dorps Energie Plannen, Eldrik blijft enige zoekgebied

Een meerderheid van de raad van Bronckhorst wil dat het college inzet op Dorps Energie Plannen bij d...